Prin continut, prin programe se pare ca le depaseste pe toate celelalte pe care le-am organizat pana acum. ASTRA Film a fost in ultima perioada singurul forum al documentarului romanesc", a spus Dumitru Budrala. Una din noutatile festivalului este sectiunea "My Transilvania", dedicata transhumantei, si medalioanele si portretele Michael Yorke si Robert Connolly. Nu doar cinefilii se vor putea bucura de documentarele despre pastori, ci chiar si oierii din Marginimea Sibiului, care duminica vor vedea la caminul cultural dintr-un sat sibian, secvente din documentarele despre transhumanta de la noi, dar si din Alpi sau Tibet.
Festivalul se va deschide, luni, cu premiera "Cold waves"/"Razboi pe calea undelor", un documentar de Alexandru Solomon despre postul de radio Europa Libera. Alte filme asteptate sunt "For God Sake"/ "Cazul Tanacu", realizat de Tatiana Niculescu Bran si Ionut Teianusi, care prezinta povestea unei maicute crucificate de catre calugarite si un preot, si documentarul "The Fallen Vampire - Bela Lugosi", realizat de Florin Iepan, care aduce in prim-plan biografia lui Bela Lugosi, subliniind identificarea sa cu "Dracula" si imposibilitatea de a se mai desprinde de aceasta marca. Printre premierele din concurs se numara si "We are staying"/"Stam", semnat de Charlotte Grégoire si Anne Schiltz, "Behind History" de Iulian Capsali, "The Lamenters" de Andrada Raluca Domin, "To Be Or Not To Be", de Anca Damian. In cadrul sectiunii competitionale a Astra Film Festival au fost alese 56 de documentare, care intra in competitie la patru sectiuni, dintr-un total de aproximativ 800 de filme trimise din 62 de tari. Astfel, la Astra Film Fest 2007 au intrat in competitia la sectiunea international 14 productii din 13 tari. Sectiunea Europa cuprinde 16 filme documentare, produse in 14 tari, in timp ce sectiunile Romania si Student includ 13, respectiv 12 filme.
Alte peste 34 de filme documentare sunt cuprinse in programele speciale ale festivalului: "Transilvania mea" (documentare ce prezinta acest teritoriu cu o istorie zbuciumata si multe grupuri etnice), "Perspective europene" (selectii de filme realizate in ultimul deceniu de BBC si ARTE despre aspecte ale tranzitiei din tarile Europei de Est), "Documentarea realitatii" (doi regizori celebri, doua stiluri de documentar: Bob Connoly din Australia si Michael Yorke din Marea Britanie) si "Caravana Astra Film" (filme despre pastorii transhumanti din Europa si Asia, proiectii interactive in satele pastorilor din Marginimea Sibiului s.a).
Festivalul concurs are programate premii in valoare de 20.000 de euro. Juriul de la editia 2007 a festivalului este format din regizorul Cornel Mihalache, Horea Murgu, profesor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, regizorul Pawel Pawlikovski, castigator al premiilor BAFTA si Emmy, Colette Piault, doctor in sociologie al Universitatii Sorbona, antropolog si cineast, regizorul Cristi Puiu, Renate Roginas, responsabil PHARE pentru dezvoltarea si consolidarea expertizei profesionale in domeniul audiovizual romanesc, scenarista Rada Šešic, cantaretul japonez Kaori Sakagami, profesor la Oxford, scenaristul american Michael Sinclair Stewart si regizorul britanic Michael Yorke. Conform organizatorilor, anul acesta vor fi prezentate la Sibiu, cu prilejul ASTRA Film, peste 200 de fotografii apartinand unui numar de 42 de autori, in cadrul expozitiei "Transilvania mea". Vernisajul expozitiei va avea loc pe 23 octombrie, in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor.
Cei 42 de fotografi prezenti la Astra Film Fest sunt Miya Kosei, Silvana Armat, George Avanu, Marcel Baciu, Attila Balázs, Ödön Balázs, Zsigmond Bálint, Daniel Baltat, Emese Benko, Voicu Bojan, Dumitru Budrala, Octavian Chende, Andrei Crac, Elod Erdély Bálint, Laura Ghinea, Liviu Gulinescu, Gyula Ádám, Csaba Hátszegi, Sándor Haáz, Janos Henning, Paul Jeute, Kathy Kavalek, István Kerekes, Dragos Lumpan, Claudiu Fabian Milea, Virgil Mlesnita, Attila Molnár, Eugen Moritz, Lucian Muntean, Melinda Nagy, Mircea Florian Nan, Sorin Onisor, Alexandra Pasca, Felix Sateanu, Ioana Stanciu, Nicolae Stoleriu, Sorin Toma, Gáspar Török, Zoltán Ufo, Adina Vargatu, Maaike Vergouwe si Manfred Wirtz.