În 28 iunie 2012 se împlinesc 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi dirijori ai lumii: românul Sergiu Celibidache.
Cu această ocazie, chiar în 28 iunie, între orele 10.00 şi 19.00, Radio România Muzical a programat 9 ore cu şi despre Sergiu Celibidache: vor putea fi ascultate înregistrările realizate de celebrul dirijor la pupitrul importantelor orchestre cu care a colaborat, dar şi fragmente din interviurile cu Sergiu Celibidache şi declaraţii ale celor care l-au cunoscut şi au colaborat cu Sergiu Celibidache.
Între cele aproape 600 minute de muzică se regăsesc înregistrări realizate de Sergiu Celibidache alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, al cărei dirijor principal a fost între 1945 şi 1952, cu Orchestra Radiodifuziunii Suedeze (i-a fost dirijor principal între 1965 – 1971), cu Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart cu care a colaborat între 1971-1977 şi, bineînţeles, cu Orchestra Filarmonicii din München, orchestra sa de suflet, pe care a condus-o între 1977 şi 1996, adică până la finalul vieţii sale.
Nu lipsesc nici piese înregistrate în timpul legendarelor concerte susţinute de Sergiu Celibidache la Ateneul Român din Bucureşti, unele, realizate în anii şaptezeci, în compania Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, altele, realizate în februarie 1990 alături de Orchestra Filarmonicii din München, cu care a venit imediat după Revoluţia din decembrie 1989, într-un gest de solidaritate cu o Românie greu încercată.
În cadrul celor 9 ore de emisie, pot fi ascultate fragmente din interviurile acordate de Sergiu Celibidache de-a lungul timpului, un interviu recent cu actualul intendant al Orchestrei Filarmonicii din München, mărturii ale celor care l-au cunoscut pe Sergiu Celibidache şi au colaborat cu el, printre ei: Dan Grigore, Cristian Mandeal, Aurelian Octav Popa.
Cele trei tronsoane orare ale Zilei Celibidache la Radio România Muzical (10.00-13.00, 13.15-16.00, 16.05-19.00) sunt realizate de Anca Ioana Andriescu, Maria Monica Bojin şi Dan Ghineraru.
Programul complet al Zilei Celibidache la Radio România Muzical poate fi consultat pe site-ul romania-muzical.ro
Pe tot parcursul verii 2012, Radio România Muzical difuzează şi emisiunea „Centenar Sergiu Celibidache”, duminica, în intervalul orar 16.05-17.55. Ozana Ungureanu propune cele mai importante înregistrări lăsate de dirijorul Sergiu Celibidache.
La Radio România Muzical, în direct de la Saint-Denis şi Viena
Radio România Muzical propune şi în această săptămână două transmisiuni directe de la mari evenimente internaţionale: Festivalul de la Saint Denis şi Opera de Stat din Viena.
Festivalul de la Saint Denis
Joi, 28 iunie, de la ora 21.30, unicul post românesc clasic, jazz & more transmite în direct de la Bazilica Saint Denis din Franţa, un loc istoric plin de semnificaţii, concertul susţinut de Corurile Monteverdi şi Radio France şi Orchestra Naţională a Franţei, dirijate de John Eliot Gardiner.
Concertul este inclus între evenimentele Festivalului de la Saint Denis care anul acesta se desfăşoară între 31 mai şi 30 iunie, un important festival francez, atât datorită artiştilor invitaţi, cât şi datorită locului special unde se desfăşoară concertele: Saint Denis, necropolă a regilor Franţei şi o destinaţie culturală foarte aproape de Paris.
În programul propus în 28 iunie de John Eliot Gardiner, unul dintre marii dirijori ai timpurilor noastre, figurează Requiemul de Hector Berlioz, o lucrare mai rar prezentă pe afişele scenelor de concert datorită amplului aparat orchestral şi coral pe care-l solicită această lucrare romantică.
Concertul este comentat din studioul Radio România Muzical de Anca Ioana Andriescu şi poate fi reascultat încă 7 zile după data emisiei în FM pe site-ul
romania-muzical.ro
Opera de Stat din Viena
Sâmbătă, 30 iunie, emisiunea „Seara de operă” programează de la ora 20 o transmisiune directă de la Opera de Stat din Viena, spectacolul care închide stagiunea 2011-2012 a celebrului teatru: „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, cu soprana Diana Damrau în rolul titular şi tenorul Piotr Beczala în rolul Edgardo.
Transmisiunea directă propusă de Radio România Muzical este un eveniment pentru oricare iubitor al operei datorită calităţii excepţionale a protagoniştilor. Cântăreaţa germană Diana Damrau este în prezent una dintre cele mai importante soprane de coloratură ale lumii. Dacă este să luăm ca punct de reper numai stagiunea 2011-2012, Diana Damrau a cântat la Operele Metropolitan din New York, Covent Garden din Londra, Scala din Milano, Operele din München şi Berlin. Discul ei apărut în ianuarie 2011 cu lucrări de Richard Strauss a primit premiul Echo Klassik al industriei discografice germane.
Un parcurs artistic foarte asemănător are şi tenorul de origine poloneză Piotr Beczala, una dintre cele mai căutate voci de tenor ale timpurilor noastre, admirată pe întregul mapamond, de la New York la Moscova. Este invitat să susţină anul acesta 8 reprezentaţii cu rolul Rodolfo din opera „Boema” de Puccini, la Festivalul de la Salzburg, partenera sa de scenă, în rolul Mimi fiind celebra soprană Anna Netrebko.
Transmisiunea directă de la Opera de stat din Viena, programată în 30 iunie de la ora 20 va fi comentată de Luminiţa Arvunescu.