Ministrul Iorgulescu a spus, referitor la cele trei bratari dacice, dintre care doua se afla in Belgia si una in SUA, ca statul nu poate dezvalui locul exact in care se afla acestea. Procedura de repatriere a bratarilor a inceput, dar exista presiuni pe care le exercita cei care le-au furat si instrainat, care vor intarzia procesul de rascumparare. Obiectele vor putea fi aduse in tara abia dupa ce vor fi rascumparate de statul roman. Ca posibile preturi de cumparare, ministrul a declarat ca `cea de 800 de grame va costa in jur de 50.000 de euro, pret mult sub cel care ar fi existat daca se facea licitatie`. La o eventuala licitatie, bratara de 800 de grame ar fi putut ajunge si la 500.000 de mii de euro, potrivit ministrului. Celelalte doua bratari cantaresc 1 kg, respectiv 1,1 kg, sunt din aur, au aceeasi tipologie de fabricatie si acelasi desen ca cele cinci recuperate pana in prezent. Evaluarea acestora va fi facuta la Frankfurt de specialisti romani si germani care le vor autentifica, dupa care se va demara procesul de rascumparare. `Recuperarea acestor bratari este la fel de importanta precum a fost cea a Clostii cu pui`, a spus Adrian Iorgulescu. Investigatiile continua pentru localizarea si recuperarea celorlalte piese de tezaur urmarite prin Interpol.
Ministerul nu vrea decat sa asigure vioara Stradivarius
Ministrul Iorgulescu a mai vorbit, ieri, in conferinta de presa de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), despre dorinta sa ca viorile Stradivarius si Guarnieri sa fie acordate de un juriu international, in urma unui concurs dedicat numai violonistilor romani, ce se va desfasura in cadrul festivalului `George Enescu`. `Astfel nu vor aparea discutii despre cum au fost acordate cele doua viori. Vom avea, imi doresc eu, doua concursuri prin care sa fie atribuite cele doua viori`, a mai spus Iorgulescu. Expertiza viorii Stradivarius a fost facuta luna trecuta de o comisie romana, insa, urma ca aceasta sa fie evaluata si de o comisie straina. Ministrul este de parere ca, pentru evaluarea instrumentului, nu mai este nevoie de o alta expertiza. Iorgulescu este de parere ca specialistii de la Banca Nationala pot actualiza pretul viorii, pentru ca stiu ca aceasta a fost achizitionata, in 1956, cu 80.000 de franci elvetieni. Iorgulescu a mai spus ca ministerul nu doreste sa scoata un pret de piata pentru vinderea instrumentului, ci doar sa-l asigure, ceea ce simplifica procesul de evaluare. Vioara Guarnieri, care i-a apartinut marelui compozitor George Enescu, se afla, in prezent, la Muzeul National `George Enescu` din Bucuresti. Valoarea instrumentului se ridica la 600.000 - 700.000 de euro si acesta va fi expus, pentru prima data astazi, la ora 16.00, la Muzeul Enescu. Este vorba de o expozitie cu obiecte ce au apartinut lui George Enescu, iar vioara va intra, oficial, in Patrimoniul Cultural European.
3 milioane de euro pentru promovarea artei romanesti
Anul acesta, Ministerul Culturii si Cultelor, prin programul `Promocult 2007`, ofera finantare pentru promovarea artei romanesti contemporane in Europa pentru 132 de proiecte. Suma oferita de minister este de aproximativ 3 milioane de euro. `Sunt 46 de proiecte pe arte vizuale, 31 de proiecte pe muzica, 18 pe cultura scrisa, 18 pe teatru, 13 pe dans si sase proiecte pe film`, a spus ministrul in cadrul aceleiasi conferinte. Scopul programului este promovarea culturii contemporane in Uniunea Europeana, pe domeniile: arte vizuale, teatru, muzica, dans, cultura scrisa si film. Suma maxima care poate fi acordata pentru un proiect cultural este de 400.000 lei, reprezentand maxim 80% din valoarea proiectului.
Patricia Marinescu