Exista locuri pe Pamant unde conditiile meteorologice, si in particular temperaturile inregistrate la nivelul solului sau in aer, depasesc limite imaginabile. Stim din clasele gimnaziale ca polii geografici sunt tinuturi ale zapezilor permanente, dar nu cunoastem – cel putin unii dintre noi - ca adevaratii “poli” ai frigului nu corespund acestora intocmai. Din fericire, sansa de a confrunta accidental natura la acest nivel este foarte de redusa, locurile fiind complet inaccesibile turismului de anvergura. Sa vedem, asadar, cateva dintre cele mai celebre exemple:
1. Pasul Rogers, Montana, SUA (-56.5 C)
Pasul Rogers se gaseste la 1,710 m altitudine pe teritoriul statului american Montana si este unul dintre cele mai friguroase locuri de pe planeta. Facand abstractie de Alaska, acesta reprezinta locul unde s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din istoria Statelor Unite. Pe 20 ianuarie 1954, mercurul termometrelor a indicat – 56,5 grade Celsius!
2. Prospect Creek, Alaska, SUA (-62.1 C)
Prospect Creek este o asezare in Alaska, amplasata sub Cercul Polar. Cel mai apropiat oras este Coldfoot si se gaseste la circa 50 km spre nord-est. In 1970, traiau aici aproximativ 20.000 de oameni, care lucrau la conducta Trans-Alaska. Prospect Creek a fost declarat cel mai rece loc din Statele Unite, pentru temperatura de – 62,1 grade Celsius semnalata pe 23 ianuarie 1975.
3. Eismitte, Groenlanda (-64.9 C)
Eismitte sau Mid-Ice a fost tabara unei expeditii in interiorul Groenlandei care s-a desfasurat din iulie 1930 pana in august 1931. Cea mai scazuta temperatura inregistrata pe parcursul acesteia a fost -64,9 grade C, iar cea mai ridicata -2,8 grade Celsius. In regiune sunt inregistrate adesea valori sub 50 C.
4. Oymyakon, Rusia (-71,2 C)
Oymyakon este o asezare rurala neinsemnata ca numar de locuitori (circa 472) dar devenita faimoasa pentru gerurile pe care le indura. Reprezinta oficial cea mai rece zona locuita permanent de pe glob. Benficiind de un climat subarctic extrem, Oymyakon candideaza cu alte locatii pentru titlul de Polul Frigului in emisfera nordica. La latitudinea la care se gaseste satul, durata zilei variaza intre 3 ore (decembrie) si 21 ore. In 1924, omul de stiinta Sergey Obrychev a inregistrat -71,2 grade C.
5. Vostok, Antartica (-89.2 C)
Vostok este o statie rusa de cercetare antarctica. Aici s-a produs in anul 1983 cea mai scazuta temperatura masurata pe Pamant: -89,2 grade Celsius. Desi neconfirmat, s-a raportat ca in iarna anului 1997 temperatura a scazut la – 91 C. La statia Vostok mediile sunt de aproximativ -65 C iarna si de -30 C vara.
Sursa foto: decodedstuff.com
I. C.
editor artline.ro