inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica

0 Comentarii


Despre parcursul lui Ion Ghica in dobandirea idealurilor sale, despre itinerariul european si aventurile din pribegie, despre Domeniul de la Ghergani si evenimentele organizate in acest an de catre stra-stranepoata sa, Irina Bossy - Ghica, cu prilejul bicentenarului.
 
In anul 2016 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica, personalitate marcanta a secolului al XIX-lea si unul dintre cei mai de seama sustinatori ai genezei Romaniei moderne.
 
Prin Scrisorile catre Vasile Alecsandri, a creat una dintre cele mai valoroase opere memorialistice ale literaturii romane, evocand evenimentele istorice la care a luat parte in Valahia, Moldova, Paris, Londra, Constantinopol sau Insula Samos din Grecia, povestind despre viata de zi cu zi din Bucurestiul de altadata ori despre atmosfera balurilor aristocrate, lasand mostenire unul dintre cele mai cuprinzatoare tablouri ale secolului sau.
 
Ion Ghica (12 august 1816, Bucuresti – 22 aprilie 1897, Ghergani) se deosebeste substantial de generatia pasoptistilor prin descendenta sa (stranepot si nepot de domn) si prin pasiunea fata de stiintele exacte, scrie profesorul Mihai Zamfir. Stranepot pe linie paterna al lui Dimitrie Alexandru Ghica, nepot al lui Scarlat Ghica si fiul lui Dimitrie Ghica, boier cu studii la Viena, viitorul politician si diplomat se bucura de augurii unei educaţii alese insusite inca din familie. Pe linie materna, Ion Ghica se tragea din familia Campinenilor, unchiul sau matern fiind Ion Campineanu. Printre rudele sale se numarau, de asemenea, familiile Vacarescu, Filipescu, Dudescu, Gradisteanu, care toate au jucat un rol insemnat in istoria romanilor.
 
Din scrisorile sale, Ion Ghica povesteste despre anii copilariei in care a studiat cu dascali greci, acasa, si apoi la scolile grecesti din Bucuresti. Invatatura i-a fost indrumata apoi de catre Ion Heliade Radulescu, profesor cu care a studiat gramatica limbii romane si care, alaturi de unchiul sau, poetul Iancu Vacarescu, i-au trezit gustul pentru literatura. La Colegiul „Sf. Sava” i-a avut printre colegi pe Nicolae Balcescu, Grigore Alexandrescu, C.A. Rosetti s.a. Ulterior a obtinut diplomele de Bacalaureat la Sorbona, in Litere dar si in stiinte matematice. La Paris urmeaza cursurile prestigioasei institutii Ècole Royale des Mines si obtine diploma de inginer. Intre timp, desfasoara o activitate energica de promovare a ideilor de libertate nationala si emancipare ale Valahiei si Moldovei.


 
Print si inginer, profesor de geometrie si prim-ministru
 
La inceputul anului 1841, Ion Ghica se intoarce in tara cu dorinta de a profesa in calitate de inginer la minele de sare, insa legaturile pe care le-a avut cu Ion Campineanu, arestat in 1839, si cu Nicolae Balcescu, si el arestat din pricina descoperirii complotului de la 1840, i se refuza numirea in functii publice. Va pleca la Iasi unde va fi numit profesor de geometrie, mineralogie si economie politica la Academia Mihaileana.
 
In anul 1843, la Bucuresti, intemeiaza impreuna cu Nicolae Balcescu si Chr. Tell societatea politica secreta „Fratia” si intreprinde o bogata activitate culturala si de pregatire a Revolutiei de la 1848. Impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri, va publica la Iasi revista Propasirea unde va semna o serie de articole, printre care Masurile si greutatile romanesti, Despre importanta economiei politice. Dupa moartea tatalui sau, in anul 1845, Ghica va pleca la Paris unde devine presedintele „Societatii studentilor romani”, aflata sub patronajul poetului Lamartine, si care avea menirea de a-i ajuta pe studentii saraci sa vina la studii in strainatate. In anul 1847, Ion Ghica revine in tara si se casatoreste cu Alexandrina Mavros, fiica lui Nicolae Mavros de Sevastitia Sutzu.
 
Dupa izbucnirea Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca, guvernul provizoriu a intreprins o activitate de recunoastere a revolutiei de catre puterile europene, trimitand mai multi emisari; Ion Ghica este trimis, astfel, in calitate de agent diplomatic al guvernului provizoriu la Constantinopol pentru a negocia termenii noului guvern, insa revolutia este infranta si ramane exilat la Constantinopol, unde primeste vizitele lui Alecsandri si Balcescu. Ion Ghica va publica apoi la Paris Dernière occupation des Principautés Danubiennes par la Russie.
 
Incep anii „pribegiei” sale: in anul 1854 devine guvernator al Insulei Samos, la recomandarea ambasadaorului britanic la Constantinopol, lordul Redcliffe. In acest rol de guvernator, pe care putini romani l-au putut avea la acea epoca, a primit misiunea dificila de a lupta impotriva piratilor din Marea Egee, reusind sa opreasca pirateria in regiune, eliberand rutele maritime intre Europa Occidentala si Orient. Doi ani de la venirea pe insula, este numit Principe de Samos. Dupa 10 ani de la Revolutie, revine in tara si, gratie reusitelor sale dobandite in administratia insulei, este numit de Alexandru Ioan Cuza prim-ministru al Guvernului de la Iasi si in noiembrie al aceluiasi an, prim-ministru al Guvernului de la Bucuresti, Ion Ghica fiind un cunoscut precursor al Unirii Principatelor.
 
Cu numeroase contributii aduse dezvoltarii economiei moderne, Ion Ghica a detinut functia de prim-ministru de cinci ori, incepand cu anul 1859 si culimnand cu anul 1871, cunoscand, in timpul vietii sale, toate etapele de dezvoltare ale societatii romanesti pana la constituirea statului modern al Regatului Romaniei.
 
„In plan economic, Ion Ghica se arata un adept al libertatii economice, al liberei concurente si un adversar al privilegiilor de orice fel, al sistemelor protectioniste, barierelor si scutirilor de orice natura”, scrie istoricul Silviu Miloiu. „A sustinut, cu multa convingere, progresele in materie de integrare sociala realizate de Romania moderna precum abolirea robiei, desfiintarea clacii, indepartarea privilegiilor si a monopolurilor, libertatea personala, a presei si a intrunirilor.”
 
In anul 1876 devine primul presedinte al Academiei Romane, in fruntea careia va fi ales de patru ori – astazi este considerat cel mai longeviv presedinte al institutiei care a implinit anul acesta 150 de ani. In anul 1877 este numit Director general al teatrelor in vremea in care aveau loc premierele pieselor lui Caragiale. Iar in anul 1881 devine Ministru al Romaniei la Londra, in plina Epoca Victoriana, atributie detinuta timp de 9 ani.
 
Debutul in literatura il va avea tarziu, cand cei mai multi scriitori publicasera tot ce au avut de spus. La 63 de ani, Ion Ghica se impune prin talentul de prozator cu o neasteptata verva prin Scrisorile catre Vasile Alecsandri (1880), unde scriitorul a prezentat pe larg „o istorie ce defileaza in faţa cititorului cu o strivitoare bogaţie de detalii”, noteaza profesorul Mihai Zamfir. „Din scrisori aflam organizarea sociala a Tarilor Romane, aventurile politice prin care ele au trecut, care erau clasele sociale si raporturile dintre ele; apoi, cum se imbracau si cum locuiau boierii, cum se distrau, cum aratau Bucurestii revazuţi mahala cu mahala, ce insemna un palat boieresc in exterior si in interior s.a.”, nenumarate evocari prin care Ion Ghica „arunca asupra realitatii o privire de savant.”
 
De-a lungul vietii, Ion Ghica a avut o sustinuta activitate publicistica in domeniul economiei, publicand numeroase lucrari reunite sub titlul de Convorbiri economice (1865 – 1875) sau lucrari precum Poids de la MoldoValachie dans la Question d’Orient (1838), Vademecum al inginerului si al comerciantului (1848, 1865), Ajutorul comerciantului, al agricultorului si al inginerului (coautor: Dimitrie A. Sturdza, 1873), Amintiri din pribegia dupa 1848 (publicata la 1889).


 
Domeniul de la Ghergani, trecut si prezent
 
Dupa moartea parintilor sai, Ion Ghica mosteneste Domeniul de la Ghergani, cu o istorie ce dateaza inca din secolul XVIII, si il administreaza cu ajutorul sotiei sale, Alexandrina. O legenda spune ca la Ghergani s-au realizat in secret planurile Unirii Principatelor Romane.
 
„Au venit la Ghergani pentru a-i intalni pe Ghica si pe sotia acestuia, distinsa pianista, boierime erudita, scriitori si artisti, personaje de frunte ale lumii politice romanesti  si europene. Au trecut pe aici Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, D.A. Sturdza, Ion Balaceanu, Sir John Laurence, om de stat britanic, vicerege al Indiei s.a.
 
Conacul de la Ghergani, reconstruit in doua etape intre 1869-1888, dupa schitele si viziunea lui Ion Ghica de arhitectii Dimitrie  Berindey (1831-1884) si apoi de George Mandrea (1855-1916), se inscria ca si alte resedinte boieresti din epoca, in categoria  maisons de plaisance. Avea insa nota lui particulara, conferita de profilul intelectual si artistic al cuplului Alexandrina si Ion Ghica.
 
Cutremurul din noiembrie 1940 a afectat puternic cladirea prin prabusirea etajului ce nu a mai fost reconstruit. In perioada comunista in fostul conac a functionat un spital raional si, dupa 1960, spital de copii, fara ca valoarea memorialistica si istorica a edificiului si a locului sa fi preocupat forurile decizionale, in ciuda clasarii ansamblului ca monument memorial in anul 1955.
 
Vechea curte boiereasca de la Ghergani trecuta prin vicisitudinile istoriei recente se afla actualmente intr-o avansata stare de degradare. Refunctionalizarea culturala si memorialistica  a ansamblului – conac, capela si parc - dorita de urmasii lui Ion Ghica, actualii proprietari, se sprijina pe proiectul de restaurare si reabilitaree conceput de arhitectul Serban Sturdza  impreuna cu biroul de arhitectura Prodid, in respectul monumentului istoric si al spiritului locului.”
 
(Ruxanda Beldiman, Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani, Editura Istoria Artei, 2016)
 
Ion Ghica inceteaza din viata la 22 aprilie 1897 la Ghergani, lasand in urma exemplul unui destin de intemeietor.
 
Ion Ghica: „Trecutul de orice data, ca si prezentul, isi are pacatele sale; dar totodata si unul, si altul, au drepturi netagaduite la recunostinţa urmasilor cand au stiut sa le pastreze o patrie; cu toate acestea, se gasesc mulţi care-l defaima, il dispreţuiesc si-l insulta. Aceasta ingratitudine si lipsa de respect catre oameni vine din patima, din nestiinţa si din orbire. Mai tarziu, cand timpul va potoli patimile, atunci vom putea judeca oamenii cu imparţialitate, si poate ca dreptatea va aparea la mulţi ca o mustrare ca nu au stiut sa preţuiasca si sa judece in deplina libertate. Pana atunci, ceea ce ne poate servi de norma in aprecierile noastre asupra oamenilor este sa stim ca acel care nu face alta decat sa samene ura si vrajba, zavistuind si calomniind, nu este bun roman si ca acel care munceste, produce, scrie, traduce, ridica o fabrica, o casa de comerţ, mahometan sau israelit, ortodox sau papist, liberal, democrat sau aristocrat, este bun roman, fiindca prin faptele sale contribuie la inaintarea si dezvoltarea Romaniei.” (in Scrisori catre Vasile Alecsandri).




Un patrimoniu recuperat dupa 60 de ani
 
Cand reconstituim mental o scena petrecuta in Principate inainte de Revolutia de la 1848, cel mai complet tablou il putem avea prin scrierile lui Ion Ghica. O persoalitate care si-a dedicat intreaga viata idealurilor, contribuind decisiv la fondarea statului roman modern.
 
Domeniul de la Ghergani, resedinta sa dupa Unirea Principatelor, este unul dintre locurile asociate istoriei noastre, aproape necunoscut publicului de azi.
 
Irina Bossy – Ghica, stra-stranepoata lui Ion Ghica, a redobandit in instanta mostenirea lasata de tatal sau, dupa 15 ani de eforturi judiciare.
 
„Motivaţia recuperarii acestui ansamblu este faptul ca el aparţine familiei mele de mai bine de doua secole si adaposteste mormintele stramosilor mei pe care ma simt datoare sa le ingrijesc. Pe de alta parte, doresc sa redau viaţa acestui domeniu pentru ca personalitatea lui Ion Ghica si amintirea familiei sale sa nu dispara din constiinţa localnicilor si din cea a romanilor in general. Aceasta proprietate este clasata monument istoric grupa valorica A, de importanţa naţionala, are un parc de 12 ha in care se pot organiza evenimente si  nu este departe de Bucuresti. Punctul slab este starea de ruina avansata a intregului ansamblu, de la construcţii la parc.


Am intreprins cu resurse proprii procesul de consolidare si restaurare a capelei sub indrumarea lui Serban Sturdza, arhitect specialist in restaurarea monumentelor istorice. Santierul la Capela s-a terminat, cu excepţia restaurarii picturii interioare, care va lua foarte mult timp. A fost un proces de durata, insa acum ne bucuram foarte mult ca putem reda circuitului public o parte din frumusetea acestei istorii”, a declarat Irina Bossy - Ghica.
 
Din proiectul promovarii Domeniului in circuitul turistic de langa Bucuresti face parte deschiderea unui muzeu dedicat lui Ion Ghica si organizarea de evenimente culturale.


 
Evenimente in 2016
 
In anul 2016, cu prilejul bicentenarului, se vor desfasura mai multe evenimente culturale la Bucuresti, Iasi si Ghergani.
 
Conferinta „Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani”
 
Primul dintre aceste evenimente va fi conferinta sustinuta de Ruxanda Beldiman, istoric de arta, joi, 25 august, incepand cu ora 18:30, la Casa de cultura „Friedrich Schiller” din Bucuresti (Strada Batistei nr. 15).  Evenimentul premerge lansarea monografiei care va aparea in aceasta toamna la Editura Istoria Artei. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile.
 
 
Tur ghidat si lansare de carte la Ghergani
 
Duminica, 11 septembrie, de la ora 14:00, dr. Ruxanda Beldiman va fi in rolul de autor si ghid la Domeniul de la Ghergani pentru toti cei care vor sa afle mai multe despre resedinta si personalitatea lui Ion Ghica. Cu acest prilej se va lansa volumul „Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani”, Editura Istoria Artei, colectia Familii istorice. Lansarea va avea loc de la ora 16:00 in prezenta autoarei si a familiei Ghica. Vor lua cuvantul stranepoata lui Ion Ghica, Irina Bossy – Ghica, istoricii Georgeta Filitti, Matei Cazacu si arhitectul Serban Sturdza. Pentru mai multe detalii si inscrieri: asociatiaistoriaartei[at]gmail.com.

August 2016
Voteaza


Pe acelasi subiect: roman | monument | autor | guvern | tablouri | Vasile Alecsandri
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dotari moderne, studenti putini

Biblioteca Centrala a Universitatii „Constantin Brâncusi” din Târgu Jiu se afla în curs de dotare, cu toate cele necesare unei unitati care se vrea performanta. Cu toate ...

Bujor Nedelcovici, in conflict cu Radu F. Alexandru

Colegiul de Onoare al Uniunii Scriitorilor (USR) se va reuni marti, 16 octombrie, la 9.30, pentru a media o disputa intre scriitorii Radu F. Alexandru si Bujor Nedelcovici. Intr-un interviu pe care ...

A murit scriitorul Ira Levin

Lumea literaturii este in doliu dupa scriitorul american Ira Levin a murit marti seara, la New York, la varsta de 78 de ani. Levin s-a nascut in 1929 si si-a inceput cariera ca scenarist de ...

Cartile castigatoarei Nobelului pentru literatura apar la Polirom

Trei romane scrise de autoare britanica Doris Lessing, castigatoarea din anul acesta a premiului Nobel pentru literatura, vor fi publicate, in limba romana, de Editura Polirom, a anuntat directorul ...

TAM la Festivalul Naţional de Teatru

Teatrul „Andrei Mureşanu” (TAM) participă duminica aceasta la Bucureşti la Festivalul Naţional de Teatru, la Odeon, cu cea mai „plimbată” piesă din acest an, şi anume „Insula”, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline