Fiica regizorului, Eva Bergman, a anuntat ca tatal sau a murit in casa din Faro, in Suedia. Moartea sa a survenit 'calm si duios', potrivit Evei Bergman, care nu a precizat cauzele exacte ale decesului si nici data mortii.
Funeraliile vor avea loc in prezenta prietenilor regizorului si a familiei, la o data neprecizata inca, a anuntat agentia suedeza TT.
Ingmar Bergman a realizat, de-a lungul carierei, peste 40 de filme in care, cu o viziune adesea tragica, a sondat complexitatea relatiilor dintre barbati si femei.
Nascut la Uppsala (la nord de Stockholm) la 14 iulie 1918, fiu al unui pastor, Ingmar Bergman a fost foarte marcat de educatia sa religioasa, severa si austera. El a cursurile Universitatii din Stockholm si a invatat sa regizeze montand piese de Strindberg si Shakespeare cu o trupa de studenti.
Incepand din 1944, el a avut o dubla cariera - teatrala si cinematografica. A montat circa 50 de piese si a scris peste 10 scenarii.
Initial asistent regizor, Ingmar Bergman a lansat primul sau film, 'Criza', in 1945. Cel care a fost aclamat adesea drept un maestru al cinematografiei suedeze a turnat peste 40 de filme, printre care 'Fragii salbatici' (1957), 'Strigate si soapte' (1972) si 'Scene din viata conjugala' (1974).
Plecat sa se instaleze in Germania in 1976 din cauza unor probleme cu fiscul suedez, el a realizat 'Oul sarpelui', un film despre ascensiunea nazismului.
Revenit in Suedia, el a turnat in 1982 filmul 'Fanny si Alexander', o opera-testament despre copilaria sa si pasiunea pentru spectacol, distins cu patru premii Oscar.
In 2003, el a revenit in spatele camerei si a realizat 'Saraband' pentru televiziunea suedeza, difuzat apoi in cinematografe.
De la moartea ultimei sale sotii, Ingrid, in 1995, Ingmar Bergman locuia singur o mare parte a anului pe insula Faaro (Gotland), in Marea Baltica, care a servit drept decor pentru mai multe dintre filmele sale. Casatorit de cinci ori, el a avut noua copii.