Adrian Alui Gheorghe, poet, prozator, eseist si publicist roman, s-a nascut pe 6 iulie 1958, in Grumazesti, judetul Neamt. A urmat studiile la Iasi, absolvind cursurile Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza", specializarea Romana - Limba latina. Obtine diploma de licenta in anul 1986, cu teza Paradigma erosului in poezia lui Ovidius.
In anul 2004 devine Doctor in Filologie cu teza Tinerete fara batrinete si sentimentul tragic al timpului, studii urmate in cadrul aceleiasi universitati. De-a lungul timpului a profesat in mai multe domenii: in invatamant, minerit, jurnalism. Ocupa si functii de conducere, ca cea de director al Complexului Muzeal Judetean Neamt si director al Inspectoratului pentru Cultura al Judetului Neamt.
Adrian Alui Gheorghe a debutat cu poezie in 1974, cu un grupaj de poeme in revista „Cronica“. Primul volum, Ceremonii insidioase, ii apare abia in 1985, la Editura Junimea. A continuat sa scrie poezii, publicand doi ani mai tarziu cel de-al doilea volum al sau, Poeme in alb – negru. Au urmat apoi volumele: Intimitatea absentei (1992), Cintece de ingropat pe cei vii" (1993), Fratele meu, strainul (1995), etc.
Adrian Alui Gheorghe abordeaza si alte genuri literare, in 1997 ii apare primul volum de proza,Titanic svaiter. Colaboreaza de asemenea la foarte multe ziare si reviste culturale in paginile carora publica peste sase sute de articole, studii, eseuri, cronici literare si interviuri.
Pentru opera sa, scriitorul a fost distins cu numeroase premii, dintre care mentionam: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucovineni pentru volumul „Titanic svaiter. Momente si schite”, Premiul de excelenta al revistei “Convorbiri literare” etc. Adrian Alui Gheorghe este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 1990.
24 Octombrie 2013
A.I.
editor artline.ro