In mediul de business din Coreea de Sud un contract nu este niciodata punctul final, ci inceputul unei viitoare relatii de lucru, si tocmai de aceea sunt de regula suficient de flexibile pentru a permite modificarile necesare, chiar si unele de substanta. Nu este un refuz, nici o dovada de lipsa de seriozitate ca situatia sa se schimbe in functie de noile circumstante, asa ca niciodata sa nu insistati pe o pozitie rigida, ar putea distruge orice sansa de angajare ori parteneriat. Si cum ierarhia este importanta in orice firma s-ar putea ca raspunsul sa intarzie pana cand este analizat de toti cei implicati. Nimic in neregula, este pur si simplu un alt stil de a face afaceri. Stabiliti o intalnire cu suficient timp inainte, altfel veti fi cel mai probabil refuzati, oricat de tentanta ar fi propunerea pe care doriti sa o prezentati. Orele alese de regula sunt 10-12 si 14-16, iar orice materiale - brosuri, prezentari, cataloage - oferite ar trebui sa fie bilingve, in engleza si coreeana. In orice negociere este esentiala rabdarea, prezentarea cat mai profesionista si clara a ofertei sau calificarii celui care vrea sa ocupe un post, si chiar daca partenerul coreean nu va intelege toate detaliile nu o va recunoaste niciodata, pur si simplu va programa o noua intalnire si va cere mai multe date. Nu presati, nu va exagerati meritele - este apreciata modestia - nu va priviti partenerul de dialog insistent in ochi, nu va contraziceti agresiv colegii si cu atat mai putin sefii, si niciodata nu criticati in public deciziile sau actiunile altcuiva.
Reguli, norme, traditii
- dincolo de bani pentru coreeni o afacere incepe inainte de orice cu o buna relatie intre parteneri, bazata pe incredere si respect, construita fara graba in timp, si fiecare pas gresit ar putea sa strice definitiv lucrurile. Strainii ar trebui sa deprinda cat mai repede cateva norme de baza, si chiar micile gafe vor fi astfel mai usor de trecut cu vederea.
- primul pas va fi intotdeauna salutul foarte politicos si oferirea cartii de vizita. Interesant este ca cei care tin la traditie vor fi foarte atenti daca le oferiti cartea de vizita cu mana dreapta si daca este bilingva (un detaliu prezent in majoritatea tarilor asiatice).
- relatiile intre partenerii de afaceri sunt formale si politicoase, si este o buna idee sa fie intretinute prin mici cadouri, iesiri impreuna, dar si un profesionalism desavarsit in prezentari de business sau comunicare, fie si aparent informala.
- cand intalniti pentru prima oara un potential partener de afaceri este cel mai bine sa fiti introdus de o a treia persoana, si respectati mereu ordinea ierarhica atunci cand salutati.
- discutiile nu vor debuta niciodata prin chestiuni si probleme de afaceri, ci prin scurte conversatii cu tenta personala, o dovada de respect si politete. Cei grabiti, cei care vor sa intre direct in subiect, cei care vor direct un raspuns final nu sunt, in viziunea partii coreene, pregatiti pentru o relatie profesionala corecta.
- se foloseste numele de familie, insotit de functia sau titlul persoanei, si s-ar putea sa dureze mult timp pana cand veti fi invitati sa folositi numele mic al colegului sau superiorului.
- este o dovada de respect si apreciere sa oferi in mediul business cadouri, si superiorul ierarhic trebuie sa primeasca darul mai pretios.
- la fel ca in alte culturi asiatice cel care primeste un cadou s-ar putea sa il refuze formal de cateva ori, apoi il va accepta si intotdeauna il va deschide doar dupa plecarea musafirului, pentru a evita aprecierile sau comparatiile.
- stilul vestimentar este cel occidental, sobru, potrivit pentru un mediu business, si este esential pentru o prima impresie pozitiva.
In 2015 Coreea de Sud si România au semnat un acord de ridicare reciproca a vizelor, acordul fiind destinat doar persoanelor fizice care calatoresc in scop recreativ, non-profit, pentru o perioadă de pana la 90 de zile.
In februarie 2016 acordul a fost extins. Astfel, noua intelegere priveste oamenii de afaceri si lucratorii din Coreea de Sud care vor putea sa stea fara viza in România pe o perioada de pana la 180 de zile, acelasi lucru fiind valabil si pentru oamenii de afaceri si lucratorii români care vor merge in Coreea de Sud.
foto: goodfreephotos.com
Noiembrie 2016