inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

5 noi aparitii in colectia Biblioteca Polirom

0 Comentarii
Biblioteca Polirom s-a imbogatit cu doua carti traduse in premiera in Romania.

Este vorba de mult-asteptatul roman Bintuitii, una dintre cele mai bune carti ale lui Chuck Palahniuk, o satira necrutatoare la adresa emisiunilor de tip reality show si, potrivit criticilor de la The Guardian, „cel mai original roman al anului 2005!" si O vara fara de sfirsit de Lee Martin, roman finalist la prestigiosul Premiu Pulitzer pentru literatura, editia 2006, o pledoarie convingatoare si plina de sensibilitate despre nevoia omului de a cunoaste adevarul, oricit de dureros ar fi acesta.

Acestora li se alatura trei carti care au stat la baza unor ecranizari celebre.

Una dintre aceste carti-cult este Moby Dick de Herman Melville, romanul care sta la baza mai multor ecranizari, cea mai cunoscuta fiind varianta din 1956, in regia lui John Huston, cu Gregory Peck si Richard Basehart in rolurile pricipale.

O alta carte este Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald, „al doilea mare roman, dupa Ulise de James Joyce, scris in limba engleza in secolul XX" (The Washington Post); cartea a fost ecranizata in 1974, in regia lui Jack Clayton, cu Robert Redford si Mia Farrow in rolurile principale (doua Premii Oscar).

Volumul Colectionarul, romanul de debut al lui John Fowles, cartea care si-a transformat fulgerator autorul intr-unul dintre cei mai apreciati scriitori din lume; tradus in nenumarate limbi, romanul a fost ecranizat in 1965 de regizorul american William Wyler, cu Terence Stamp si Samantha Eggar in rolurile principale (Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal si Premiul pentru cea

mai buna actrita intr-un rol principal la Cannes, Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, trei nominalizari la Premiul Oscar)

Chuck Palahniuk
Bintuitii

Traducere din limba engleza si note de Rares Moldovan
Bintuitii este unul dintre cele mai bune romane ale lui Palahniuk, exploatind conventia povestirii in rama, in traditia Decameronului si a Povestirilor din Canterbury si, in acelasi timp, o satira necrutatoare la adresa emisiunilor de tip reality show.

Cele 23 de povestiri care formeaza substanta cartii apartin protagonistilor unui experiment inedit si, asa cum se va vedea, macabru: persoane care au raspuns invitatiei de a petrece trei luni intr-un teatru dezafectat, in conditii minime de confort, pentru a produce o posibila capodopera care le va garanta celebritatea pe scena literara.

Treptat, stimulate de acest mediu neobisnuit, personajele se vor implica intr-un joc pe muchie de cutit care ii va tine pe cititori cu sufletul la gura.
Din opera lui Chuck Palahniuk, „portdrapelul generatiei nihiliste", in colectia „Biblioteca Polirom", au mai fost traduse: Fight Club (2004), Sufocare (2004) si Jurnal (2006).

Lee Martin
O vara fara de sfirsit

Traducere din limba engleza si note de Mihaela Negrila
Intr-o seara ca oricare alta, Katie Mackey, o fetita de noua ani, fiica familiei celei mai influente dintr-un orasel din Indiana, isi ia bicicleta si pleaca sa returneze la biblioteca publica niste carti pe care le imprumutase, dar pe drum dispare fara urma.

Acest fapt absolut senzational zguduie din temelii mica asezare de provincie unde stirile care tin prima pagina a ziarului local se limiteaza la rezultatele echipei de baschet a liceului sau la momentul cind a fost recoltata prima rosie coapta a anului.

Dar, dincolo de intriga politista, O vara fara de sfirsit este o carte despre felul in care alegerile facute la un moment dat iti pot schimba viata pentru totdeauna. Dozind faptele, speculatiile si contradictiile pe masura ce furnizeaza detaliile actiunii, Lee Martin creeaza o poveste captivanta si profund umana.

Proza lui alerta contureaza un portret extrem de nuantat al relatiilor care se stabilesc intre niste oameni ce se straduiesc sa faca fata unei pierderi foarte grele. O vara fara de sfirsit este o pledoarie convingatoare si plina de sensibilitate despre nevoia omului de a cunoaste adevarul, oricit de dureros ar fi acesta.

Herman Melville
Moby Dick

Traducere din limba engleza, note si glosar de Petre Solomon

Daca astazi este socotit, pe buna dreptate, o capodopera, romanul Moby Dick (1851) a avut parte de o primire extrem de rezervata in momentul aparitiei, cu efecte negative durabile asupra carierei lui Melville.

Redescoperita de public la mai mult de o jumatate de secol dupa publicare si intrata rapid in canonul literar occidental, infruntarea dintre capitanul Ahab si fabuloasa balena alba, imbogatita de autor cu semnificatia metafizica a unui conflict ireductibil intre Bine si Rau, a devenit una dintre ipostazele cele mai semnificative ale luptei omului cu natura si, in acelasi timp, „una dintre

cele dintii mari mitologii create de lumea moderna, din insasi materia acestei lumi" (Lewis Mumford), „o carte de aventuri impregnata de o inegalabila frumusete literara" (Stephan Roll).

Stilist redutabil, Melville sustine aceasta tema generoasa printr-o proza complexa si subtila, un amestec de inteligenta, ironie, lirism si eruditie, care ii asigura un loc aparte intr-o traditie literara ilustrata, printre altii, de Henry James, William Faulkner si Thomas Pynchon.

F. Scott Fitzgerald
Marele Gatsby

Editia a II-a
Traducere de Mircea Ivanescu. Postfata de Mircea Mihaies

„Marele Gatsby este o explorare a Visului American, asa cum apare acesta intr-o vreme corupta, si, totodata, o incercare de a descoperi granita ascunsa care desparte realitatea de iluzie. Aici, iluziile par mai reale decit realitatea insasi. Intrupate in personajele secundare ale romanului, ele ameninta sa invadeze intregul peisaj.

Pe de alta parte, realitatea este intrupata si de catre Gatsby insusi; iar in masura in care se opune iluziilor tangibile, tari, ea apartine spiritului, fiind mai degraba promisiunea decit luarea in posesie a unei viziuni, credinta in posibilitatile vietii, intrezarite, dar niciodata intelese. In America lui Gatsby, realitatea nu este definita in sine. Ea apare lipsita de articulatii si frustrata." (Marius Bewley)
Din opera lui F. Scott Fitzgerald, in colectia „Biblioteca Polirom" au mai fost traduse: Blindetea noptii (2001), Dincoace de Paradis (2005), Un diamant cit Hotelul Ritz (2006).

John Fowles
Colectionarul

Editia a II-a
Traducere de Mariana Chitoran. Postfata de Dan Grigorescu

Al doilea titlu al seriei de autor este un roman cu o conceptie absolut originala despre pasiunea de „colectionar" a unui functionar care rapeste si sechestreaza o studenta la Arte Frumoase, incercind sa stabileasca astfel o imposibila legatura afectiva intre el si victima.
Un roman unic, cu o conceptie absolut originala (amestecind naratiunea cu jurnalul), in care ascutimea observatiei atinge cote nebanuite.
Din opera lui John Fowles, la Editura Polirom au mai fost traduse: Iubita locotenentului francez (2002), Magicianul (2002), Mantisa (2003), Turnul de abanos (2003), Daniel Martin (2004), Omida (2005), Copacul (2007).
Voteaza


Pe acelasi subiect: Premiu Pulitzer | Gregory Peck | John Fowles
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

40 de mii de flori pentru bal

ARAD - Pregătirile pentru Balul de Cristal au început din 17 decembrie, iar aranjarea sălii a durat 3 zile. VIDEO ...

Conferinta Designul Italian sustinuta de Luminita Batali la Institutul Italian de Cultura
Conferinta “Designul Italian”, sustinuta de Luminita Batali la Institutul Italian de Cultura

La Institutul Italian de Cultura “Vito Grasso” (Aleea Alexandru 41, Bucuresti), va avea loc miercuri, 14 martie 2012, de la ora 18.00, conferinta “Designul Italian”, sustinuta ...

Romania, punte spre Vest

Institutul Cultural Roman a derulat programe culturale de sute de mii de euro in 2007. Institutul Cultural Roman (ICR), al carui presedinte este Horia-Roman Patapievici, a sustinut anul acesta ample ...

Filmele romanesti in 2007 - putine, dar bune

In 2007, an in care cinematografia romana a ajuns pe cele mai inalte culmi, datorita filmului '4 luni, 3 saptamani si 2 zile' al lui Cristian Mungiu, au fost lansate pe piata doar sase pelicule ...

"O zi buna de plaja", la Festivalul de la Berlin

Scurtmetrajul "o zi buna de plaja", in regia lui Bogdan Mustata si scris de Catalin Mitulescu, a fost nominalizat la categoria "Berlinale Shorts" din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, c se va ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline