inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

5 O Clock Arhitext - A-ritmii şi E-proporţii

0 Comentarii



În cadrul seriei de mese rotunde 5 O'Clock Arhitext Fundaţia Arhitext design a organizat marţi 26 februarie, ora 17.00, la Centrul de Studii în Arhitectură şi Urbanism din strada Mihail Moxa nr 5, o masă rotundă pe tema "A-ritmii şi E-proporţii".


 


Invitaţi să ia cuvântul în cadrul acestui eveniment au fost domnii Cosmin Ungureanu (istoric de artă), Adrian Mihalache (Universitatea Politehnică Bucureşti), Mario Kuibuş (arhitect) şi Radu Teacă (arhitect). Discuţia a fost moderată de Mălina Conţu (istoric de artă), redactor la revista Arhitext. Fiecare dintre vorbitori a abordat problema aritmiilor şi proporţiilor arhitecturale din prisma propriei profesii, după cum urmează:


 


            Cosmin Ungureanu - La bella machina del mondo. Andrea Palladio şi raporturile armonice


            Adrian Mihalache - Păstrând proporţiile. Arhitectura virtuală


            Mario Kuibuş - Stilul azi - între sens şi nonsens


            Radu Teacă - Ritmul unei case


 


           


Cosmin Ungureanu a prezentat felul în care Andrea Palladio, influenţat de un mediu cultural veneţian puternic impregnat de tradiţii filosofice neo-platonice şi aristoteliene, a ajuns să construiască şi să folosească un sistem de proporţii arhitecturale bazate pe raporturi numerice care decurgeau din teoriile pitagoreice. Astfel, numerele 2,4,8 - 3,9,27 erau legate de o concepţie asupra lumii care crea legături între planurile metafizic, fizic şi uman. Aceste numere puteau fi folosite în construcţia proporţiilor clădirilor, la desenul de planimetrie sau de faţadă, pentru a sublinia ideea armoniei cosmice între cele trei planuri ale lumii. De altfel, scara umană, scara clădirii şi dimensiunile cosmosului erau legate printr-un sistem de proporţii, care se putea regăsi chiar şi în muzica epocii, construită pornind de la aceleaşi principii numerice.


 


Adrian Mihalache a vorbit despre prezenţa proporţiilor în lumea virtuală. Pornind de la un pretext literar  - o carte a lui Arturo-Perez Reverte - vorbitorul a ţinut să explice faptul că natura spaţiului virtual ţine de un colaj hipermedial de imagini interconectate folosind un suport tehnologic. Mai mult decât pictură (care de la apariţia fotografiei şi-a pierdut funcţia de reprezentare), sau fotografie (care nu poate ilustra decât un moment în timp), cyberspaţiul are capacitatea de a aduna împreună imagini din timpuri şi medii disparate. Acest colaj construieşte naraţiuni care explică realitatea aproape în întregimea ei, oferind o vedere panoramică asupra unui subiect sau a unui moment din timp, construind astfel posibile piste pentru o interpretare a acestor realităţi într-un mod care era inaccesibil celorlalte medii, ale picturii sau fotografiei. La o privire de suprafaţă, spaţiul virtual nu foloseşte proporţiile (ecranul, ferestrele de browser nu sunt construite după un set predefinit de norme numerice, sau pe raporturi de numere fixate, date, fiind flexibile şi deschise). În adâncime, acolo unde este vorba de construcţia sau de arhitectura sistemelor, proporţiile îşi găsesc locul, chiar dacă aceste construcţii sunt  situate în virtual şi în intangibil.


 


Mario Kuibuş a contribuit la discuţie cu o prezentare a distincţiei dintre arhitectura de semnătură şi arhitectura de concept. În primul caz clădirea este un semn grafic, o semnătură legată de stilul unui autor care se poate vinde ca atare, ca o imagine construită de un arhitect de succes. În cazul arhitecturii de concept clădirea devine un obiect unic, legat de spaţiul şi locul în care trăieşte. De asemenea, arhitectul nu îşi repetă gesturile constructive definindu-şi un stil, ci optează pentru experimentarea cu forme noi, care de fiecare dată sunt menite nu a construi imaginea recognoscibilă a unui obiect de autor, ci de a pune în discuţie limitele creativităţii personale, ale sitului şi ale soluţiei propuse. După cele de mai sus, vorbitorul a prezentat câteva dintre proiectele personale, arugmentând faptul că în arhitectura contemporană conceptuală, proporţiile sunt doar o parte a materializării obiectului de arhitectură şi intervin doar după formularea unui concept viabil. Compoziţia, materialele şi eventualul profil stilistic, plus proporţiile, nu mai sunt un subiect pentru inovaţie din moment ce stilurile istorice au epuizat prin realizări remarcabile aceste aspecte ale arhitecturii. Inovaţia şi creativitatea contemporană s-ar lega astfel de efortul conceptual, care precedă realizarea efectivă a proiectului, aceasta fiind singura zonă în care s-ar mai putea veni cu lucruri noi.


 


Radu Teacă a prezentat două proiecte personale. Vorbind pe marginea imaginilor prezentate, arhitectul a subliniat în cazul fiecărui proiect rezolvările volumetrice, îmbinarea dintre diversele funcţiuni ale casei în soluţia propusă beneficiarului, dar şi inserturile de mobilier de autor în ambianţa caselor construite de dânsul. Chestiunea proporţiilor a fost discutată la nivel volumetric, al raporturilor dintre plin şi gol în construcţia obiectului de arhitectură.


 


Cateva informaţii despre invitati


 


Cosmin Ungureanu a obţinut în 2007 masterul în arte vizuale la Facultatea de Istoria şi Teoria Artei. În prezent este referent educaţie la Muzeul Naţional de Artă al României şi colaborator la Radio România Cultural cu rubrica "Audio-ghid cu ochii larg deschişi" - texte de istoria artei. Susţine prelegeri pentru publicul larg, la MNAR, pe teme cum ar fi: Manierismul în Italia şi Ţările de Jos; portretul în istoria picturii; Veneţia - artă şi cultură; arta veche din Ţările Române, etc. 


 


Adrian Mihalache a absolvit facultatea de electronică din cadrul Universităţii "Politehnica" în 1971, devenind Doctor în Fiabilitate în 1979. Este în momentul de faţă profesor la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti. Este autorul mai multor cărţi şi lucrări ştiinţifice precum şi a unor rubrici permanente în revistele Dilema şi Arhitext.


 


Mario Kuibuş este absolvent al cursurilor de audio-videomedien - Technische Universitaet Viena, Austria - şi al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", Bucureşti. Este asociat al biroului de arhitectură "Re-Act Now Studio" şi asistent la Departamentul Bazele Proiectării, grupa prof. Dr. Arh. Dorin Ştefan, în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Bucureşti. De asemenea, Mario Kuibuş este autor şi coautor  a peste 50 de proiecte şi construcţii realizate, precum şi a peste 30 de proiecte de design interior şi reabilitări ale unor clădiri sau zone vechi, multe dintre acestea făcând obiectul unor importante premii la concursuri de arhitectură şi urbanism naţionale şi internaţionale.


 


Radu Teacă este doctor în arhitectură şi conferenţiar la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti. A participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de arhitectură cu proiectele personale.


 


Mălina Conţu a obţinut masterul de arte vizuale din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. În momentul de faţă este muzeograf în cadrul secţiei de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă, Bucureşti, redactor colaborator la revista Arhitext şi colaborator în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti unde susţine două cursuri: Istoria Artei Renaşterii şi Istoria artei europene secolele al VII-lea şi al XVIII-lea.  


 


Februarie 2008


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: politehnica | urbanism | cosmin | numere | dilema | Design interior | mar i | prisma | medii | mese
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Muzeu etnografic deschis la Trusesti

Elena si Marin Chiponca, intelectuali din Trusesti, au pus in decembrie 2003 bazele unui proiect care a fost finalizat in noiembrie 2007. Pe un teren proprietate personala au ridicat o casa ...

 Targul martisorului la Sala Reduta
"Targul martisorului" la Sala Reduta

In perioada 28 februarie – 2 martie 2014 , Galeria Mica va invita la Targul martisorului , care va avea loc in Sala Reduta, informeaza galeriamica.ro Anul acesta, primavara o sa vina cand o s-o ...

Lansare de carte Trei poduri peste lume Consemnari intre anii 1982 si 2003 de ASR Principele Radu al Romaniei
Lansare de carte: "Trei poduri peste lume. Consemnari intre anii 1982 si 2003" de ASR Principele Radu al Romaniei

Curtea Veche Publishing invita publicul joi, 24 octombrie 2013, incepand cu ora 16.00, la evenimentul de lansare a volumului “ Trei poduri peste lume. Consemnari intre anii 1982 si 2003 ” ...

Salonul International al Benzii Desenate a 23 a editie
Salonul International al Benzii Desenate, a 23-a editie

In perioada 25 - 27 octombrie 2013, Muzeul de Arta din Constanta va gazdui cea de-a 23-a editie a Salonului International al Benzii Desenate din Romania. Aceasta editie va avea ca tema “Istoria ...

Vintage Retro la Verde Cafe Bucuresti
Vintage/Retro la Verde Cafe Bucuresti

Atelierul se întoarce în Bucureşti! Duminică, 24 octombrie ora 16:00 - lansare - Atelierul numărul 5 - Vintage/Retro în Verde Cafe (str. Domniţa Ruxandra, nr. 15). ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline