inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Adevaratele povesti din spatele titlurilor

0 Comentarii
Betia. Prescolarii. Brainstormingul. Sint doar citeva dintre fetele muzei care ii inspira pe scriitorii romani contemporani atunci cind isi boteaza cartile. Un titlu bun creste vinzarile, dar nu poti pacali cititorii la nesfirsitcu gaselnite atractive, considera criticii. Sinteze ale subiectelor, chei de lectura sau mijloace de marketing, titlurile operelor literare contribuie in mod semnificativ la succesul cartilor. Pentru a incerca sa afle modul in care acestea iau nastere, Cotidianul a stat de vorba cu citiva scriitori. Anotimpurile gropii comune si Dromaderul si osemintele sint cele doua variante initiale cu care a cochetat Filip Florian inainte de a se decide asupra denumirii finale a romanului sau de debut, Degete mici, publicat in 2004. Nu a avut prea mult timp la dispozitie pentru a le cintari, problema titlului ivindu-i-se in minte abia cind cartea era pe punctul de a fi tiparita.

A renuntat la cele doua variante initiale pentru ca i s-a parut ca lasau sa se intrevada prea mult subiectul cartii, ancheta privind descoperirea intr-un santier arheologic a unor ramasite umane suspecte. Imi plac titlurile usor eliptice, un titlu care enunta ce-i in carte nu-i pe gustul meu. Imi plac titlurile care capata inteles la sfirsitul cartilor, dupa lectura, nu cele care definesc ce urmeaza, spune Florian. In opinia sa, Degete mici se incadreaza in categoria celor cu putina ceata. Romanul Baiuteii (2006), scris in colaborare cu fratele sau, Matei Florian, a fost incheiat si el fara sa fi fost botezat. Constrinsi de iminenta publicarii, cei doi au insirat pe o hirtie, intr-o sedinta de brainstorming literar, in jur de cincisprezece variante.

Titlul care a supravietuit eliminarii treptate ulterioare i-a apartinut lui Filip Florian, el considerind ca si acesta capata inteles abia dupa lecturarea cartii, un amestec al celor doua voci auctoriale care isi rememoreaza copilaria traita in comunism. Fiul lui Filip Florian, Luca, a dat si el numele unei carti, in mod indirect, dar nu a tatalui sau. Scriitorul Cosmin Manolache, coleg de birou cu sotia lui Florian, l-a surprins intr-o zi pe baiat uitindu-se in oglinda si exclamind mucalit catre mama sa: Ce fata cumplita am!. Baiatul, care avea pe atunci in jur de 5 ani, i-a oferit astfel ideea titlului omonim al cartii pe care a publicat-o in 2004. Pentru Manolache, titlul ales in ultimul moment inainte de publicare reprezinta un soi de mea culpa pentru indiscretia cu care a scormonit, in textele sale autobiografice, vietile apropiatilor. Ioan T. Morar a decis sa-si numeasca romanul Lindenfeld (2005) deoarece acest titlu nu va trebui schimbat in eventualitatea unei traduceri. Lindenfeld este o localitate banateana care, in universul fictional, sta martora unei pendulari intre butaforie si realitate. Autorul spune ca a avut in minte cititorii germani atunci cind a scris cartea, iar pentru acestia titlul are o semnificatie aparte, traducindu-se prin cimpul cu tei.

Pe de alta parte, titlul romanului din 2003 al lui Cezar Paul-Badescu, Tineretile lui Daniel Abagiu, va pune cu siguranta unele piedici eventualilor traducatori, datorita jocului de cuvinte. In prezent, cartea este in curs de traducere in limba spaniola, iar cel care se ocupa cu acest lucru a venit cu titlul Daniel Pajero, varianta partial fidela celei originale. Autorul povesteste ca a aflat cu aceasta ocazie ca in argoul spaniol termenul pajero desemneaza o persoana care practica onanismul, acesta fiind motivul pentru care in Spania si in majoritatea tarilor sud-americane modelul Pajero al companiei Mitsubishi este comercializat sub numele de Montero. Paul-Badescu a renuntat la titlul initial, Deloc literatura, dupa unele discutii cu o serie de prieteni si editori de carte. Ei l-au convins ca, desi reflecta fidel demersul sau de a inghesui in paginile cartii mostre de realitate care sa se transforme mai apoi de la sine in literatura, acesta nu era destul de comercial.

In acest moment a apelat la Daniel Abagiu, personajul pe care l-a creat prin 1994, inspirat de o persoana reala, un corespondent al Radio Romania Actualitati de undeva din Craiova. Lucrurile au stat altfel in cazul romanului Luminita, mon amour (2006), titlul trimitind la Hiroshima, mon amour, cartea autoarei franceze Marguerite Duras. Paul-Badescu e de parere ca aceasta asociere induce informatia ca, dincolo de aparenta unui roman de dragoste, avem de-a face cu o tragedie. Inainte sa-i puna romanului sau numele de Raiul gainilor. Fals tratat de zvonuri si mistere (2004), Dan Lungu a mai avut citeva variante in minte. Una dintre ele a fost Intimplari de pe strada Salcimilor, pe care scriitorul o catalogheaza retrospectiv drept neinspirata din cauza caracterului ei neutru, inexpresiv. Titlul final s-a ivit in urma unor consultari cu prietenii, prima parte a lui fiind o metafora a lumii post-comuniste si trimitind catre lipsa de initiativa ce caracterizeaza societatea romaneasca de dupa 90. Partea a doua indica structura romanului, construit in maniera in care circula zvonurile, si face o aluzie transparenta la Pseudokinegeticos al lui Odobescu, sugerind ca zvonurile si misterele sint doar un pretext pentru a face literatura. Si Alexandru Vakulovski, autorul trilogiei Letopizdet, a avut ceva dificultati in alegerea titlului primei parti. I-au trecut initial in jur de douazeci de titluri prin minte, pe care le-a pritocit cu ajutorul prietenilor pina a ajuns la varianta finala, Pizdet (2002). Cu toate ca in limba romana suna licentios, termenul de pizdet se traduce din rusa prin gata, s-a terminat, am sfeclit-o.


Printre titlurile initiale s-a numarat si Bulibuleator, argoul rusesc pentru bong (pipa cu apa folosita in special pentru consumul drogurilor). Vakulovski a renuntat insa doar pe moment la aceasta optiune, a treia parte a trilogiei intitulindu-se Bong (2007). O alta carte cu titlu licentios este romanul cu care a debutat Ionut Chiva, 69 (2004). Autorul a avut la inceput doua idei care n-au reusit sa ramina in picioare, Din inima de chelner si De mina cu dracul, pe care le catalogheaza acum drept neinspirate. Varianta finala a venit, asa cum scrie si in carte, in urma unui revelion petrecut la un concert in aer liber. Chiva a intilnit aici doi indivizi beti care strigau din toti plaminii: 69! Hai Steaua 69! Hai Steaua!. S-a imprietenit cu ei si le-a spus ca ii va folosi pe post de muze, promisiune de care s-a tinut. Cu toate ca este de parere ca titlul a facut ca romanul sa se vinda mai bine, tinarul scriitor spune ca nu l-ar mai folosi inca o data, dupa cum nu se mai identifica in prezent cu jumatate din cartea sa. Adrian Schiop s-a decis pentru pe bune/pe invers (2004) deoarece a vrut ca titlul romanului sau sa aiba un mesaj provocator, sa sune comercial si sa permita mai multe lecturi si interpretari, pe de-o parte cea sexuala, iar pe de alta cea a metafictiunii. Cartea este una dintre putinele din literatura romana care abordeaza problematica homosexualitatii. Desi cu citiva ani in urma s-au bucurat de un real succes, titlurile cu incarcatura sexuala nu au viitor, spun criticii, si vor inceta sa mai fie mijloace comerciale de succes. Titlurile sexuale sint in declin Intrebat de Cotidianul despre viitorul titlurilor cu trimitere sexuala, criticul literar Mircea A. Diaconu a raspuns ca aceasta tendinta este in declin.

Pentru un receptor serios, un titlu de acest fel ar putea fi mai degraba un semnal de alarma, a precizat acesta. Si criticul Marius Chivu s-a declarat dezamagit de creatiile literare care mizeaza pe licentiozitatea afisata pe frontispiciu, punindu-le in unele cazuri pe seama lipsei unui elementar bun-simt. Mai mult, Dan C. Mihailescu le vede ca fiind in cadere libera, explicind ca romanii sint campioni la arderea etapelor. Nu uitati ca romanele anului 2007 se numesc Orbitor, Asediul Vienei, Noaptea lui Iuda si Luminare. Nici urma de sex aici!, mai adauga el. Astfel, Ioana Bradea, autoarea care a debutat cu premiatul roman Bagau (2004) (regionalismul bagau semnifica tutunul ramas intr-o pipa), s-ar putea dovedi neinspirata daca va alege sa continue reteta care a consacrat-o si sa-si intituleze urmatoarea carte Futac (termenul futac desemneaza o unealta folosita la curatarea lulelelor si la indesarea tutunului din ele). Cu toate astea, Dan C. Mihailescu este de parere ca daca in loc de Bagau am fi avut Singuratati la telefon (naratoarea romanului lucreaza la o linie erotica, n. red.), cartea ar fi avut tirajul unui volum de versuri, cel mult 50 de exemplare vindute Detalii despre Amazon Kindle, dispozitivul electronic care va pune punct cartilor tiparite, pe www.cotidianul.ro/select
Voteaza


Pe acelasi subiect: marketing | comunism | butaforie | licentios | frontispiciu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Prostituate din dragoste

Filmul "Margo" va intra pe ecrane de la inceputul lunii septembrie. Pelicula „Margo”, prima dintre premierele romanesti anuntate in aceasta toamna, va rula pe marile ...

Programul cinematografelor

Hollywood Multiplex Furios si iute: Derapaje la Tokyo - 16.45; 21.15 Surprize la Palatul Regal - 14.30; 19.00 Cum sa dai afara din casa un burlac de 30 de ani - 16.15; 20.45 Superman revine - 22.45 ...

Nemuritorii

Fara a avea pretentia unei formule eminamente retrospective, expozitia "Bitzan, Maitec, Mitroi, Nicodim" (iulie-septembrie) incearca sa sublinieze unele componente ale operei celor mentionati, care, ...

Regizori romani, premiati la Sarajevo

Filmul "Hartia va fi albastra" a obtinut mentiunea speciala a juriului la Festivalul de la Sarajevo. Filmul "Hartia va fi albastra", al regizorului Radu ...

Zece echipe francofone la Bucuresti

Teatrul Asphodles din Lyon organizeaza impreuna cu asociatia culturala ArtLink din Bucuresti primul forum international al caravanelor francofone: "Zece teritorii francofone in jurul unui proiect ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline