Adana, al cincilea oras ca importanta din Turcia, este situat in partea central-sudica a regiunii Anatolia fiind una dintre atractiile turistice de seama ale Orientului Apropiat.
Se crede ca numele asezarii are la baza pe cel al personajului mitologic Adanus, fiul zeului Cronos.
Cel mai vechi popor care a stapanit orasul din antichitate a fost poporul hititilor, in graiul carora se intalnea frecvent numele orasului sub forma "Uru Adaniyya". A urmat stapanirea frigiana, asiriana, persana, selgiucida, bizantina si romana, fiecare demonostrand prin interesul lor importanta economica si militara a urbei.
Perioada de inflorire a arhitecturii in Adana a fost cuprinsa intre secolele XV-XVI. Din fericire cele mai multe repere care pot fi vizitate astazi in oras corespund acestui interval de timp. Unicul reper pastrat din epoca romano-bizantina ramane podul Taskopru care traverseaza Raul Seyhan. Acesta a fost constuit de Hadrian si renovat mai tarziu sub imparatul Iustinian. Pentru epoca in care a fost cladit, podul de piatra care masoara 300 m lungime a insemnat o realizare tehnica de mare importanta.
In oras puteti vizita printre altele: Marea Moschee din secolul al XVI-lea, Moscheea Yag sau Eski, Moscheea Aga Hasan, Saat Kulesi (turnul cu ceas) sau vechiul bazar acoperit. Intre obiectivele de interes se numara si Muzeul Etnografic, unde sunt expuse alaturi de traditionalele piese de mobilier si cateva sabii, carti si manuscrise.
Muzeul de Arheologie din Adana a fost deschis publicului inca din anul 1924, si mutat in actualul edificiu in 1972. Acesta cuprinde o parte din piesele descoperite intamplator sau prin sapaturi sistematice, ce reflecta cultura materiala a vechilor civilizatii.
Orasul Adana are o multime de parcuri si gradini, din care cea mai mare parte sunt bine intretinute. Parcul Merkez, situat in centrul orasului, beneficiaza de o suprafata de 33 ha fiind amplasat pe ambele maluri ale raului Seyhan. Restaurantele si ceainariile contribuie in mod special la acomodarea turistilor cu specificul culinar traditional.