Asociația Rețeaua Națională a Muzeelor din România va organiza joi, 12 aprilie 2007, începând cu ora 10.30, a doua Adunare Generală a membrilor săi. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Bd. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, București.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România beneficiază de o strategie de dezvoltare coerentă și este afiliată la una dintre cele mai importante rețele de profil din Europa, Network of European Museum Organization (NEMO). Asociația își propune să susțină interesele celor 42 de membri ai rețelei, să identifice metodele de dezvoltare pe termen mediu și lung, să promoveze și să valorifice patrimoniul cultural național și să acopere nevoile de pregătire și informare ale operatorilor muzeali. R.N.M.R. s-a implicat în anul 2006 în organizarea Conferinței anuale regionale a muzeelor și a Seminarului Ce învățăm astăzi la muzeu?. Asociația a dezvoltat o strategie de comunicare pentru a asigura o cât mai bună poziționare a rețelei și a organizațiilor care intră în componența ei la nivel național și european. De asemenea, membrii rețelei au completat un prim pachet de chestionare în vederea creșterii gradului de informare cu privire la patrimoniul și resursele de care beneficiază.
În prezent, rețeaua are în derulare două proiecte în care sunt implicați toți membrii săi, proiectul U.R.M.E, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Cultura 2000, și proiectul RegioMuz, finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.
Site-ul bilingv al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (www.muzee.org) este deja cel mai dinamic portal web din România care reflectă activitatea sectorului muzeal, constituind un instrument util de informare atât pentru membrii rețelei cât și pentru publicul larg din țară și din străinătate.
Printre membrii asociației se numără muzee cu domenii de activitate diverse, de importanță locală, regională sau națională. Varietatea tipurilor de muzee membre este ilustrată prin simpla enumerare a acestora: Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean de Artă Prahova, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Târgoviște sau Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Asociația Rețeaua Națională a Muzeelor din România invită și alte muzee care activează în întreaga țară să se alăture ei.