Modele Nicolae Breban - Trei erori (fragment)
"De fapt - daca putem, macar pentru o clipa!, sa facem o brutala reductie a complexului edificiu nietzschean - intreg demersul filosofului nostru se indreapta, cu toate lancile sale, spre o radicala anihilare a sentimentului de vinovatie a omului modern, contemporan, post-burghez. El propune un alt individ, dar, spre deosebire de utopicii secolelor XVIII si XIX, o face fara sa indemne in acelasi timp la anar-hie sau la o alta organizare sociala. Ca si Zarathustra al sau, el ramne un profet vagant, singuratec, cobornd si urcnd pante abrupte ale reliefului si ale spiritului, anuntnd o alta filosofie si un alt individ - cel care spune da existentei, cu tot ceea ce implica aceasta afirmatie existentiala.
Un "da" exaltat, un "da" dionisiac, adica o afirmare aprinsa, dansata, gratioasa si teribila totodata, precum natura, o redescoperire a surselor primare si virile ale viului si vietii, o insanatosire de toate bolile pe care omenirea le traste de vreo doua milenii, una din ele fiind, cu siguranta, credinta intr-o postumitate problematica unde vor fi regasite valorile vietii si ale omului - crestinismul, in speta."
Restantele criticei de Irina Petras "Cum sa tii pasul cu zecile, sutele de carti care se aduna, munti, in jurul tau? Carti citite, rasfoite, cu fise de lectura drept semn de carte, cu insemnari pe marginea filei. O cronica, ori doua pe luna si multe promisiuni nerespectate. Aceasta rubrica va recupera, macar in parte si telegrafic, restantele "criticei" care sunt. Fara nici o ordine sau ierarhie."
Polemice Magda Ursache - Pe muchie de hrtie
Cert e ca nici Manolescu, ct ii el de Manolescu, n-ar fi reusit fara cei doi popi (de sprijin), Gh. Ivascu si Gogu Radulescu. E greu fara asi-gurare sociala. Ct despre stilul impamntenit in Carpati, de-a citi persoana nu cartea... Cti critici si-au propus sa-i monografieze pe marginali ca sa-i dez-margineasca? Sa dea cu pixu-n balta, marturisind rezerve fata de scriitorii de scena nationala, cu scaune importante prin ministere, directorate etc.?
Cei pusi pe succes, dinupaturicii, isi gasesc mai inti protectorii: sunt poetii protejati ca arborii din gradinile botanice, nemaivorbind despre poetesele a caror deviza e Libresse oblige!: sunt prozatorii conjuncturali ai noului canon: sunt si critici corectitudinii politice, de la - ha-hat! - internationalizare la globalizare. Abia pe urma protejatii au drept la o curte cu supusi proprii ce vor deveni, la rndu-le, sub protectorat, poeti post-importanti.
Carti
Mihaela Frunza - Cum nu se scrie o recenzie
Eseu Nicolae Balota - Arta lecturii
"A citi inseamna, deci, a textualiza universul vazutelor si al nevazutelor. Dar aceasta semiologizare nu reprezinta dect un nivel (cel mai general, fara indoiala) al lecturii. Dupa cum Literatura nu este un corp muzeal al foilor moarte, un thesaurus al opurilor si opusculelor pe cale de vestejire in clasicitate, tot astfel nu este nici un sistem labirintic de semne in care ordinea se reveleaza a fi, in cele din urma, descurajator de simplista. Miturile clasificatoare ale vechilor alexandrini, ca si cele semiologice ale noilor alexandrini sunt la fel de utile si de rudimentare. Voluptatea ascetica a scrisului si a cititului se lasa informata de acestea, nu si formata de ele."
Trei mii de semne Aura Christi - Religia viului
"Pnda si seductie e un roman realizat in stil, ca sa zicem asa, anti-brebanian; este vorba de o scri-ere placuta, agreabila, atipica in contextul cartilor acestui autor de importanta europeana (si nu nu-mai!), un opus cu fraza scurta, "frantuzeasca", artista, necontinnd in subsidiar pretentia de a aborda teme profunde; e un text romanesc ce abunda in scenarii/scenarite ale unui ins exilat in propria tara, un individ ciudat, scortos, incomod, care se pune rau cu statul, pndeste, vneaza, apoi se lasa pndit si vnat, dar mai ales, mai ales imagineaza farse, farse peste alte farse, favoriznd sarcasmul in detrimentul ironiei (cnd, stim cu totii, ca Breban cel major alege pururi - inscaunnd-o - ironia fina, aluziva, ucigatoare!), frivolitatea in ciuda gravitatii - farsele gndite, stilul lejer, sacadat, iluminat, cnd si cnd, de scene, pasaje tradnd toate laolalta mna unui mare maestru si fiind modalitati de a afronta regimul dictatorial, ultrarestrictiv, sanse de a-si construi un exil in exil, instalnd astfel fictiunea in plina asa-zisa realitate si dinamitnd-o astfel."
Carti - Lucia Daramus - O viziune asupra poeticului Boris Marian - Petre Solomon
- Hermann Cohen - un stralucit iudaist
Eveniment - Corneliu Bucur - Tezaure vii Poeme - Andrei Fischof
Corneliu Senchea - Drama - revista teatrului romnesc contemporan
si nu numai
Lecturi - Marian Victor Buciu - Disponibilitatea lui Mircea Nedelciu Polemice -
Victor Martin - Fuga spre strainatate Lecturi - Ionel Necula - Cioran si
filosofia caderii Viorel Dinescu - Replici cu reverberatii
Eseu - Rodica Marian - Eminescu - mit si demitizare
Proza - Constantin Abaluta - Grafferul din lift
Lecturi - G.G. Constandache - Ba de la Balcani...
Viorel Dinescu - Taind orizontul diametral
- Mara Magda Maftei - Jurnalul unui poet
Avanpremiera - Rainer Maria Rilke - Jurnal
Lecturi - Paul Aretzu - Epifania poeziei
Eseu - Corneliu Senchea - de la Curtea Veche la Bucurestii lui Caragea
Respiro - Monica Savulescu Voudouri - Uffffff, au trecut sarbatorile
Eseu - Adrian Sustea - Puterea numelor
Plastica - Mihai Radulescu - Predecesorii grupului celor sapte
Film - Calin Caliman - Dialoguri cu 12 regizori tineri
Teatru - Dana Duma - Comedia si bunul gust
Carti - Alexandru Stefanescu - Metafora generatiei Beat
Clubul Ideea Europeana - Laura Bndila in dialog cu David Esrig
- "Ma simt in domeniul artei"
Literatura straina - Geo Vasile - Viata si opera unui amant de profesie
Antologia Conte - Cristian Tiberiu Popescu - Enciclopedia Templierilor
Polemice -F. Bucur Craciun - Nonsensul "corporeismului transcendental"
Cititi in numerele viitoare:
Mircea Martin - "Pururi tnar, invesmntat in mantaua-i"
Magda Ursachi - Bruiaj de cultura
Ion Ianosi - eu - si el - Insemnari subiective despre Ceausescu
Nicolae Breban - Vinovatia istorica si umana
Dinu Flamnd - "Traducerea - singura modalitate permisa
de a parazita un mare spirit"
Aura Christi - Teribilul viu
Dana Duma - Un alchimist al teatrului
Corneliu Senchea - Un judecator sever al capitalei
Petru Cimpoesu - Scriind, ordonezi altfel lumea Foamea de a fi si fotografii
realizate la Atena,
in exclusivitate pentru revista Contemporanul
Revista Contemporanul. Ideea Europeana
Fundatia Culturala Ideea Europeana / EuroPress Group
The European Idea Cultural Foundation
Tel./fax: 4021-2125692; 3106618
Fax automat: 0318105273
Piata Amzei nr. 13, Et. 3, sector 1, Bucuresti, Romania
CP 113, OP 22, sector 1, Bucuresti, Romania
office@ideeaeuropeana.ro
contemporanul@yahoo.com
www.ideeaeuropeana.ro