Rezultate mai
slabe la ţară
Procentul promovabilităţii a fost mai mare la clasa a VIII- a (78,2%) faţă de clasa a VII-a (71,1%). După cum era de aşteptat, elevii de la ţară au fost mai slab pregătiţi faţă de cei de la oraş. Procentul promovaţilor din mediul rural a fost cu 10-15 procente mai scăzut faţă de cel urban (80% la clasa terminală şi 75% la a VII-a). Din punct de vedere calitativ, majoritatea elevilor au luat note medii, iar diferenţa dintre excelenţă şi mediocritate este remarcabilă. La clasa a VII-a, spre exemplu, 307 din totalul de 4.735 de elevi au luat între 9,5 şi 10, pe când 664 au luat între 5 şi 5,99.
Geografia, preferata elevilor
În ceea ce priveşte teza naţională la istorie sau geografie, care a avut loc ieri, prezenţa elevilor de clasa a VIII-a a fost una bună. Dintre cele două materii, majoritatea (66%) au ales Geografia, iar restul Istoria. Numărul elevilor de la ţară care au lipsit de la această teză este egal cu cel al absenţilor din mediul urban, adică 61. „Nu a fost niciun elev eliminat din timpul tezei, totul desfăşurându-se fără niciun fel de eveniment neplăcut”, au subliniat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.
Rezultate mai bune la materne
Procentul celor care au terminat cu bine teza la limbile materne este unul ridicat la nivel naţional. 89,76% din elevii de clasa a VII-a care au susţinut teza au obţinut note de promovare. Braşovul nu apare nici în coada clasamentului naţional al promovabilităţii, însă nici în frunte. Procentaje ridicate s-au înregistrat în municipiul Bucureşti - 96,58%, Maramureş - 95,23%, Hunedoara - 94,73% şi Sălaj - 94,71%. Cele mai mici procente s-au înregistrat în judeţele Bacău - 73,33%, Satu Mare - 79,54% şi Caraş-Severin - 80%.