Adrian Iorgulescu a afirmat ca Biblioteca zace intr-o stare precara si ca reprezinta o grea mostenire pe care a lasat-o regimul comunist. "Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei este in aceeasi stare in care a fost lasat de «impuscatu’»", a spus Adrian Iorgulescu, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, convins ca banii necesari refacerii cladirii vor veni. "Banii acestia vor veni, ca doar n-o sa ma apuc eu sa fac turul bancilor prin Europa. Finantele inca nu au intrat in vistieria statului. Noi aici nu vorbim discutii. Printr-o hotarare de Guvern, sistam toate lucrarile de executie", a mai declarat Iorgulescu, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.
Potrivit ministrului culturii si cultelor, cele 100 milioane de euro destinate finalizarii lucrarilor la sediul din Bulevardul Unirii fac parte din suma de 250 milioane de euro pe care Guvernul o va da MCC pentru circa 20 dintre institutiile de cultura subordonate, care au nevoie urgenta de reparatii, consolidari sau amenajari.
"Banii pentru Biblioteca vor veni, ca doar n-o sa ma apuc eu sa fac turul bancilor prin Europa."
Adrian Iorgulescu
«Vom lua masuri privind conducerea Bibliotecii»
De asemenea, Iorgulescu a mai spus ca a fost demarat un control la Biblioteca, in urma caruia a fost intocmit un raport care a fost transmis conducerii institutiei. "Saptamana aceasta, joi sau vineri, vom decide care sunt masurile pe care conducerea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) le va lua cu privire la conducerea Bibliotecii", a adaugat ministrul. Legat de acest aspect, Dan Erceanu, directorul Bibliotecii Nationale, a declarat, citat de Mediafax, ca nu a fost anuntat de o eventuala demitere. "Nu sunt anuntat niciodata inainte, dupa, poate", a spus Erceanu. Adrian Iorgulescu a mentionat ca "si in situatia in care vor veni banii", se va opune "clar" continuarii lucrarilor in actuala maniera. In final, Adrian Iorgulescu a mai spus ca va face o hotarare de Guvern prin care sa poata fi preluata in subordinea MCC a aula din Biblioteca, care in prezent, se afla sub tutela Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC).
In 2005, MCC a initiat un proiect de hotarare de Guvern pentru a deveni titular unic de investitii in finalizarea constructiei cladirii noi a Bibliotecii Nationale. Lucrarile la noua cladire au inceput in anul 1986, dar din 1996, Biblioteca Nationala are doi titulari de investitie, respectiv MCC si MEdC. Lucrarile de constructie a cladirii de 130.000 mp au continuat doar la corpurile de cladire care sunt in administrarea MCC, lucrarile aflate in administrarea MEdC fiind la stadiul de structura partial finalizata. In prezent, activitatea Bibliotecii Nationale a Romaniei se desfasoara in 13 sedii aflate in "situatii incerte juridic si improprii depozitarii colectiilor conform normelor de conservare".
43 de proiecte pentru «Sibiu, Capitala Culturala»
O alta tema a conferintei de ieri, de la MCC, a vizat Proiectul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007". Potrivit lui Sergiu Nistor, comisarul pentru program, "comisiile de evaluare si selectie a proiectelor au incheiat procesul de evaluare, rezultatele fiind supuse aprobarii membrilor juriului central de selectie". Astfel, au fost selectate 43 de proiecte.