O remarcabilă pânză a Mericăi Râmniceanu achiziţionată recent de MNAR poate fi admirată în Galeria Naţională
Începând cu 9 octombrie 2009, Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea să vă invite zilnic între orele 10.00 şi 18.00 (miercuri-duminică) în Galeria de Artă Românească Modernă pentru a vedea lucrarea Vanitas, semnată de Merica Râmniceanu (1891-1972). Cu sprijinul doamnei şi domnului Valeria şi Steven van Groningen, Galeria de Artă Românească Modernă şi-a îmbogăţit expunerea cu una dintre excelentele lucrări ale Mericăi Râmniceanu, artistă de mare talent, pe nedrept uitată de critica de artă modernă.
Născută pe 25 mai 1891 la Bârlad, Merica Râmniceanu începe studiile de pictură la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, pe care le continuă la Paris, în atelierul din Montparnasse al pictorului elveţian Rodolphe-Theophille Bosshard (1889-1960). Influenţa picturii lui Bosshard asupra Mericăi Râmniceanu este notabilă atât la nivelul tematicii cât şi în ceea ce priveşte stilistica.
Pictor, grafician şi restaurator de pictură, Merica Râmniceanu a fost o personalitate activă în mediul avangardei artistice bucureştene. Între 1924 şi 1945 participă la majoritatea expoziţiilor Salonului Oficial de pictură şi grafică din Bucureşti, expune la Salonul de Toamnă de la Paris, participă la expoziţiile grupărilor de avangardă, a căror membră fondatoare a fost: Arta Nouă, Criterion, Grupul plastic 1934.
Natura statică ocupă un loc important în creaţia Mericăi Râmniceanu, fiind una dintre temele sale favorite. Vanitas este o compoziţie organizată pe orizontală, structurată pe baza valenţelor dinamice ale diagonalelor. Pe masa brun închis sunt aşezate câteva obiecte specifice compoziţiilor simbolice de tip vanitas: o sticlă de vin, un ghiveci cu flori, cărţi şi în prim plan un craniu. Cromatica, bazată pe complementare, tonuri stinse de roşu/verde şi orange/albastru, este echilibrată valoric de ocrul luminos al craniului.
Lucrarea Mericăi Râmniceanu, Vanitas, poate fi admirată în Galeria de Artă Românească Modernă alături de alte alte trei pânze ale artistei, în sala 6, etajul II.
Muzeul Naţional de Artă al României doreşte să-şi exprime gratitudinea faţă de gestul generos şi atât de necesar al doamnei şi domnului Valeria şi Steven van Groningen.
Comunicat
Muzeul National de Arta al Romaniei
Bucuresti
Octombrie 2009