Tinerii ieseni nu mai ies de pe bancile universitatilor la fel de bine pregatiti. Astfel, lipsa fortei calificate se resimte la nivelul companiilor. Reprezentantii firmelor se confrunta cu o lipsa de personal calificat. Motivul este lipsa pregatirii practice sau lipsa de motivare a celor bine pregatiti pentru a lucra in tara. Cu toate ca locurile vacante sint numeroase, iesenii nu se inghesuiesc sa ocupe un post. "Angajatorii sesizeaza acest aspect, al tinerilor care nu sint bine pregatiti in domeniu. Dar iesenii sint interesati de pregatirea profesionala practica! Cursurile pe care Agentia le pune la dispozitie sint orientate pe domenii ce sint cautate! Formarea profesionala se realizeaza in functie de cererea si de exigentele angajatorilor de pe piata. Se pune un accent aparte pe aptitudinile practice. Domeniile depind de piata muncii. Avem cursuri pentru prestari servicii sau mecanica agricola, care a devenit din ce in ce mai cautata odata cu dezvoltarea acestui sector", a declarat ieri Elena Toarba, purtatorul de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi. De partea cealalta a baricadei stau firmele care nu au mina de lucru calificata. "In ceea ce priveste domeniul constructiilor, spun clar ca nu am forta de munca! Nu sint ingineri! Poate ca universitatea da anual o mie de tineri ingineri, insa ii da fara experienta... Statul roman nu prevede ca un tinar inginer sa se specializeze! El doar il scolarizeaza. Aceeasi problema o avem si la maistri, care acum nici nu se mai scolarizeaza! Spun deschis ca, la acest capitol, stam realmente foarte prost!", a declarat omul de afaceri iesean Gabriel Surdu. Scolile care organizeaza cursuri de pregatire profesionala nu duc, insa, lipsa de tineri interesati sa se califice pe anumite meserii ce au devenit mai cerute. "Cursurile puse la dispozitie de FEG sint pe domenii care au cerere pe piata interna, dar si pe cea internationala. Bucatari, ospatari, constructii acestea sint doar citeva dintre sectoarele in care pregatim tineri. Si interes exista, avind in vedere ca, anual, dam pietei muncii aproape 4.000 de tineri care au la baza aptitudinile practice...", a precizat Cristi Stanciu, directorul FEG Iasi. In acelasi timp, foarte putine companii din Iasi sint dispuse sa angajeze tineri si sa ii scolarizeze pentru a-i pastra in companie. Cererea de pe piata muncii vine cu nevoia de experienta profesionala. Cei mai avantajati sint tinerii absolventi de studii superioare si care au si ceva experienta practica, fie ca si angajati in timpul anilor de studiu, fie ca voluntari in cadrul unei organizatii. Dintre zece oferte de joburi, cel mult doua ofera posibilitatea scolarizarii in cadrul companiei.
"Doar studentii slabi isi cauta de munca prin AJOFM!"
Chiar daca angajatorii sint dezamagiti de pregatirea practica a studentilor, reprezentanti din conducerea facultatilor sint de parere ca studiile universitare le asigura studentilor destule atuuri pentru a fi "racolati" foarte repede de angajatorii doritori de mina de lucru profesionista. "Studentii de la Facultatea de Constructii de Masini sint angajati inca de pe bancile universitatii! Un student priceput, care invata si are si un domeniu cerut de piata muncii, nu are cum sa ajunga la AJOFM! Doar cei slabi ajung la AJOFM!", a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Nagit, decanul Facultatii de Constructii de Masini (FCM). Acesta din urma a tinut sa precizeze ca, in fiecare an, companii importante isi recruteaza forta de munca printre studentii din anii terminali. "Firme precum Siemens sau Renault ne curteaza frecvent si sint foarte multumite de pregatirea studentilor nostri!", mentioneaza Nagit. Pe linga FCM, pentru a le oferi sanse de afirmare studentilor sai, Facultatea de Informatica a incheiat un parteneriat cu compania SiemensVDO. Aceasta s-a aratat interesata angajarea a 400 de studenti. "Nu va imaginati ca acestia sint alesi aleatoriu, ci dupa anumite criterii stabilite de firma! Uneori, pentru a face recrutari, anumite persoane din conducerea companiilor se prezinta la examenele de licenta, asista la prezentarea lucrarilor si, asa, selecteaza oamenii de care au nevoie. Dupa acest moment urmeaza testele la firma!", a spus prof. dr. Dan Cristea. Mai mult, companiile au luat initiativa de a propune proiecte de diploma pentru studentii interesati de a se angaja. Pentru a facilita receptarea si invatarea cerintelor dintr-o anumita companie IT&C, studentii Facultatii de Informatica din Iasi au posibilitatea de a cunoaste materii special concepute dupa cerintele firmelor in cauza. Cursurile sint tinute chiar de persoane angajate la firma-partener a facultatii.
Practica universitara, un "mar al discordiei"
Reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) au tinut sa scoata la iveala si aspectele negative ale practicii universitare si a calitatii de "student angajabil" in Romania. "Unul dintre punctele cele mai importante din discutiile noastre cu ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, il reprezinta problema legii practicii, care, in prezent, desi exista, nu e deloc folosita in favoarea studentilor! De exemplu, foarte multi tineri care fac ore de practica in cadrul unor companii obtin prin acord cu agentii economici certificate de absolvire a stagiilor practice, dar fara ca invataceii sa faca macar vreo ora de pregatire! Astfel, dupa ce termina studiile, ajung sa nu-si poata gasi un loc de munca...", a declarat Ionut Ginju, vicepresedinte UNSR.