BUCUREŞTI, 19-25 NOIEMBRIE 2012
În data de 19 noiembrie 2012 a debutat a şasea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul are loc pe baza „Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare” semnat la 20 octombrie 2005, şi este organizat de Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, acesta din urmă fiind şi gazda proiecţiilor.
În data de 19 noiembrie la sediul Institutului Maghiar a avut loc o conferinţă de presă la susţinută de dl. Kósa András László, directorul Institutului Maghiar din Bucureşti, dna. Irina Cajal-Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dl. Virgil Niţulescu, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, dl. Radu Igazsag, regizor şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, dna. Lemhényi Réka, una dintre cei patru monteuri ai filmului de deschidere Final Cut – Doamnelor şi Domnilor şi dl. Gáspárik Attila, director artistic al festivalului invitat la SFM, Festivalul Internaţional de Film de Scurt-Metraj ALTER-NATIVE.
La conferinţa de presă dl. Kósa András László, directorul Institutului Maghiar din Bucureşti a subliniat faptul că sub egida „20 de ani în Bucureşti” au fost alese simbolic 20 de filme din oferta cinematografică a ultimilor 5 ani, Institutul sărbătorind în toamna aceasta 20 de ani de la înfiinţarea sa. Festivalul de scurt-metraje ALTER-NATIVE îşi sărbătoreşte deopotrivă 20 de ani de existenţă, acesta fiind motivul alegerii ca festival invitat la SFM 2012.
Dl. Virgil Niţulescu, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român evidenţiat faptul că festivalul ALTER-NATIVE este singurul festival de scurt-metraje din România organizat anual, fără întreruperi, de la înfiinţare. Dl. Niţulescu a subliniat importanţa Săptămânii Filmului Maghiar în oferta culturală a Bucureştiului, arătând că evenimentul se încadrează perfect în una dintre directivele propuse ale muzeului, acela de a promova cinematografia europeană de artă.
Dna. Irina Cajal-Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a subliniat importanţa Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti exprimându-şi speranţa că evenimentul va fi organizat şi în viitor, fiind un important mijloc de comunicare şi dialog între cele două culturi.
Dl. Gáspárik Attila, directorul artistic al festivalului de scurt-metraj ALTER-NATIVE – festivalul invitat la SFM 2012 –, a vorbit despre importanţa înfiinţării unui fond comun de film de către cele două guverne pentru a stimula în primul rând coproducţiile româno-maghiare, şi nu în ultimul rând pentru a facilita distribuirea filmelor în cele două ţări.
Dl. Radu Igazsag, regizor şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” a subliniat meritul Institutului Maghiar din Bucureşti, care în fiecare an prezintă cele mai noi producţii cinematografice maghiare, unele din ele fiind proaspăt premiate la festivaluri internaţionale. În ultimii şase ani au fost prezentaţi aproape toţi regizorii şi toate filmele importante, în programele săptămânilor filmului maghiar de asemenea găsindu-şi locul şi noile curente ale cinematografiei maghiare. În programul de anul acesta organizatorii au adus filme de autori consacraţi, dar şi debuturi, precum şi documentare şi scurt-metraje.
Luni seara, la deschiderea festivă a SFM 2012 E.S. dl. Füzes Oszkár, ambasadorul Ungariei la Bucureşti şi-a exprimat bucuria că acest eveniment atât de important din punctul de vedere al diplomaţiei culturale, este organizat şi în acest an.
Marţi, 20 noiembrie, la UNATC, Departamentul Multimedia: Sunet, Montaj şi Animaţie dna. Lemhényi Réka, una dintre cei patru monteuri ai filmului de deschidere Final Cut – Doamnelor şi Domnilor, a ţinut un masterclass pentru studenţi, despre culisele montării acestui film considerat a fi unul experimental de montaj, cu intenţie educaţională şi didactică.
Filmele vor fi prezentate în fiecare seară de dl. Radu Igazsag.
Filmul documentar despre natură, Ungaria sălbatică, proiectat în seara de joi, 22 noiembrie la ora 18.30, va fi prezentat de dl. Csibi Magor, directorul de program WWF România.
În zilele următoare la SFM 2012 vor rula filme artistice, precum Examenul, un thriller despre reţeaua de agenţi informatori din Ungaria comunistă, Gluma, un film psihologic despre efectele tragice ale farselor tipice adolescenţilor, Dansată până la moarte, o poveste de familie vs. situaţie politică în era comunistă şi consecinţele actuale, poveste pusă în chenarul baladei populare, cea a fetei care a greşit faţă de comunitate şi este dansată până la moarte de băieţii din sat. De asemenea va fi proiectat un film documentar: Retro maghiar, despre viaţa cotidiană a Ungariei comuniste, spectatorii din România putând observa cu amuzament similitudini cu viaţa din România, documentarul fiind realizat din imagini de arhivă, în multe locuri chiar păstrând textele de propagandă ale epocii. Amatorii de comedie se pot delecta cu al treilea film din seria Tigrul de sticlă, filmul devenind cult printre iubitorii genului. În blocul dedicat festivalului invitat, ALTER-NATIVE vor fi proiectate scurt-metrajele participante la competiţia de anul acesta a festivalului, unele dintre ele fiind deja super-premiate la festivaluri internaţionale. Programul se va încheia cu avanpremiera coproducţiei Ungaria-România-Polonia, De ce fierbe copilul în mămăligă, film bazat pe un fapt real povestit în cartea Aglajei Veteranyi, o scriitoare de origine română, născută într-o familie de artişti de circ.
Proiecţiile din cadrul Săptămânii Filmului Maghiar au loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română şi în limba engleză.
Noiembrie 2012