Muzica trebuie sa fie scanteia ce aprinde focul in sufletul omenesc.
Trebuie sa exprim tot ce am in inima; acesta este motivul pentru care compun.
Povatuiti copiii spre virtute; ea singura, si nu banii, ii poate face fericiti. Va spun din experienta.
Muzica mea porneste din inima si se adreseaza inimilor..
A canta o nota gresit este un lucru banal, dar a canta fara pasiune este de neiertat.
Muzica este mediatorul intre viata spirituala si cea trupeasca.
Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai importanti compozitori ai muzicii universale. Prin stilul si perioada in care s-a manifestat artistic, este considerat un compozitor de tranzitie intre clasicism si romantism. Beethoven s-a nascut la Bonn (Germania) in anul 1770, si tot acolo si-a petrecut copilaria primind primele lectii de muzica, prin mijlocirea tatalui sau.
Acesta dorea sa il transforme intr-un copil minune, asemenea lui Mozart, insa dotarile muzicale ale acestuia au iesit la lumina abia dupa plecarea la Viena. In capitala imperiului habsburgic, Beethoven reuseste sa intre in gratiile aristocratiei vieneze prin concerte private, si sa capete faima de virtuos pianist si compozitor. Poate cel mai trist aspect al vietii compozitorului este cel legat de pierderea treptata a auzului pana la surzenie.
Dupa primele sonate pentru pian, Beethoven deschide, incepand cu anul 1798, seria cvartetelor de coarde, compune si prima lui simfonie, in Do-major. In acelasi timp apar primele semne ale scaderii auzului, ceea ce il face sa se izoleze tot mai mult de societate. In celebrul "Testament de la Heiligenstadt" (1802) Beethoven se adreseaza fratelui sau, inspaimantat de surzenia sa tot mai accentuata:
“Viata pe care o duc e tare pacatoasa. De doi ani incoace, evit sa ma duc in lume, deoarece iti inchipui ca nu le pot spune oamenilor: Sunt surd. Daca as fi avut alta meserie, inca ar mai fi mers; dar, cu meseria mea, sunt intr-o situatie ingrozitoare... La teatru, trebuie sa-mi caut loc chiar langa scena, ca sa inteleg ce spun actorii. Daca stau ceva mai departe, nu aud deloc sunetele inalte, fie ca-i vorba de instrumente sau de voci. E de mirare ca mai sunt oameni care, stand de vorba cu mine, n-au observat inca betesugul meu. Cum mi se intampla deseori sa fiu distrat, totul e pus pe seama distractiei mele. Cand cineva vorbeste incet, abia daca-l aud; sunetele, ce-i drept, le disting, insa nu si cuvintele; pe de alta parte, daca cineva striga, ma scoate din fire.”
Totusi, tocmai in acesti ani, Beethoven compune o serie de opere desavarsite ale stilului clasic de maturitate. Starea precara de sanatate si simtirea profunda a muzicii il vor fi indemnat pe Beethoven sa cugete mai mult la scopul vietii si mai ales la cel al muzicii in vietile oamenilor.
I. C.
Februarie 2015