Aici am doua lucruri de spus. Intai: legea in baza careia functioneaza ICR Paris este legea romana. El trebuie sa exporte cultura romana in Franta, prin urmare activitatea lui rezulta la intalnirea dintre cele doua legislatii care nu coincid intotdeauna. Griparea pe care d-l Portocala o acuza, centralizarea pe care o reclama reprezinta pur si simpla legislatia romaneasca in privinta achizitiilor publice. Nimeni nu are dreptul sa ignore legislatia in privinta achizitiilor. Or d-l Portocala se pare ca o ignora. Toate acuzatiile pe care le aduce nu reprezinta decat o ignorare a legislatiei romanesti, semn ca dumnealui ignora conditiile legale in care trebuie sa functioneze ICR.
In presa de azi spuneti ca Radu Portocala ar fi avut ocazia sa va semnaleze aceste probleme si nu vi le-a semnalat. Portocala spune ca, dimpotriva, v-a semnalat problemele inca din luna septembrie, la intalnirea tuturor directorilor ICR...
D-l Portocala nu mi-a semnalat aceste probleme, ci ele au fost discutate impreuna pentru ca noi suntem constienti ca legislatia romaneasca este inadecvata exportului culturii romane. Deci dansul nu a facut o nota singulara semnalandu-mi mie problemele legislatiei, ci ICR este cel care a pus problema. Dovada este incercarea de modificare a legislatiei actuale, pe care o incerc de luni de zile. In momentul de fata pe agenda Guvernului sunt propuneri din partea ICR privind modificarea legislatiei pentru a putea exporta in mod eficient cultura romana. Este cu totul nepotrivit din partea d-lui Portocala sa impute ICR aceste probleme.
Daca nu ma insel, am citit in Cotidianul o declaratie a dvs in care spuneti ca Radu Portocala nu v-a semnalat problemele pe care le reclama in demisie.
Problemele pe care dansul le semnaleaza in demisie nu au format niciodata obiectul unei comunicari scrise din partea lui catre ICR.
In scrisoarea de demisie se vorbeste despre un volum finantat de ICR cu 28.500 de euro. Ce volum este?
Editura este Somogy, autorul este Andrei Plesu, iar volumul este "Pitoresc si melancolie". Acest volum a fost selectat de juriul format din sapte critici literari, este un juriu independent care a fost stabilit de revistele culturale romanesti care au primit din partea ICR invitatia de a preciza 3 personalitati din domeniul criticii literare capabile sa se pronunte asupra autorilor care merita sa fie exportati de catre ICR. Aceea care au primit mai multe nominalizari au fost selectati si s-a obtinut un juriu independent care a stabilit un numar de 20 de titluri, respectiv autori care trebuie tradusi. ICR a facut demersurile de a identifica editurile din Occident dispuse sa-i publice. Deci nu este vorba de o negociere pe care noi am fi putut s-o facem mai bine. Noi am negociat la sange pentru a obtine aceasta publicatie, iar conditiile in care va aparea acest volum la Somogy sunt conditii occidentale care sa permita acestui volum sa patrunda pe piata lucrarilor de arta.
Am inteles de la domnul Portocala ca volumul care va aparea la Somogy are un statut de "brosura"...
Nu, gresit.