Rafael Sanzio, unul dintre cei mai importanti pictori ai Renasterii italiene, nascut la Urbino intr-o familie de artisti, pe 28 martie 1483, isi va descoperi de mic talentul pentru pictura, pe cand isi ajuta tatal la realizarea catorva lucrari din orasul natal.
Intuind genialitatea fiului sau, Giovanni di Santi se hotaraste sa il trimita la Perugia, la altelierul pictorului Perugino, considerat atunci cel mai bun pictor italian.
La 17 ani Rafael a primit primul angajament, acela de a picta panoul de altar al Bisericii Sfantul Augustin din Citta di Castello, cu tema “Incoronarea Preafericitului Nicolae din Tolentino”. Cand acesta soseste la Florenta in anul 1504, gloria artei florentine incepuse sa paleasca, dar dovezile epocii sale de aur erau inca vii.
Se bucura de un mare succes "Madonele" sale, care demonstreaza evolutia stralucitoare a temei tratate la Florenta. Printre ele se numara: “Madona cu pruncul si Sfantul Ioan copil”, apoi “Madona smerita”, inspirandu-se din formele cu structuri curbate ale lui Michelangelo si din grupurile sacre ale lui Leonardo. "Madonna della Sedia" este una dintre cele mai renumite picturi ale lui Rafael. Artistul pune culorile aproape senzual, creand o stralucire care umple tabloul de seninatate.
Extrem de repede va creste renumele lui Rafael, astfel incat ajunge sa primeasca nenumarate comenzi. Artistul realizeaza multe portrete - cum este cel al lui Baldassare Castiglione sau al Donei Velata. Cand in 1514 Bramante moare, noul papa, Leon al X-lea, ii incredinteaza lui Rafael conducerea lucrarilor de constructie a Bazilicii Sfantul Petru.
Fiind in slujba Vaticanului, dar primind si comenzi particulare, Rafael - in afara nenumaratelor Madone - a pictat numeroase compozitii pe teme religioase, raspunzand cerintelor epocii sale.
Viata lui Rafael a fost scurta si presarata pe alocuri cu evenimente neobisnuite. S-a stins din viata in circumstante neclare la varsta de 38 de ani, in aceeasi zi in care venise pe lume. Pictorul a murit in Vinerea Mare. Se spune ca in noaptea aceea, pamantul s-a cutremurat, producand fisuri Logiilor pictate de el la Vatican.
Rafael este pictorul blandetii, al unei estetici delicate si echilibrate. Prin portretele sale de o armonie perfecta, Rafael a stabilit codurile frumusetii moderne.
I. C.
editor artline.ro