Seria spectacolelor – conferinta moderata de muzicologul Valentina Sandu – Dediu continua marti, 27 septembrie, avand-o invitata pe Ada Solomon, unul dintre cei mai apreciati producatori romani de film din ultimii 20 de ani. Numele sau este asociat cu succesul productiilor „Pozitia copilului”, „Aferim”, sau „Asfalt Tango”. Desfasurata sub forma unei emisiuni culturale cu public, editia de marti va cuprinde numeroase momente artistice – surpriza.
Evenimentul se va desfasura de la ora 19:00 in Studioul de Opera si Multimedia din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Strada Stirbei Voda nr. 33). Organizatorii au rezervat, si pentru aceasta editie, numeroase intermedii artistice live. Intrarea va fi libera in baza invitatiei solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis in direct pe www.EnjoyTV.ro.
Scena rotunda de la Conservator va gazdui pentru publicul bucurestean (si din mediul online) o serie de noi evenimente dedicate personalitatilor:
4 octombrie – Gabriel Bebeselea
(joi) 13 octombrie – Adrian Titieni
18 octombrie – Gabriel Croitoru
25 octombrie – Serban Sturdza
1 noiembrie – Mircea Penescu
8 noiembrie – Dumitru Prunariu
Tema centrala a fiecarei editii va fi Bucurestiul In-Vizibil.
Rezervarile pot fi facute in avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table Bucuresti.
Foto: Mihai Benea, UCIMR
Ada Solomon spune despre ea ca este inginer „la baza”, desi nu a profesat nicio zi aceasta meserie; fiind absolventa a Universitatii Tehnice de Constructii. In anii '90 s-a apropiat tot mai mult de lumea filmului iar, in prezent, cu o cariera de peste 20 de ani in domeniul cinematografiei, este unul dintre cei mai activi cineasti din industria filmului romanesc – promoter, producator, manager cat si distribuitor de film si manager de cinema. S-a specializat in productia cinematografica in Marea Britanie si Spania.
Intre anii 1993-2004 a fost producator pentru „Domino” – unde i-a intalnit pe Mircea Veroiu si Nae Caranfil. In 1995, ii apare, pentru prima data numele „pe ecran” in calitate de „director de productie” pentru „Asfalt Tango” (regie: Nae Caranfil). A debutat, asadar, cum se spune, „cu dreptul” si nu s-a abatut de la valorile primordiale ale performantei: determinare, altruism si caltitate.
Conduce casa de productie „Hi Film” si este unul dintre fondatorii festivalului de scurtmetraje „NexT”. In 2013 a primit premiul „European Co-production Award” din partea Academiei Europene de Film. A colaborat, cu parteneri internationali, la proiecte precum „Callas Forever”, alaturi de Franco Zeffirelli, sau „Offset”, alaturi de Didi Danquart. Ca producator, Ada Solomon a castigat numeroase premii internationale cu o serie de scurtmetraje, dintre care amintim: „Marilena de la P7” (regie: Cristian Nemescu), „Lampa cu caciula” (regie: Radu Jude) si „Renovare” (regie: Paul Negoescu). De asemenea, a produs si lungmetrajele de debut: „Cea mai fericita fata din lume” (regie: Radu Jude), „Felicia inainte de toate” (regie: Melissa de Raaf, Razvan Radulescu), „O luna in Thailanda” (regie: Paul Negoescu) si documentarele lui Alexandru Somomon: „Cold Waves – Razboi pe calea undelor” si „Kapitalism – reteta noastra secreta”.
„In orice profesie artistica exista, de fapt, o rigoare. Nici un cineast nu face filme fara un proces de productie, fara documentare, finisare etc. Sunt niste faze care impun mai degraba un ritm de cazarma decat unul boem. Regizorii sunt personalitati foarte puternice, dar, in acelasi timp, sunt niste minti foarte organizate, pentru ca altfel nu ar putea sa faca fata profesiei. Meseriile legate de film nu sunt solitare, sunt meserii de echipa, in care interactionezi cu o seama de oameni, deci trebuie sa respecti anumite reguli”. (Ada Solomon, intr-un interviu de Mircea Vasilescu).
Ada Solomon este producatorul unora dintre cele mai cunoscute filme romanesti din ultima vreme:
- 2012, „Toata lumea din familia noastra” (regie: Radu Jude) a fost distins cu „Marele Premiul” al Festivalului de Film de la Sarajevo, „Marele Premiu Bayard d'Or” si „Premiul pentru cel mai bun actor” la Festival International du Film Francophone de Namur. De asemenea, filmul a castigat sase premii la Festivalul „Gopo” editia 2013 si Trofeul Festivalului International de Film „Anonimul”, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la T.I.F.F. si doua premii (Premiul pentru regie si Premiul publicului) la BucharEST International Film Festival.
- 2013, „Pozitia copilului” (regie: Calin Peter Netzer), distins cu „Ursul de Aur” la Festivalul de Film de la Berlin.
- 2015, „Aferim” (regie: Radu Jude), distins cu „Ursul de Argint” (pentru cea mai buna regie) la Festivalul de Film de la Berlin.
„Recitesc <<Cenusareasa>> din cand in cind si merg mai departe, cu lucrurile in care cred, pe cararile pe care le stiu sau pe unele pe care le descopar si le batatoresc nitel si pentru altii. Cred ca trebuie sa continuam cu totii, nu doar artistii sau cineastii, sa facem ce facem cat putem noi de bine si sa ne privim in oglinda linistiti dimineata. Daca asta functioneaza si e OK ce vedem, restul se construieste. Incet, dar sigur. Iar in ceea ce priveste derapajele la care asistam, trebuie sa le semnalam si amendam cu mijloacele fiecaruia. Sa ne bucuram si sa folosim dreptul la expresie, pe care, din fericire, il avem azi in Romania”. (Ada Solomon, intr-un interviu de Eugen Istodor)
Seara de marti se va incheia printr-o invitatie la degustare de bere oferita de Nenea Iancu si degustare de vinuri oferita de Domeniile Samburesti, prin prezenta somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table Bucuresti i s-a alaturat, de asemenea, in acest sezon, Aqua Carpatica, in sustinerea promovarii artistilor romani.
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfasura saptamanal in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33), in perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.
Timp de 8 saptamani, personalitati ale vietii culturale romanesti vor avea prilejul sa recompuna, pentru publicul spectator si din mediul online, itinerariul lor profesional si cultural conturat in mod deosebit in Bucuresti. Tema centrala a fiecarei editii va fi „OrasulIn-Vizibil” al fiecarui invitat. Ca de fiecare data, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, in completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” - Valentina Sandu – Dediu
Round Table Bucuresti este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, - coordonat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, si co-finantat de ArCuB (sezonul 1 si 3) si AFCN (sezonul 2).
Initiat in toamna anului 2015, proiectul conferintelor Round Table Bucuresti a devenit curand un reper pe harta bogata a evenimentelor culturale, fiind urmarit de romani din peste 50 de tari din toata lumea, cu sute de persoane prezente in public.
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare sustinute de catre cei 8 invitati provenind din diferite domenii artistice.
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro
Septembrie 2016