Muzeul Victoria and Albert din Londra a achizitionat recent, pentru peste 50.000 de lire, sigla originala a celebrului grup Rolling Stones, aparuta prima oara pe coperta interioara a discului Sticky Fingers, a carui coperta exterioara a fost semnata de legendarul Andy Warhol. Lucrarea, opera designerului britanic John Pasche, este unul dintre cele mai populare simboluri din industria muzicala si a ramas sigla trupei de mai bine de trei decenii si jumatate. Amuzant este ca artistul care a creat unul dintre cele mai populare simboluri ale secolului XX a fost platit atunci cu doar 50 de lire sterline, primind in 1927 alte 200. Abia acum, dupa toti acesti ani, lucrarea i-a adus si satisfactia materiala dorita.
Emblematica pentru Pop Art si pentru imaginea de rebeliune si senzualitate pe care dorea sa o proiecteze trupa, creatia lui Pasche - o gura caricaturala, cu buze voluptoase si o limba scoasa batjocoritor - a fost din start un succes. Foarte apreciata de trupa si preluata imediat de fani si apoi de massmedia, a deveni in anii urmatori unul dintre cele mai populare si recunoscute simboluri. Asociat imediat cu Rolling Stones, a contribuit in destul de mare masura la publicitatea trupei, si a reusit sa supravietuiasca epocii psihedelice si sa ajung in secolul XXI aproape neschimbat. Lucrarea originala, in guasa, s-a pastrat surprinzator de bine, potrivit curatorilor muzeului, iar achizitia a fost una dintre cele mai inspirate in acest an.
Potrivit lui Pasche, comanda a venit din partea trupei, care avea nevoie de un afis pentru turneul european din 1970. Iar Pasche, pe atunci in ultimul an de studii la Royal College of Art din Londra, a incercat sa profite cat mai repede de o asemenea sansa. Nu peste mult timp Mick Jagged insusi i-a cerut sa ii deseneze o sigla, un logo pentru trupa, un simbol care sa fie folosit pentru corespondenta, afise, materiale promotionale de tot felul. Trebuia sa fie ceva simplu si in egala masura definitoriu pentru Rolling Stones. Pornind de la imaginea zeitei Kali, cei doi au creat celebra gura cu limba scoasa caricatural. Era inceputul unei adevarate legende. In scurt timp au inceput sa apara tot mai multe materiale promotionale, in special tricouri si patch-uri, afise si discuri, iar simbolul a inceput sa fie mereu asociat cu trupa.
Designerul a continuat colaborarea cu trupa, intre 1970 - 1974 realizand patru afise pentru turnee, numeroase coperti pentru albume si single-uri, diversele materiale promotionale si mape de presa. A continuat sa lucreze si pentru the Who sau Paul McCartney, fiind astfel in permanenta in legatura cu fascinanta lume rock'n'roll, dar Rolling Stones a fost mereu trupa sa preferata.
Foto : artdaily.com
Septembrie 2008