Prietenii stiu ca lui Alexandru Condeescu i s-a descoperit boala incurabila in urma cu an, dar ca era optimist si facea tratamente. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nichita Stanescu si s-a luptat mult pentru publicarea integrala a operei acestuia.
Condeescu a editat opera lui Nichita, lucrare pentru care a colaborat cu poetul in ultimii ani de viata ai acestuia. In ultimul interviu acordat EVZ in legatura cu viata si opera poetului, Dan Alexandru Condeescu spunea ca `Nichita isi propusese sa cucereasca poezia`.
Alexandru Condeescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), iar in ultimii 17 ani, a condus Muzeul National al Literaturii Romane, transformandu-l intr-o institutie moderna, deschisa si care se adreseaza iubitorilor de literatura de toate genurile. A infiintat Editura Muzeul Literaturii Romane, coordonand o serie de colectii inedite si a incercat sa modernizeze `conceptul` de muzeu literar.
Atat muzeul, cat si revista s-au bucurat de aprecierile publicului, ale criticilor si ale specialistilor. El a excelat in domeniul sau de activitate, s-a remarcat prin interesul acordat literaturii romane si universale, pentru care a fost distins cu o serie de premii literare si medalii: `Premiul pentru critica`, urmat de `Premiul special` (1985) pentru editia `Ordinea cuvintelor` (Nichita Stanescu) ale revistei `Luceafarul`.