New York, 6 octombrie 2009 - În faţa unei săli arhipline (studenţi şi spectatori întîrziaţi nu au mai încăput în spaţiul dedicat evenimentului) regizorul Andrei Şerban şi actorii Academiei itinerante 2009 au fost întîmpinaţi cu mare interes şi curiozitate de un public new yorkez avid, participativ, aflat în plin exerciţiu de admiraţie. Evenimentul din 5 octombrie găzduit de Martin E. Segal Theatre Center din cadrul CUNY - City University of New York era listat deja de către New York Times în ediţia din 1 octombrie, în selecţia specială a evenimentelor care trebuie neapărat văzute în cursul săptămînii.
Prezentarea de la Martin E. Segal a inclus secvenţe filmate din întreg parcursul Academiei, însoţite de comentariul lui Andrei Şerban, o demonstraţie cu actorii prezenţi, precum şi lansarea albumului "Andrei Şerban. Călătoriile mele. Teatru & Opera", publicat de Editura Institutului Cultural Român din Bucureşti.
Andrei Şerban a captivat, ca întotdeauna, atenţia tuturor, vorbind pasionat despre importanţa de a face teatru în formate şi locuri neconvenţionale şi a da astfel ocazia şi un spaţiu de manifestare unei imaginaţii şi unei energii colective care nu se pot naşte altfel. Rigoare şi libertate - iată cele două elemente esenţiale creaţiei, esenţiale transmisiei artistice care îşi îndeplineşte menirea. Chestionat de public despre relevanţa întîlnirii cu Andrei Şerban, Marius Manole a răspuns că după experienţa din aceste luni a înţeles că „este mult mai important să faci teatru pornind mereu de la zero, decît de la ceea ce ştii”, şi valorinzînd descoperirile sale personale de-a lungul acestui parcurs. Andreea Bibiri şi-a amintit prima ei întîlnire cu Andrei Şerban, la 16 ani, episod emoţionant care a reprezentat motivaţia ei de a face teatru: în iunie 1990, căutînd refugiu din Piaţa Universităţii invadată de mineri, a descoperit în Teatrul Naţional, aflat în frenezia repeţiilor la Trilogia antică, o lume posibilă şi un alt tip de atitudine faţă de realitatea dură a acelor zile.
Frank Hentschker, directorul executiv şi de programe al Martin E. Segal Theatre Center, a declarat că a fost una dintre cele mai splendide seri pe care le-a organizat la centru şi a remarcat amestecul de public academic, de profesionişti din teatru şi public larg, atras de întîlnirea cu marele regizor, aflat pentru prima oară în spaţiul de la CUNY.
După atelierul excepţional organizat la Horezu în luna august, ICRNY a primit pentru a doua oară la New York o generaţie a Academiei itinerante, proiect iniţiat in 2007 cu Spovedanie la Tanacu , textul Tatianei Niculescu Bran.
Ioana Barbu, Andreea Bibiri, Lia Bugnar, Boris Gaza, Radu Iacoban, Marius Manole, Maria Obretin, Liliana Pană, Ioana Pavelescu şi Matei Rotaru sînt actorii care au participat la stagiul new yorkez actual al proiectului, desfăşurat între 25 septembrie şi 6 octombrie. Lor li s-a alăturat artistul Matei Branea, creatorul lui Omulan, autor al unui jurnal în benzi desenate al călătoriei.
Stagiul american a inclus de asemenea o lectură-laborator a textului Răpiţi la New York, scris de Lia Bugnar în urma atelierului de la Horezu, care a avut loc în 4 octombrie în sala Auditorium a ICR New York.
Colegii de la Centrul Cultural Maghiar şi de la Institutul Polonez din New York au declarat Corinei Şuteu, directorul ICR şi iniţiatoarea proiectului Academiei itinerante, că vor fura această idee.
Albumele oferite spre vînzare s-au epuizat în cîteva minute, iar Andrei Şerban, împreună cu actorii, a încheiat seara triumfală de la CUNY (sfîrşitul acestei etape a călătoriei grupului de actori români) în dialog cu artiştii, criticii, studenţii la arte rămaşi la o discuţie informală după eveniment.
Credit foto ICRNY, Academia itinerantă Andrei Şerban la New York, eveniment 5 octombrie, Martin E. Segal Theatre Center, CUNY Graduate Center: 01 – Andrei Şerban, grupul de actori români; 02 – Marius Manole, Andreea Bibiri, Radu Iacoban, Lia Bugnar, Ioana Barbu.
Institutul Cultural Roman din New York
Stagiul american a inclus de asemenea o lectură-laborator a textului "Răpiţi la New York", scris de Lia Bugnarîn 4 octombrie în sala Auditorium a ICR New York. în urma atelierului de la Horezu, care a avut loc
Colegii de la Centrul Cultural Maghiar şi de la Institutul Polonez din New York au declarat Corinei Şuteu, directorul ICR şi iniţiatoarea proiectului Academiei itinerante, că vor „fura” această idee. Albumele oferite
Credit foto ICRNY, Academia itinerantă Andrei Şerban la New York, eveniment 5 octombrie, Martin E. Segal Theatre Center, CUNY Graduate Center: 01 – Andrei Şerban, grupul de actori români; 02 – Marius Manole, Andreea Bibiri, Radu Iacoban, Lia Bugnar, Ioana Barbu.