Din data de 14 septembrie "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", va putea fi vizionat si de curiosii care-l asteapta cu nerabdare, inca de cand a fost laudat si premiat de intreaga lume.
Chiar daca a adunat numeroase premii si laude, filmul lui Mungiu este unul cat se poate de controversat, fiind interzis in scolile din Franta, fiind inclus intr-un manifest, de catre asociatiile care militeaza impotriva avorului, ce a purtat numele de: "Cultura mortii recompensata la Cannes."
In ciuda acestor "probleme" filmul nu a incetat sa adune cat mai multe premii.
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" face parte dintr-un proiect mai mare, ce poarta numele de "Amintiri din epoca de aur", in care este prezentata istoria comunismului din Romania, intr-o maniera subiectiva, relatata prin intermediul "legendelor urbane". Acest proiect urmareste comunismul prin intermediul unor povestiri si intamplari nefericite, fara a face insa referire directa la acest regim, ci doar aratand lumii prin ce erau nevoiti sa treaca oamenii de rand in acea perioada.
Si, in timp ce filmul atrage cat mai multa lume, Mungiu se bucura de o atentie speciala in randul tuturor criticilor, o atentie atat de insemnata, inca "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este filmul ce va reprezenta anul viitor Romania in cursa Oscarurilor.
Pe langa Palm d'Or, premiu castigat la Cannes in acest an, Mungiu a reusit sa vina acasa cu mai multe premii. Astfel incat, 248 de mebri ai Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FRIPRESCI), au votat pentru a desemna cel mai bun film al anului. Mirarea nu a fost prea mare cand 4 luni, 3 saptamani si 2 zile a iesit castigator. Datorita acestor voturi, filmul va primi FIPRESCI Grand Prix la gala de deschidere a Festivalului de la San Sebastian, ce va avea loc la 20 septembrie.
De asemena, la 27 mai, filmul a mai primit si Premiul Educatiei, pentru calitatile artistice si pedagogice, insa cum spuneam mai sus, el nu a apucat sa se bucure de popularitate in randul scolilor din cauza unor "persoane" care au considerat filmul mult prea dur.
Cat despre "taticul" acestui succes cinematografic putem spune ca este un iesean in varsta de 39 de ani, un absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, ce s-a facut remarcat prin contributiile aduse in caliatate de regizor secund, in realizarea unor filme cunoscute, precum: Le Capitaine Conan si Train de Vie. De asemenea, el a realizat si cateva filme de scurt-metraj, dar si lung-metrajul Occident.