Statele Unite se confrunta cu o noua problema: ateismul popularizat prin intermediul cartilor de multi oameni de stiinta.
Un val de carti ateiste au invadat piata in aceasta toamna, in SUA, unele dintre ele avand sanse mari de a ajunge pe lista best-seller-utilor, in ceea ce sustinatorii genului vad drept o reactie la modul in care religia se imbina cu politica, noteaza Michael Conlon, comentator pe probleme religioase al agentiei de presa Reuters.
"Religia divizeaza comunitatea umana", a afirmat Sam Harris, autorul cartii "Letter to a Christian Nation," ("Scrisoare catre o natiune creotina"), lucrare plasata pe locul al 11-lea pe lista cartilor care nu sunt de fictiune, alcatuita de The New York Times, la 15 octombrie.
Exista "o vizibilitate imensa si o autorizare politica a religiei. Presedintele Bush isi foloseste primul veto pentru a interzice finantarea cercetarii celulelor susa, iar oamenii de stiinta de pretutindeni sunt revoltati", a afirmat Harris intr-un interviu.
Polarizarea religioasa reprezinta o parte din multele conflicte ale lumii, a mai adaugat el, incluzand conflictele din Israel oi Iran. "Dar niciodata nu este adusa in discutie. O consider povestea vremurilor noastre. Dar sunt prea putini oameni care au curajul sa spuna ceea ce gandesc".
Cartea lui, de 96 de pagini si in format de buzunar, care condenseaza o serie de argumente impotriva credintei, a aparut pe lista prezentata de ziarul The Times exact inaintea publicarii cartii "The God Delusion", scrisa de Richard Dawkins, om de stiinta la Universitatea Oxford, cunoscut drept un ateu de mai multa vreme.
In plus, cartea lui Harris, "The End of Faith", publicata in 2004, se afla pe locul 13 in acelasi clasament de lucrari care nu sunt de fictiune.
Editorii de la Weekly sustin ca au constatat "un numar impresionant de atacuri vehemente la adresa religiei - de orice fel - dar in special a religiei crestine", probabil o tendinta inevitabila din cauza "super-saturarii politicii si culturii americane de religie, din ultimii ani".
Paul Kurtz, fondator al Consiliului pentru Umanismul Laic si editor al revistei Free Inquiry, a afirmat: "Publicul american este cu adevarat deranjat de rolul pe care il are religia in politica guvernamentala a SUA, in special in cadrul Administratiei Bush si de esecul separarii bisericii de stat, iar in al doilea rand de conflictul din Orientul Mijlociu".
Ei incearca sa elibereze gandirea si umanismul laic, iar editorii au identificat gustul pentru aceste lucruri, a adaugat acesta.
"Am publicat 45 de carti, majoritatea criticand religia", a declarat Kurtz. "Cred ca in America avem aceasta notiune a tolerantei... fiind considerat de prost gust sa critici religia. Dar cred ca acum exista intrebari profunde in legatura cu resentimente vechi de secole".
"Editurile sunt de vina!"
Reverendul James Halstead, presedinte al Departamentului pentru Studii Religioase in cadrul Universitatii DePaul din Chicago, sustine ca "fenomenul este intr-adevar un efect cauzat de industria editarii de carti".
"Aceste carti nu genereaza o noua gandire sau un angajament moral. Argumentele sunt vechi de secole", a declarat acesta pentru Reuters. Unii credinciosi, a mai spus el, "nu sunt mai buni. Conceptia lor despre Dumnezeu, despre relatia dintre divinitate-oameni-lume este mult prea simplista si materialista".
Mult prea adesea, sustine el, ideea de Dumnezeu este folosita in mod gresit "pentru a se legitima pe sine si pentru a rani alti oameni... pentru a sustine ca unele argumente teiste si ateiste vechi reprezinta o pierdere de vreme, o risipa de energie si de hartie".
Profesor de teologie, doctorul Timothy Larsen de la Colegiului Wheaton din Illinois sustine ca orice crestere a interesului in favoarea ateismului este reflexia puterii religioase - prima fiind un parazit care o alimenteaza pe ultima.
Pentru crestinatate, mai sustine el, "este foarte important ca oamenii credinciosi sa constientizeze cat de deconcertanta si amenintatoare poate fi pozitia, retorica si practica lor pentru ceilalti. Este o oportunitate pentru biserica sa se analizeze si sa afirme 'am facut lucruri care ii fac pe unii oameni sa nu se simta bine'. Este o ocazie pentru dialog".
Larsen, autorul cartii "Crisis of Doubt" /"Criza indoielii"/, care va aparea in curand, a adaugat ca dintr-un anumit punct de vedere ateismul reprezinta "o dezamagire fata de Dumnezeu si biserica. Unii dintre acestia sunt oameni care au fost raniti de faptul ca noi ar trebui sa ii abordam pastoral mai degraba decat printr-o dezbatere agresiva".
"Foarte multi cititori se simt extrem de izolati in comunitatile lor", spune Harris. "Ei sunt inconjurati de membrii unui cult religios, din punctul lor de vedere, si sunt incapabili sa isi dezvaluie sentimentele".
"Primesc foarte multe e-mail-uri prin care ei isi exprima incredibila usurare ca nu sunt singuri... ca am putut scrie ceva ce nu se putea spune, a mai adaugat Harris. (Rompres)