Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara aduce pe malul Dunarii, in portul Cultural Cetate, filme balcanice actuale, filme care au scris istorie, filme premiate si filme care subminează cliseele si prejudecatile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, in legatura cu cinematografia balcanica.
Anul acesta, in Portul Cultural Cetate vor putea fi degustate 47 de filme (14 lungmetraje si 33 scurtmetraje) din 10 tari: Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru si Romania.
Vor fi supuse atentiei publicului filme noi, cum este comedia horror realizata in Muntenegru anul trecut, Vampirul local al lui Darko Baletic.
Toata lumea din familia noastra, pelicula lui Radu Jude, constituie o mostra de succes (probata inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo si recenta distinctie obtinuta la festivalul ”Anonimul”) a unui lungmetraj romanesc cu care, nu in ultimul rand, va impresiona publicul la Cetate.
Filmul macedonean Punk-ul nu a murit este cu totul de alta factură, prilejuind prin intermediul destinelor personajelor o rememorare a destramarii Iugoslaviei. Si acest film a obtinut o multime de premii, atat pentru scenariu, rol principal, cat si din partea publicului.
“Printre filmele a caror valoare pare certificata de numeroase si prestigioase premii se numara si scurtmetrajele de animatie pe care le-am inclus in program. Exista o traditie a animatiei balcanice, cel putin in Bulgaria, fosta Iugoslavie si Romania, iar in ultimii ani au aparut semne ca aceasta traditie incepe sa fie resuscitata de interesul catorva talente autentice”, spune Marian Tutui, directorul artistic al festivalului.
Divanul Degustătorilor de Film si Arta Culinara pastreaza traditia de a aduce in faţa publicului si filme vechi de valoare, filme pe care cinematografia balcanica nu ar trebui sa le treaca cu vederea: “Avem doua filme vechi din fosta Iugoslavie: un prim film horror iugoslav, Fluturoaica (1973, regia Djordje Kadicević), ca si un prim film iugoslav sexy, Frumusetea pacatului (1988, regia Živko Nikolić). Ei bine, in fosta Iugoslavie, desi era o considerata tara comunista, se faceau si asemenea filme...”, declara reprezentantul festivalului.
O alta categorie ce tinde sa devina traditie la Divan Film Festival o reprezinta filmele si cineastii ce au vechi legaturi cu tara noastra. In acest sens, va fi prezentat lungmetrajul de fictiune bulgar Adapost, care a obtinut cateva premii in 2010. Regizorul Dragomir Sholev a colaborat la realizarea acestui film cu Razvan Radulescu, care a fost co-scenarist. De asemenea, scurtmetrajul macedonean Fata (2010, regia Stefan Sidovski) il are ca producator pe Aleksander Zikov, absolvent al UNATC acum trei ani, care va fi prezent la proiectie impreuna cu regizorul filmului. La randul sau, si scurtmetrajul albanez Ultima zi a lui Loro Shestani (2011) este realizat de un regizor absolvent al UNATC, Sokol Keraj, iar operatorul este roman, Peter Velciov.
Salonul nr. 6 al lui Lucian Pintilie a fost realizat in 1978, in Iugoslavia. “Putini romani au avut prilejul sa-l vada si tocmai de aceea il propunem noi acum, intr-un dialog cu Salonul nr. 6 din 2009 lui Karen Shakhnazarov. De altfel, prezenta marelui regizor rus, care este si directorul concernului ”Mosfilm”, va fi, speram, un eveniment deosebit, mai ales pentru ca vom prezenta si ultimul sau film, intr-o premiera internationala. Este vorba despre Tigrul alb, un film de actiune si fantastic deopotrivă.”, a mai spus Marian Tutui.
Divan Film Festival va prezenta si un film despre mancare: este vorba despre o coproductie Cipru-Grecia, Fihs n Chips (2011), a lui Elias Demetriou. In acest film nu este vorba doar despre mancare, ci mai curand despre mentalitati si adaptare, redate convingator prin dialogul culinar dintre bucataria britanica si traditiile locale.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Fundatia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Judetean Dolj si Primariei Cetate (Dolj).
D.T
editor artline.ro