Academia Julian este poate cea mai cunoscuta scoala particulara de arta a Frantei, alaturi de Academia Colarossi fiind in secolul XIX o atragatoare alternativa la Ecole des Beaux Arts si mai ales la modul "oficial" de a crea. Celebra datorita notorietatii unora dintre studentii si profesorii sai, de o surprinzatoare longevitate, Academie Julian a fost fondata in 1868 de pictorul francez Rodolphe Julian, care si-a legat astfel numele de o institutie de prestigiu. In urmatoarele decenii Academie Julian avea sa fie recunoscuta ca cea mai importanta scoala particulara de arta din lume, si in doar doua decenii avea peste 600 de studenti inscrisi. Un numar impresionant chiar si astazi.
Rodolphe Julian s-a dovedit un artist nu foarte original, dar un om de afaceri foarte bun. Academie Julian nu era doar o alternativa mult mai ieftina la Ecole des Beaux-Arts, dar si un loc deschis experimentelor, un loc boem, unde predau profesori renumiti si puteai vedea la lucru importanti tineri artisti ai epocii. Sub indrumarea sa, academia a fost o afacere destul de profitabila si un spatiu de intalnire al viitorilor maestri. Si nu in ultimul rand o scoala unde - la fel ca la Academia Colarossi - se puteau inscrie si femeile. Dar si amatorii, artistii mai putin talentati, cei care vedeau pictura sau sculptura drept un simplu hobby. Era un loc deschis la nou, un spatiu unde puteai afla care sunt noile tehnici si teme, lucrarile si artistii in voga, cei respinsi la expozitiile oficiale, cei premiati sau dimpotriva cei dispretuiti.
Primul sediu al Academiei Julian a fost langa Panoramas, fiind ulterior deschise alte doua ateliere, cel de al doilea, din rue Vivienne, fiind destinat mai curand tinerelor care doreau sa se dedice artei. Se stie mai putin ca acestora le era interzis sa se inscrie sau sa lucreze la Ecole des Beaux-Arts - interdictie care avea sa ramana in vigoare pana in 1897 - asa ca o scoala particulara de arta ramanea unica solutie. Mai mult, Academie Julian atragea si numerosi studenti straini, din Europa si America, acestia scapand astfel de dificilul examen de limba francez cerut la Ecole des Beaux-Arts.
Pana la inceputul secolului XX Academie Julian se impusese deja ca una dintre cele mai bune scoli de arta, iar multi dintre elevii sai concurasera pentru prestigiosul Prix de Rome, expusesera la saloanele oficiale, primeau comenzi, erau nume recunoscute in noul val al tinerilor artisti. De aici proveneau cei care formasera grupul Nabis, aici lucrasera impresionisti, aici se dezvoltasera indraznete teorii avangardiste. Dupa o perioada mai putin fasta, academia s-a inchis in perioada celui de al doilea razboi mondial, iar doua dintre atelierele sale aveau sa fie vandute in 1946. Parea sfarsitul pentru o scoala de arta deja legendara.
Din fericire, studiourile au fost cumparate si au devenit parte a Atelier Penninghen, care va deveni Esag - Penninghen, incepand din 1968. Astazi academia se numeste Academie Julian-Del Debbio, aici fiind tinute cursuri de desen si sculptura. Si, in spiritul altadata considerat prea liberal al scolii, se lucreaza dupa modele, in general nuduri. Important este ca legenda academiei continua, chiar daca astazi nimic din ceea ce se intampla aici nu starneste revolta conservatorilor.
Printre studentii academiei s-au numarat : Leo Putz, Georges Emile Lebacq, Saul Bernstein, Richard Miller, Guy Rose, Edward Clark Potter, Jean Arp, Pierre Bonnard, Lucien Daudet , Georges Dufrenoy, Marcel Duchamp, Fernand Leger, Henri Matisse, Henry Moret, Edouard Vuillard, Khalil Gibran, Marie Bashkirtseff, Max Weber si multi altii. Tot aici au lucrat si artistii romani Ioan Andreescu si Camil Ressu.
August 2008