Ajuns in cautarea unui atelier, se va muta aici, intr-o mai veche locuinta cumparata de familia sotiei, in podul careia isi va amenaja cu ajutorul unui arhitect si un atelier, un vis mai vechi, singurul sau atelier in toata puterea cuvantului. Va lucra mult aici, in doar cativa ani – cine si-ar fi imaginat ca un razboi mondial este atat de aproape – reusind sa termine in jur de 400 de picturi, pe langa desene si schite, de la portrete si peisaje la intense evocari ale locurilor vazute in putinele sale calatorii. A fost perioada sa cea mai productiva si probabil cea mai fericita, pe masura ce arta grupului expresionist reusea sa castige tot mai multi sustinatori, admiratori si nu in ultimul rand artisti.
Poate ca si-a imaginat uneori ca la un moment dat locuinta de pe Bornheimer Strasse 88 (astazi numarul 96) ar putea sa devina un muzeu dedicat pictorului August Macke. Sau macar pe zidul ei va fi montata o placuta, pentru ca toate acestea se vor intampla candva, intr-un viitor indepartat, cand Macke va fi sinonim cu batran maestru in viata. Pana atunci pictorul isi va petrece cativa ani aici, va calatori, ii va primi in locuinta sa pe Franz Marc (unul dintre cei mai apropiati prieteni), Robert Delaunay, Paul Klee, Max Ernst, ii va trece pragul si Guillaume Apollinaire, pentru ore petrecute in lungi discutii despre arta, lume si multe altele. In 1914 este ucis pe front, in Franta. Avea doar 27 de ani. Prietenul sau Franz Marc avea sa moara in 1916, in timpul cumplitei Batalii de la Verdun. Fusese trecut pe lista artistilor importanti care ar fi trebuit retrasi de pe front pentru a fi folositi in administratie sau propaganda, dar a murit inainte de a primi ordinul.
Din fericire casa avea sa supravietuiasca pentru decenii, chiar si dupa ce in 1925 sotia lui Macke se muta la Berlin cu al doilea sot (care va muri in 1939 in lagarul de concentrare de la Sachsenhausen). Elisabeth se va muta din nou in casa din Bonn din 1948 si va ramane aici pana in 1975, cand se intoarce la Berlin. Moare in 1975. Din fericire, desi la un moment dat fosta casa a pictorului a fost la un pas de demolare, la sfarsitul anilor ‘80 este infiintata asociatia “August Macke Haus”, iar pe 26 septembrie 1991 are loc deschiderea oficiala a muzeului.
De atunci August-Macke-Haus gazduieste expozitii temporare si are o bogata biblioteca dedicata curentului expresionist, dar principala atractie a fost si a ramas atelierul lui August Macke, restaurat cu migala, inclusiv cu piese de mobilier si obiecte personale ale pictorului.