Atacul de la 9/11 vazut ca performance, Dosarul ”Teatrul polonez in Anul Grotowski” si interviurile cu Anamaria Marinca si Tompa Gabor – sunt numai cateva dintre subiectele din numarul 4 al revistei de artele spectacolului Scena.ro care va fi lansat miercuri, 23 septembrie, ora 18.00 la Carturesti –Verona. Vor vorbi la lansare Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez din Bucuresti, regizorul Vlad Massaci si criticul de teatru Cristina Modreanu.
Numarul 4 al revistei de artele spectacolului Scena. ro strange in Dosarul „Teatrul polonez in Anul Grotowski” mai multe interventii care explica cum este aplicat spiritul polonez in creatia pentru scena si care sunt rezultatele curajului asumarii riscurilor estetice si al implicarii fara ezitari a oamenilor de teatru, de cultura in general, in modelarea societatii. Articole despre marele trecut teatral polonez si despre cele mai puternice voci din prezentul acestuia vin de la George Banu, Dariusz Kosinski (specialist in Grotowski, autor al volumului recent aparut Grotowski. Ghid), Mirella Patureau, Anca Maniutiu, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Ionut Sociu, Iulia David, Vlad Massaci, Jaroslaw Godun.
Revista Scena.ro a ales nu intamplator sa vorbeasca acum despre valorile teatrului polonez, ci pentru ca intreaga Europa culturala celebreaza in 2009 Anul Grotowski. Dosarul a aparut cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.
Celebrul regizor american Richard Schechner, teoreticianul performance-ului, este autorul unui eseu mai mult decat incitant: 9/11 – arta de avangarda? Schechner argumenteaza de ce vede un exemplu de performance in atacul terorist asupra turnurilor gemene din New York, cunoscut de intreaga lume cu numele de cod 9/11. Richard Schechner va fi prezent la Bucuresti pentru editia 2009 a Festivalului National de Teatru, ocazie cu care va sustine trei zile de conferinte si va participa la lansarea volumului „Introducere in teoria performance-ului”, din care face parte si acest eseu.
Din sumarul acestui numar mai fac parte interviurile cu Anamaria Marinca (luat chiar in timpul seriei de spectacole cu „Psihoza 4.48” de Sarah Kane, prezentata de actrita la teatrul Young Vic din Londra in iulie) si cu Tompa Gabor, reportajul despre prezenta rasunatoare a spectacolului „Faust” in regia lui Silviu Purcarete, la Festivalul de la Edinburgh, in luna august, precum si un eseu despre editia 2009 a Festivalului de la Avignon – ”Incursiuni in teatrul secolului 21”.
Cu un ochi spre stagiunea 2009-2010, care debuteaza in aceste zile, Scena.ro ofera informatii in avanpremiera despre viitoarele productii ale teatrelor romanesti. Nu e de ratat nici originalul ”Profil” construit de Ciprian Marinescu prin punerea fata in fata a doi „patroni de teatru”, care explica cum functioneaza mecanismele teatrului independent in Romania.
Revista de artele spectacolului Scena.ro apare cu sprijinul UNITER- Uniunea Teatrala din Romania. Parteneri Media: sapte seri, Radio Romania Cultural, Liternet.ro, artactmagazine.ro, metropotam.ro, port.ro.
Distribuita in reteaua Carturesti, in teatre si on-line la www.fnt.ro, www.dol.ro