Se pare ca nu intamplator Honore de Balzac a ales aceasta locuinta in 1840, intre Rue Raynouard si Rue Berton. Avea sa locuiasca aici pana in 1847. Era suficienta pentru nevoile sale, zona era destul de linistita, si daca nu ar fi fost creditorii care il cautau peste tot pe scriitor atunci lucrurile ar fi fost mult mai simple. Cum o buna parte a vietii, Balzac a jucat o interminabila partida de-a v-ati ascunselea cu cei carora le datora bani, casa a fost inchiriata atunci pe numele menajerei sale, asa ca cel putin legal chirias era domnul de Breugnol. Si cum avea doua intrari, ce dadeau in strazi diferite, era usor pentru Balzac sa dispara cand era cautat. Din pacate este singura dintre locuintele autorului Comediei Umane ce inca exista, astazi casa memoriala in Paris si unul din muzeele literare de seama, alaturi de Casa Memoriala Victor Hugo si Muzeul Vietii Romantice (cu accentul pus pe George Sand).
Cei care ajung acasa la Honore de Balzac pot vizita apartamentul cu cinci camere aflat la etaj, iar exponatele sunt numeroase si fascinante. Camera in care scria Balzac si masa la care a lucrat pret de sapte ani, cat a locuit in aceasta casa. Scaunul sau. Pacat ca multe dintre piesele de mobilier originale au fost vandute dupa disparitia scriitorului, fara a mai fi recuperate vreodata. Langa masa de scris se gaseste unul dintre busturile sale. In fapt intreaga casa memoriala este plina de sculpturi, busturi si portrete infatisandu-l pe scriitor, adesea in celebrul sau halat monahal. Citate din operele sale. O incapere cu desene realizate de gravorul Charles Huard, a carui ambitie a fost sa dea viata in maniera sa tuturor personajelor surprinse in Comedia Umana. Gravuri si desene. Facsimile ale manuscriselor balzaciene, si in ciuda prolificitatii se pare ca adesea Balzac revenea din nou si din nou asupra unei pagini, fiind destule pagini intesate de stersaturi, adaugiri, modificari cu grafia rapida si nervoasa. O cafetiera, prezenta fireasca pentru impatimitul de cafea care a fost Balzac, purtand initialele HB. Celebrul baston incrustat cu turcoaze, una dintre rarele sale excentricitati. Portrete in pastel si ulei ale parintilor si o raritate, dagherotipul lui Balzac, realizat in 1842.
La parter cercetatorii sau simplii admiratori ai lui Balzac pot vizita o biblioteca intesata cu manuscrise, editii princeps si editii de colectie, carti care i-au apartinut scriitorului si poarta semnatura sau notatiile acestuia, lucrari despre viata si opera lui Balzac, reviste si magazine de epoca, lucrari stiintifice si colectii de documente, un adevarat paradis pentru cei care vor sa afle cat mai multe despre universul Comediei umane.
A.L.
Noiembrie 2015