Pana ieri, reprezentantii asociatiilor editorilor romani au avut doua runde de intalniri pentru a stabili modul de participare a editurilor la viitorul targ de carte, care a fost botezat Bookfest. Dupa cum am anuntat zilele trecute, acest eveniment va lua locul regretatului Bookarest, organizat pana anul trecut de Fundatia Artexpo la Teatrul National din Bucuresti.
Insa editorii nu reusesc sa se puna de acord asupra editiei programate in iunie, potrivit ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, din mai multe motive. In primul rand, protesteaza Asociatia Editorilor din Romania (AER), cea care a depus la sfarsitul anului trecut un proiect al targului la MCC. Celelalte asociatii si, implicit, edituri contesta acest proiect, considerand ca trebuia sa li se permita tuturor participarea la proiect. Mai mult decat atat, acestia acuza MCC ca nu a facut public faptul ca nu mai are loc Bookarestul si ca se intentioneaza sustinerea AER pentru organizarea Bookfestului. Una peste alta, asociatiile, inclusiv AER, considera ca sunt apte de organizarea unui targ de carte. Dar peste toate, este vorba despre bani. De ce s-ar certa cineva altfel pe o intentie?!
Astfel, potrivit lui Ioan Onisei - secretar de sat in minister, MCC ar sprijini viitorul targ cu plata chiriei suprafetei de expunere de la Romexpo. Desi nu s-a facut publica suma in cauza - care se negociaza inca cu Camera de Comert, dupa cum a spus ieri Adrian Iorgulescu - AER sustine ca nu ar fi insemnat mai mult de 10% din bugetul targului, respectiv 60.000 de euro dupa cum mentioneaza Mediafax, restul urmand sa fie acordat de organizator. Celelalte asociatii au presupus ca asta ar duce la subinchirierea de spatii expozitionale... Si gata scandalul!
"Cearta editorilor nu este treaba mea. Nu ma bag in licitatii si nu am nici o treaba cu targul."
Adrian Iorgulescu, ministrul culturii
«Pentru edituri, targul e o afacere»
"Le-am spus ca, daca nu convin asupra unui protocol, ne vom retrage. Implicarea noastra este pornita dintr-o buna intentie: sa oferim o gama cat mai variata de carti cititorilor", a declarat ieri ministrul Iorgulescu, in cadrul unei conferinte de presa. "Pentru edituri, targul e o afacere. Nu vrem sa para ca noi favorizam AER-ul in dauna altor edituri" si "nu cred ca interesul nostru trebuie sa se indrepte catre edituri, ci catre cititori, beneficiarii targului", a mai precizat ministrul. Toate bune si frumoase, dar la intrebarile ziaristilor Iorgulescu nu a putut sau nu a vrut sa raspunda: in cazul in care interesul ministerului este acela de a servi cititorul, de ce nu a organizat el targul sau de ce nu a propus el un proiect de organizare? In MCC sunt specialisti care ar fi trebuit fi folositi in acest scop. Si apoi, daca "industria cartilor ar trebui sa se sustina singura si sa-si faca un targ al editorilor", de ce se mai implica ministerul?
Intrebari... fara raspuns
Dupa cum am mentionat mai sus, au fost intrebari fara raspuns. Editorii incearca sa se organizeze intr-o Uniune a Editorilor din Romania (UER), pentru a fi mai usoara organizarea unor asemenea evenimente, dar si pentru usurarea achitarii taxei pe copia privata, potrivit Legii drepturilor de autor, articolul 109 care se refera la multiplicarea operelor fixate pe un suport grafic sau analog, respectiv carti si fotocopiatoare. In virtutea acestui demers, luni seara, editurile Paralela 45 si Niculescu au anuntat retragerea lor din AER si inscrierea in noua Uniune. Ramane de vazut daca aceasta uniune va mai avea timpul necesar pentru organizarea Bookfest, bineinteles, daca la intalnirea de astazi organizata tot la MCC - care isi asuma numai rolul de mediator - discutiile vor ajunge la un numitor comun.
Reabilitarea caminelor culturale pe bani imprumutati
Tot ieri, ministrul culturii a anuntat ca a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru reabilitarea asezamintelor culturale si a institutiilor culturale din mediul rural, in perioada iulie 2006-iulie 2012, cu ajutorul unor fonduri de circa 100 milioane de euro. Fondurile ar urma sa vina inca din primavara, dintr-un imprumut "de la institutii financiare din strainatate". Iorgulescu a apreciat ca in prezent au nevoie de reabilitare circa 3.000 de astfel de institutii. Printr-un parteneriat, in 2007, ar putea fi obtinute alte fonduri nerambursabile, in valoare de 300 milioane de euro.