Balaceanu-Stolnici a primit verdict de politie politica pentru ca a colaborat cu Securitatea inca din 1965, el avand numele de cod Laurentiu. Mai mult decat atat, Stolnici ar fi furnizat securitatii planurile casei fostului director la postului de radio "Europa Libera", Vlad Georgescu, prin acest gest putand contribui la asasinarea prin iradiere in 1988 a dizidentului roman.
Potrivit presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, nu poate fi pusa problema excluderii lui Constantin Balaceanu Stolnici din Academie.
"Nu este posibila o asemenea masura, fiindca nu este prevazuta de statut. Statutul Academiei prevede retragerea calitatii de membru doar in cazurile unor condamnari penale privative de libertate, pentru fapte grave. Or, in cazul de fata, nu exista o hotarare judecatoreasca de acest gen."
La intrebarea reporterului BBC daca verdictul de politie politica dat de CNSAS nu se incadreaza la fapte grave, presedintele Academiei a raspuns: "Nu se incadreaza la condamnari penale privative de libertate. Aceasta este formula prevazuta in statut."
Presedintele Haiduc a mai precizat ca situatia domnului Stolnici a fost discutata "la nivelul conducerii" , dar ca "deocamdata nu se pune problema discutarii in Adunarea generala."
Presedintele Academiei a mai lamurit si problema titlului de academician, pe care Stolnici, ca membru de onoare, nu are dreptul sa il poarte.
Constantin-Balaceanu Stolnici a devenit membru de onoare al Academiei Romane in 1992 si, in aceasta calitate, primeste o indemnizatie lunara impozabila de 3.000 de lei si are drept de vot in cadrul Academiei.