Marea doamna a teatrului romanesc a fost decorata "in semn de inalta apreciere pentru remarcabilele interpretari artistice sustinute pe cele mai importante scene din tara, pentru dragostea, intelegerea si talentul de care a dat dovada in promovarea artei teatrale si a tinerelor talente", se precizeaza in decretul publicat in "Monitorul Oficial".
Cu o saptamana in urma, tot la propunerea lui Iorgulescu, presedintele Traian Basescu l-a decorat si pe scriitorul Mircea Cartarescu, cu Ordinul "Meritul Cultural" in Grad de Mare Ofiter, categoria A "Literatura", arata Mediafax.
Actrita Olga Tudorache, in varsta de 76 de ani, a primit la inceputul anului si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), cu ocazia zilei acestei universitati.
Nascuta la 11 octombrie 1929, Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru in 1951, legandu-si cariera de Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul "Nottara" si Teatrul Mic din Bucuresti. Desi primul premiu national l-a obtinut cu "Domnisoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu, s-a lansat cu rolul titular din "Nila Tobosara" de Salinski.
Olga Tudorache a creat roluri memorabile atat pe scena teatrelor, cat si in filmele romanesti.
A intruchipat tipologii extrem de diferite: Ioana Boiu in "Suflete tari" de Camil Petrescu, Femeia Comisar in "Tragedia optimista" de Visnevski, rolul titular in "Antigona" de Sofocle, Masa in "Cadavrul viu" de Tolstoi, Cleopatra in "Antoniu si Cleopatra" de Shakespeare, Doamna Smith in "Cantareata cheala" de Eugen Ionescu, Leonora in "Tango" de Mrozek, Vitoria Lipan in "Baltagul" dupa M. Sadoveanu, Fany Ellis in "Premiera" de John Cromwell, Ducesa de Gloucester in "Richard al III-lea" de Shakespeare etc.
Pe scena Nationalului bucurestean, Olga Tudorache si-a facut o revenire spectaculoasa, in 1997, cu spectacolul "Regina mama" de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, in rolul Emilia din "Cimitirul pasarilor" de Antonio Gala, la Teatrul Mic. In noiembrie trecut, Olga Tudorache a aparut in fata publicului, la Theatrum Mundi, intr-o dubla ipostaza: de regizor si interpret al spectacolului "Peste cu mazare". Considerandu-se a fi prin excelenta "un actor de teatru", Olga Tudorache evita sa vorbeasca despre aparitiile sale pe marile ecrane, in schimb, isi aminteste cu placere de rolul titular interpretat in "Trenul din zori nu mai opreste aici" de T. Wiiams, film realizat pentru Televiziunea Romana, in regia Catalinei Buzoianu. In plus, recent, Olga Tudorache a jucat in filmul lui Dan Pita - "Femeia visurilor".
Din 1978 pana in 2000, cand s-a retras de la catedra de actorie a UNATC, Olga Tudorache s-a impus si ca pedagog, pregatind pentru scena sase promotii.