"Construieste-ti comunitatea", derulat in Bucuresti, anul acesta, timp de sase luni, e un proiect interdisciplinar de arta comunitara si strategie de implicare sociala, conceput de Ofensiva Generozitatii, formata din Harta sensibila si tanga Project. Proiectul debuteaza cu un atelier de educatie creativa pentru copiii din zona Rahova-Uranus. Atelierul are urmatoarele componente de baza: dezvoltarea expresiei vizuale si corporale (se lucreaza cu copii cu varste intre 8 si 14 ani) si partea de scriitura (copii cu varste intre 10 si 14 ani).
Ofensiva Generozitatii este initiata de sapte artisti: Bogdan Georgescu, Vera Ion, Maria Draghici, David Schwartz, Miruna Dinu, Ioana Paun si Irina Gadiuta. Echipa X1_AdParams = { 'pub':'1212121112121', 'site':'romanialibera', 'section':'site', 'zone':'rectangle', 'size':'300x250' }; Ofensiva Generozitatii include coregrafi, dramaturgi, actori, artisti vizuali, regizori si arhitecti. Dramatugul devine concentratul de subiecte pe care realitatea i le livreaza la fata locului, provocandu-l sa reactioneze, sa le descrie transant, fara edulcorari inutile. Perceptia e concentrata pe concretul fierbinte al realitatii sociale. Scriitura evenimentului la zi e adusa in prim-plan in asa fel incat experienta civica ajunge sa fie material de lucru. Interventia documentara a dramaturgului tine de o tehnica de explorare instant, care mediaza relatia directa cu spatiul public devenit spatiu intim. Scrii despre ceea ce vezi, despre ceea ce auzi, mergand pe linia teatrului documentar, atat de puternic valorizat in spectacolul occidental. Piesa se scrie in timpul real al experientei traite. E extrasa din contul realitatii. Un fel de Big Brother pe hartie.
Dupa cum afirma initiatorii demersului "Construieste-ti comunitatea", "o trasatura importanta a programului este implicarea la toate nivelurile actului artistic a membrilor comunitatilor studiate: ei vor fi nu numai sursa povestilor prezentate pe scena, ci si consultanti si chiar actori. Prin aceasta ne propunem sa contribuim la deconstruirea ideii ca actul artistic este un eveniment la crearea caruia contribuie doar o categorie restransa, initiata si privilegiata".
Proiectul conceput de tangaProject nu este unul singular. DramAcum porneste ofensiva de documentare urbana, care va sta la baza unui spectacol amplu, bazat pe investigarea unor calupuri de viata bucuresteana. Intentia regizorilor din dramAcum e tocmai de a teatraliza, cat mai aproape de materia bruta, orasul viu, de a-i prinde dementa, vulnerabilitatea, bizarul bazar, seductia, absurdul si nesfarsitele aberatii.