Dominat de o atmosfera boema cum numai in spatiul meditaranean iti este dat sa intalnesti, oraselul Bodrum din Turcia reuneste in ciuda dimensiunilor sale reduse o multitudine de superlative. Bodrum este o asezare pitoreasca de pe tarmurile Egeei situata in sudul peninsulei cu acelasi nume, foarte apropiata de insula Kos, despre care se spune ca nu doarme niciodata.
In partea estica sunt concentrate cele mai multe dintre localuri, cluburi si restaurante, si tot aici exista plaja alungita cu nisip fin unde tinerii isi petrec majoritatea timpului. Ceva mai linistita este viata in jurul portului, acolo unde iahturile asteapta andocate la mal intoarcerea proprietarilor sositi vremelnic pentru afaceri sau numai pentru odihna.
Ar putea parea ciudat faptul ca Herodot, parintele istoriei, a fost el insusi decat un rod tarziu al acesteia. La anul 484 i. Hr., cand autorul lucrarii "Historiai" sosea pe lume intr-o familie de aristocrati eleni, Bodrum fiinta deja de cateva secole. Orasul a fost cucerit de Alexandru cel Mare in 334 i. Hr. fara sa i se provoace stricaciuni. Poarta Myndos prin care marele conducator a patruns este una dintre atractiile cele mai importante in prezent.
Vechea denumire a orasului, Halicarnas, spre deosebire de cea moderna beneficiaza de o incarcatura simbolica aparte. De pilda, cine nu isi aminteste de Templul Zeitei Artemis din Halicarnas, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice? Chiar daca razboaiele l-au crutat de atatea ori, nu la fel de ingaduitoare a fost natura care l-a pus la pamant in secolul al XII-lea printr-un cutremur de proportii.
Resturile Mausoleului din Halicarnas sunt vizibile si astazi la circa 1 km de centru, in partea nordica a orasului, formand un muzeu in aer liber. O alta urma culturala milenara este teatrul greco-roman care prezinta trasaturile comune acestui tip de constructie de la acea vreme: forma semicirculara, materia prima folosita (piatra), dispunerea in amfiteatru si chiar acustica buna.
Castelul fortificat Sf. Petru al Cruciatilor Ioaniti reprezinta de asemenea una dintre principalele atractii ale orasului si dateaza din secolul al XVI-lea. Bodrum a fost condus de romani, apoi de bizantini, iar in 1522 a fost cucerit de otomanii condusi de Soliman Magnificul. Astfel se explica diversitatea arhitectonica si culturala intalnita aproape la fiecare colt de strada.
Foto: utours, cmbtravel.ro, storage0.dms.mpinteractiv.ro
I. C.