Inainte de a se inventa ceasul multe alte metode au fost folosite pentru a masura timpul. Un bat infipt in pamant a fost primul ceas al omului, iar exemple de instrumente de masurat timpul au fost descoperite peste tot in lume. Omul s-a dovedit foarte inventiv cautand solutii la aceasta problema. Daca in manastirile medievale orele erau masurate cu ajutorul calugarilor - ceas, care dupa un anumit numar de pagini citite din biblie, cronometrate in prealabil, mergeau si bateau clopotul, prin alte parti timpul era masurat cu ajutorul lumanarilor, betisoarelor aromate sau clepsidrelor.
Dupa secole au aparut si primele ceasuri pe care doar cei mai instariti si le puteau permite. De-a lungul timpului ceasurile au cunoscut o evolutie spectaculoasa iar astazi sunt prezente in fiecare casa reamintindu-ne cu precizie cat de repede trece timpul. Ceasurile au fost mai intai admirate si pretuite pentru utilitatea lor, iar mai apoi pentru frumusete, deoarece moda s-a impus si in randul acestora, transformandu-le in obiecte decorative sau accesorii de mare efect.
Fara a-si fi pierdut functia intrinseca, aceea de a reda timpul cat mai concret, ceasurile au cunoscut transformari spectaculoase in materie de design, uimind prin forma dar si prin unicitatea lor. Designerii de interior au conceput modele spectaculoase care sa surprinda si care sa se integreze cat mai bine in decorul camerei. Ceasurile bunicilor se potrivesc amenajarilor traditionale, cele de perete mari, rotunde, cu cifre romane, imprumuta un aer eclectic iar cele de sticla, simple si elegante, se potrivesc unui decor contemporan, modern.
Ceasurile cu un design mai deosebit vor iesi insa cel mai mult in evidenta, unele chiar vor amuza prin aspectul lor. Camera copiilor va putea fi animata de aceste ceasuri iesite din comun, sub forma de plante, animale, jucarii, iar copiii le vor adora. Bucataria va iesi cu siguranta din anonimat daca veti agata pe perete un ceas in forma de ceainic cu o lingurita pe post de pendul, iar livingul se poate evidentia cu un ceas pe care nu il vei putea citi asa de usor.
Ceasul matematica face parte din aceasta categorie, si trebuie sa cunosti cateva notiuni fundamentale de matematica pentru a-l putea descifra. Acesta arata de parca numerele ar fi scrise cu creta, iar in loc de numere, ceasul prezinta operatii matematice. Pana si pentru garaj puteti gasi un ceas cu o forma specifica incaperii, precum ceasul cu aspect de janta de bicicleta.
Daca doresti sa decorezi un perete intreg cu ceasuri, foloseste-le pe cele neconformiste, funky, care sa indice ora diferitelor orase ale lumii. Rezultatul va fi unul spectaculos daca vei alege ceasuri in culori diferite. Pentru cei care isi doresc ca incaperea sa fie amenajata simplu, fara a o incarca, exista si o larga varietate de ceasuri discrete, in linii fine. Fie ca vorbim de modele clasice, retro, vintage sau moderne, pentru fiecare incapere poate fi gasit ceasul de perete potrivit care sa-i dea acesteia unicitate si eleganta.
Sursa foto:
https://www.artline.ro/Accesorii-decorative---ceasul-de-perete-31566-1-n.html
9 Aprilie 2013
A.I.
editor artline.ro