Mai functioneaza doar 42 de cinematografe de stat
Anul 1997 marcheaza reorganizarea cinematografiei, tot atunci aparand sistemul de credite acordate de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Daca in 1997, in Romania existau 454 de sali de cinematograf, acum, in 2007, mai functioneaza doar 42. Daca inainte se dadeau cinci spectacole pe zi, acum, intr-o zi, media este de trei spectacole. De aici, rezulta lesne ca, in urma cu zece ani, aveau loc 2.270 de spectacole, in timp ce in prezent sunt 126. `Scaderea este dramatica, distrugatoare. Lucrurile s-au produs, in principal, din pricina instabilitatii economice, a concurentei facute de televiziuni, computer, DVD-uri, dar si a spectacolului politic`, a explicat Vaeni aceasta situatie. Regizorul este convins ca aceasta scadere este si expresia unui dezinteres al proprietarului, care este statul, reprezentat de Ministerul Culturii si Cultelor: `Toate lucrurile nu s-ar fi intamplat daca MCC isi lua in serios averea. De-a lungul anilor, s-a vorbit de multe ori despre privatizare, dar au fost vorbe goale. In 2002, 122 de sali au fost inchiriate de niste baieti destepti diversilor intreprinzatori.` Cele mai multe dintre ele au fost tinuteinchise si date inapoi peste doi ani, dar devalizate. Este si cazul retelei de cinci cinematografe a lui Adrian Sarbu, Domino Film, din care acesta a pastrat doar `Luceafarul` - actualul `CinemaPro` - pe restul dandu-le inapoi, dar intr-o stare jalnica. `Culmea perfidiei a fost ca, dupa ce aceste sali au fost inchiriate, au fost vandute in proprietate privata a statului, pentru a putea fi vandute`, a mai spus Vaeni.
Datorii de 25 de miliarde de lei vechi
Fosta retea a cinematografelor de stat are acum datorii de peste 25 de miliarde de lei vechi la distribuitori, utilitati, CNC-ului, administratiilor locale.
Nu putine au fost cazurile de oameni ai strazii care isi fac adapost in cinematografele parasite sau de incendii care mistuiesc aceste cladiri. Regizorul Constantin Vaeni nu a dat intreaga vina pe MCC, ci a recunoscut ca `poate fi invinuit si managementul regiei, dar si MCC e la fel de vinovat, pentru ca a cunoscut situatia si nu misca un deget.`
In spatele privatizarii acestor sali, Vaeni considera ca se ascunde `o mare afacere imobiliara, pe multi interesandu-i terenul`. `Nimeni, dupa ce devine proprietar pe banii lui, nu vrea sa continue o activitate care este dezastruoasa. Pe multi ii intereseaza terenul, nu carcasa. Nu este vorba de o privatizare, e o vanzare ordinara.`
Din 1997, pana in 2006, numarul de spectatori la toate filmele romanesti care s-au produs in aceasta perioada este de 953.000, deci de nici un milion. Cifra ingrijoratoare. Pentru toate aceste filme, incasarile se ridica la 23.500.000.000 de lei. Constantin Vaeni a depus, la Ministerul Culturii, o plangere privind noul Consiliu de Administratie (CA) al `R.A.D.E.F. - RomaniaFilm`, dar nimeni nu i-a dat vreun raspuns. `Noul CA are o componenta contrara legii. In locul fostului director general, care se afla in concediu medical, a fost angajat un alt director general. A fost angajat impotriva legii, pe un post care nu era vacant. Lucrurile sunt de domeniul Procuraturii`, a incheiat Vaeni.
Anamaria Preda