Luna martie reprezinta inceputul primaverii, al anotimpului in care natura incepe incet incet sa prinda viata, cand neaua alba se topeste, iar vestitorii primaverii isi fac loc printre iarba inca inghetata si rasar, fiind mangaiati de primele raze mai calde ale soarelui.
Tot la inceputul acestei luni sarbatorim si Ziua Femeii. Aceasta este celebrata inca de pe vremea zeilor din Grecia Antica, iar mai apoi in 1910 la Copenhaga, cand a izbucnit miscarea femeilor, care cereau drepturi si egalitate de sanse. In anul 1911 pe data de 19 Mai a fost sarbatorita pentru prima data Ziua Internationala a Femeii. Acest lucru se intampla in Germania, Danemarca, Austria, dar si in alte cateva tari din Europa. Aceasta data a fost aleasa de catre femeile din Bundesrepublik drept urmare a reformelor adoptate de regele Prusiei privitoare la introducerea votului pentru femei.
Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora femeile au drept de vot, drept la proprietate, la educatie, la divort, la asistenta medicala sau contraceptie, dreptul de a alege si de a-si spune in mod public opinia.
Oficial, Ziua Internationala a Femeii a fost recunoscuta abia in anul 1975 de Natiunile Unite, fiind astfel adoptate de conducerea mai multor tari.
La noi in tara, in perioada comunismului, ziua de 8 Martie era considerata Ziua Mamei, insa dupa Revolutia din 1989 a fost redenumita: Ziua Femeii.
imagine : Elena Bissinger