Anul acesta, Fundatia A'AnonimulA' aduce la festival, drept invitati speciali, ultimii doi regizori care au cistigat cea mai importanta distinctie de la Cannes: Ken Loach, care a fost premiat in 2006 pentru A'The Wind that Shakes the BarleyA', si Cristian Mungiu, laureatul din 2007 pentru A'4 luni, 3 saptamini si 2 zileA'. De altfel, regizorul britanic va fi prezent la festivalul din Delta dupa ce filmul sau de Palme dAOr a deschis oficial editia trecuta a A'AnonimuluiA'. De data aceasta, Loach va participa la proiectia filmului A'TicketsA', a carui regie o semneaza, alaturi de Abbas Kiarostami si Ermanno Olmi. Organizatorii au anuntat ca cei doi regizori vor raspunde intrebarilor publicului, dupa proiectiile de la Sf.-Gheorghe.
Printre tentatiile acestei editii a Festivalului A'AnonimulA' se afla si un program paralel necompetitional dedicat problemelor globale cu care se confrunta astazi omenirea: incalzirea globala, schimbarile climatice, lipsa de apa, lipsa de medicamente, efectele devastatoare ale razboiului. In cadrul acestui program va fi prezentat filmul A'Un adevar incomodA', in regia lui Davis Guggenheim si narat de fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore, productie care a cistigat Oscarul pentru Cel mai bun documentar si pentru Cea mai buna coloana sonora originala. Din Spania va fi prezentat filmul A'InvizibiliA', realizat de un grup de cineasti europeni - Wim Wenders, Mariano Barroso, Isabel Coixet, Javier Corcuera, Fernando LeAn de Aranoa -, produs de actorul spaniol Javier Bardem si proiectat in premiera anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. O alta pelicula inclusa in acest program este A'Marea incalzireA', o coproductie americano-canadiana din 2006, realizata de Karen Coshof si narata de Keanu Reeves si de Alanis Morisette. Filmul A'O lume fara apaA', realizat in Marea Britanie, anul trecut, este semnat de regizorul Brian Woods, cistigator a doua Premii BAFTA.
In cele trei sectiuni competitionale ale Festivalului A'AnonimulA' vor rula noua lungmetraje (cu doua mai mult decit anul trecut), 36 de scurtmetraje de fictiune si 18 scurtmetraje de animatie, care au fost selectionate din peste 300 de scurtmetraje din 28 de tari, dintre care 36 autohtone. La sectiunea Scurtmetraj de fictiune concureaza cinci filme romanesti: A'O foarte scurta trilogie despre singuratateA', regia Bogdan George Apetri; A'Lectia de boxA', regia Alexandru Mavrodineanu; A'Si binele trebuie sa aiba marginiA', regia Gabriel Achim; A'AcasaA', regia Paul Negoescu, si A'Balastiera #186A', regia Adina Pintilie. Din strainatate au fost alese, printre altele, scurtmetrajele A'AH MAA', regia Anthony Chen (Premiul Special al Juriului la Festivalul de film de la Cannes 2007); A'My SisterA', regia Marco van Geffren (mentiune la Festivalul de film de la Cannes 2007), A'Pick-upA', regia Manuel Schapira (prezentat la Festivalul de film de la Berlin 2007). La scurtmetraje de animatie, printre cele 18 filme selectionate se numara si A'The Danish PoetA', in regia lui Torill Kove, cistigator al Oscarului pentru scurtmetraj de animatie. Dintre cele trei scurtmetraje romanesti de animatie inscrise, nici unul nu a fost ales pentru a intra in competitie.
Organizatorii vor anunta pe 1 august si titlurile celor noua filme de lungmetraj care concureaza pentru Trofeul Festivalului, in valoare de 10.000 de dolari, precum si juriile internationale ale celor trei sectiuni competitionale.
Despre noul film al starului chinez Andy Lau cititi la www.cotidianul.ro/selectCristiana Visan