Academicianul Dan Berindei a spus că Mawlana Jalaluddin Rumi a fost un poet de o mare putere spirituală.
''Dragostea de Dumnezeu este dominanta spiritualităţii sale'', a afirmat Berindei.
Conf. dr. George Grigore a declarat că mesajul desprins din opera poetului sufit este acela că "omul reprezintă un arc în mâinile puterii divine".
Din opera lui Mawlana Jalaluddin Rumi reiese că iubirea circulă prin toate arterele acestei lumi şi că orice activitate rezultă din acea iubire de la începuturi, a apreciat Grigore.
El este de părere că opera poetului sufit transmite ideea că divinitatea se reflectă în creaţia sa ca într-o oglindă.
Poetul sufit, în viziunea lui Grigore, consideră că iubirea pune în mişcare creaturile şi că fără dragoste nimic nu are valoare, tronul marilor sultani devenind simple bucăţi de lemn, în absenţa ei.
"Mawlana Jalaluddin Rumi iubitul este un alter ego al iubitorului", a spus George Grigore.
Prof. dr. Cihan Okuyucu a semnalat faptul că poetul sufit percepe umanitatea asemenea unui organism, fiecare persoană având un rol bine determinat.
Cu prilejul aniversării poetului Mawlana Jalaluddin Rumi, 11 studenţi, câştigători ai concursului de dialog intercultural "Lege şi toleranţă", au primit premii constând în cărţi.
Manifestarea a fost organizată de Academia Română, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi Fundaţia Umanitară Tună.
Sufismul reprezintă calea urmată de adepţii misticismului islamic pentru a ajunge la Dumnezeu.
Unii consideră sufismul drept o metodă a divinităţii de a anihila ego-ul individului, ambiţia, dorinţa şi individualitatea sa, pentru a-l reînvia din punct de vedere spiritual, cu ajutorul esenţei sale. Alţii percep sufismul drept o luptă continuă de purificare de tot ceea ce este rău şi întunecat, pentru a dobândi virtute.