inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

A''Cinematografia romaneasca se scalda in mediocritateA''

0 Comentarii
Radu Jude invoca momentele cind nu stia ca Spielberg e mai bun decit Sergiu, scandalurile CNC trecute si viitoare, dar isi evalueaza si modul in care vrea sa faca lungmetraj: intelegind mai mult pe masura ce filmeaza.






Regizorul Radu Jude, din noufata cu CNC-ul
Pina in acest an, cind a implinit 30 de ani, cineastul Radu Jude a avut un parcurs care ii da dreptul sa faca parte cu acte in regula din noul val de regizori romani: doua facultati (Drept si Film), un scurtmetraj arhipremiat, un lungmetraj caruia CNC-ul i-a refuzat finantarea - desi primise destule din strainatate - si multa experienta in realizarea spoturilor in calitate de regizor secund. Acum, in pragul unui nou concurs de scenarii, Jude face bilantul.

M-am intrebat: cum vad regizorii tineri viata?


La fel ca oricine, ce crezi, ca o vedem printr-un dreptunghi?



Mi se pare ca noi am imbatrinit si voi aveti o privire proaspata.


Nu e adevarat. Nu tine de imbatrinire.



Bine, dar se pare ca pur si simplu ati reusit. Luati premii, dupa ani de mutenie in cinematografie.


Da, dar cred ca vorbim de exceptii, totusi. Cinematografia romaneasca in general se scalda in mediocritate, ca sa nu zic mai rau, iar oamenii care reusesc, si asa a fost intotdeauna, nu intra intr-o scoala sau intr-un curent.



Ce inseamna aceasta mediocritate?


Pai, oameni care fac film fara sa creada suta la suta in ceea ce fac, il fac pentru bani, multi dintre ei, si mai inseamna oameni, tineri si batrini, care nu au nici o legatura cu meseria asta, dar se incapatineaza sa faca film si mai inseamna un sistem care permite finantarea acestor oameni si a acestor produse.



E o cirdasie a mediocrilor si a mediocritatilor?


Nu stiu daca chiar asa este, dar asa pare. Ma gindeam ca eu, traind din publicitate, din reclame, pot duce o viata decenta si pot sa fac film cind chiar imi doresc sa fac film. Or, sint foarte multi regizori care nu traiesc din altceva decit din finantari de filme, iar pentru ei nu creatia conteaza atunci, conteaza supravietuirea. Asta-i trist.



Te raportezi la cinematografia noastra trecuta in vreun fel?


Evident, cind eram mic ma uitam si eu la A'PistruiatulA', la filmele lui Nicolaescu, or, crescind si vazind filmele romanesti cu ochiul de acum imi dau seama ca filmele bune si atunci erau realizate de exceptii de la regula filmului pentru supravietuire.



Ce ne tinea la cozile de la cinematografe?


Lipsa altor filme, programul de doua ore de la televizor. Virsta insasi, copilaria noastra in care nu stiam ca Sergiu nu e mai bun decit Spielberg.



Dar cum explici ca Sergiu e sef si ia bani in continuare pe A'Comisarul se intoarceA' si voi luati bani cu tiriita si premii?


Asta dovedeste incapacitatea membrilor juriului de la Concursul de proiecte al Centrului National al Cinematografiei din 2006 de a citi si de a judeca in mod corect scenarii de film. Cei care au fost in acel juriu erau total neprofesionisti. E de ajuns sa vezi creatiile lor din ultimii 20 de ani ca sa-ti dai seama de asta. Si asta in cazul celor care au facut ceva, pentru ca cel putin doi dintre membrii juriului era niste impostori. Adica unul dintre ei era prezentat ca actor, dar de fapt jucase intr-un film cind era copil. Il asteptam si pe Pistruiatul in juriul de anul asta.



Cannes-ul lui Mungiu este bun al intregului popor, nu?


Nu.



Ce te-a facut sa te diferentiezi?


Eu nu spun ca am o viziune, un stil foarte clar. Eu sint foarte, foarte la inceput. Singurul lucru este ca vreau sa filmez lucruri in care cred, povesti in care cred. Important este ca filmind sa inteleg ceva despre viata, despre mine.



Pai, in mod normal, ar fi trebuit sa stii despre tine destule si sa ai o conceptie despre viata cind pui mina pe aparate.


Eu cred ca asta e pariul. Nu poti avea idei preconcepute: gata, stiu tot. Trebuie sa exprimi ceea ce stii, sa intelegi mai mult, filmind.



De ce ia premii A'Lampa cu caciulaA'?


Asta ar putea sa va spuna cei care l-au premiat. Eu ma bucur de premiile astea in primul rind pentru ca e o dovada ca filmul merita sa primeasca finantare de la CNC in 2004. Atunci a fost respins, tin minte chiar ca Ioan Carmazan si Florin Mihailescu au notat scenariul cu 4. Dar ala a fost anul in care indivizii din juriu au respins si A'Moartea domnului LazarescuA', asa ca nu mai e nimic de zis.



Relatia cu publicitatea cum e?


Scenariu dat, gindire A'pe sineleA' produsului. O iau ca pe o experienta strict profesionala. Spoturile sint exercitii de stil pentru filme.



Publicitatea nu e o gindire in A'prefabricateA'?


Nu e atit de simplu. Uneori, multe au fost apropiate de film si am avut o anumita libertate in tratarea povestilor. Bun, am facut si spoturi din celelalte, in care eram tinut foarte strict in friu de produs.



Ai avut de invatat din filmul tau A'Lampa cu caciulaA'?


Da. Insasi experienta facerii filmului a fost o experienta. Uite, am avut un cistig: relatia cu copilul din film. Era un copil cu multe probleme, foarte timid.



Si?


Si am scos copilul din mine la treaba in folosul filmului. Oricum, mi se spune ca sint un pic copil, asa ca nu mi-a fost greu.



Ce faci in afara filmului? Bagi o parapanta? Calaresti un ATV?


Muncesc destul de mult, am un copil mic, ies la o bere, din astea...



Deci, nu bungee jumping si altele din astea...


Nu, eu sint linistit.



Te sperie aventura?


Pai, eu nu merg cu avionul, daramite sa ma arunc cu coarda elastica.



De ce nu mergi cu avionul?


Mi-e frica de moarte. E sentimentul ala de pierdere a controlului.



Ai o vedenie a mortii?


Da, vad o femeie blonda cu o coasa... rosie.






Lampa cu premii a lui Jude
Filmul lui Radu Jude A'Lampa cu caciulaA' a cistigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul international Alpe Adria Cinema de la Trieste. Scenariul scurtmetrajului a fost respins initial la Concursul de proiecte cinematografice de la Centrul National al Cinematografiei din 2004, dar a cistigat la cel din 2005. A'Lampa cu caciulaA' are in palmares Marele Premiu al Festivalului de la Bilbao, Trofeul DaKINO, Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Filmului Est-European de la Cottbus, Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de la Montpellier.





Puteti arunca o privire la scurtmetrajul A'Lampa cu caciulaA', pe www.cotidianul.ro/selectEugen Istodor
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Capsunarii lui Tocilescu

Aflam din surse din interiorul "Teatrului de Comedie" care vor sa-si pastreze anonimatul, ca o piesa "excelenta, pa bune, mori de ras, nu alta...", a fost scoasa din lucru si amanata "sine die", chiar ...

Start la vedete si marionete

Sambata, la Arad a debutat a XIII-a editie a Festivalului National de Teatru Clasic. Paji muzicali, actori in costume renascentiste sau de sfarsit de secol XIX si un public la patru ace au facut ...

Revolutia Puiu in cinematografie

Cineastii, criticii de film si oamenii de cultura protesteaza fata de situatia de la CNC. Sergiu Nicolaescu e dezlantuit: ataca institutia, ataca protestatarii, ataca si 'Cotidianul'. Dupa ce ...

Caini vagabonzi intr-o expozitie la Muzeul Freud din Londra

Muzeul FREUD din Londra gazduieste pana pe 11 martie o expozitie despre "cei cinci ani de teama si credulitate publica" de dupa atacurile din 11 septembrie. Intitulata "Paranoia", ...

In conflictul MCC- RADEF se poarta plangerile penale

MCC a decis intr-o sedinta a Colegiului sau destituirea Consiliului de Administratie al RADEF RomaniaFilm, urmand sa numeasca patru noi membri pe care sa-i mandateze sa-i destituie pe actualul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline