Al doilea oras din Franta ca marime, situat pe coasta mediteraneana, fiind fondat de greci cu peste doua milenii si jumatate in urma, este astazi unul dintre cele mai cunoscute centre culturale si turistice ale tarii, mii de turisti alegand sa isi petreaca vacantele aici.
Nu este de mirare pentru ca numarul de muzee, cladiri istorice si monumente este impresionant chiar si pentru un vechi oras francez. De la celebritati la bogati oameni de afaceri, de la turisti care vor sa descopere farmecul regiunii mediteraneene la francezi din alte orase, Marsilia este in permanenta un oras aglomerat.
Altadata un oras industrial si centru economic, astazi Marsilia este si un respectat centru cultural, fie ca este vorba de cinematograf sau teatru, de spectacole de teatru si muzica sau de prezentari de moda. Fara a renunta catusi de putin la fascinanta istorie, Marsilia este astazi un oras modern, care traieste intr-un ritm trepidant.
Obiective, muzee, atractii
Abatia Saint Victor : construita in secolul V in locul unde a fost inmormantat Sf Victor, martir roman din secolul III, a fost distrusa de mai multe ori, fiind de fiecare reconstruita cu migala.
Chateau d'If : celebra fortareata/inchisoare exista in realitate, la Marsilia. Construita in 1524 de catre Francois I, a devenit temnita din secolul XVII, dar cu adevarat celebra dupa ce a fost mentionata in romanul "Contele de Monte Cristo".
Palais du Pharo : creatia arhitectului parizian Lefuel.
Ecole Nationale Superieure de Danse : Scoala Nationala Superioara de Dans a fost construita de Simounet si inaugurata in 1992, iar astazi aici se gaseste Baletul National din Marsilia.
Biserica Saint Ferreol : sfintita in 1542 si refacuta in 1804.
Palais Longchamp : turn municipal de apa, construit in 1839, in paralel cu celebrul Canal. Complexul, care gazduieste astazi si Muzeul de Arta, dar si cel de Istorie Naturala, a fost terminat in 1869.
Gara Saint-Charles : usor de recunoscut, dupa ce a fost folosita ca decor in numeroase filme, este una dintre cele mai vechi si mai frumoase din Franta, arhitectura clasica, in combinatie cu influentele orientale, fiind cu adevarat surprinzatoare.
Fortul Saint -Nicolas : fortificatia in forma de stea a fost construita in 1680, la ordinul lui Ludovic XIV, pentru a proteja orasul.
Basilique Notre Dame de la Garde : prima biserica a fost construita aici in 1214, iar in 1524 Francois I construia aici un impresionant fort. Basilica de astazi, imbinand inspirat stilul bizantin cu cel roman, creatie a arhitectului Esperandieu, este unul dintre cele mai important proiecte arhitectonice din timpul celui de al Doilea Imperiu.
Chateau Pastre : edificiul a fost ridicat in secolul XIX pentru presedintele Camerei de Comert din Marsilia, Jean-Baptiste Pastre, de unde si numele. Astazi gazduieste un interesant muzeu de ceramica.
Unite d'habitation Le Corbusier, La Cite Radieuse : unul dintre cele mai ambitioase si mai interesante proiecte arhitecturale din Marsilia, ridicat intre 1947 - 1952, acest edificiu este o aplicare a principiilor "orasului radiant" imaginat de Le Corbusier. Cele 50.000 de tone ale constructiei inedite sunt sustinute de 34 de stalpi din beton, in interior gasindu-se 337 de apartamente, fiecare cu o mica terasa. Pe acoperisul ansamblului se gasesc o terasa, o sala de sport, o mica piscina pentru copii si chiar o gradinita cu loc de joaca. Totul creat de Le Corbusier, un mic oras restrans la o singura cladire imensa. Un proiect straniu, dar fascinant.
Le Zenith-Dome : una dintre cele mai noi cladiri din Marsilia, acest teatru a fost construit in 1994 de arhitectul Olivier Ceyrac, putand gazdui intre 2500 si 8000 de spectactori.
Biserica Saint Laurent : a fost ridicata in secolul XII pe locul unde candva se gasea primul templu grec dedicat lui Apollo.
Arcul de Triumf : se gaseste chiar la intrarea in oras. Construit in 1825, acest arc de triumf este creatia lui Penchaud.
Eglise des Chartreux : aceasta biserica de dimensiuni impresionante a fost in trecut parte a unei manastiri (distruse ulterior), fiind construita in 1680 - 1702 dupa planurile lui Jean-Baptiste Berger.
Musee de la Marine et de l' Economie : pentru unul dintre cele mai importante porturi franceze prezenta unui astfel de muzeu este necesara, vizitatorii avand astfel ocazia de a afla mai multe despre rolul jucat de comertul maritim - si nu numai - in istoria Marsiliei.
Musee de la Facence : unul dintre cele mai bune muzee de ceramica din lume, cu mii de piese diverse, de la cele datand din Neolitic pana la cele contemporane, cu o sectiune speciala dedicata ceramicii realizate de artistii din regiune.
Musee des Arts et Traditions Populaires du Terroir Marseillais : esential pentru cei interesati de traditiile si arta populara din regiunea Marsiliei, are cea mai bogata colectie de gen, iar unele dintre exponate sunt surprinzatoare datorita calitatii executiei si imaginatiei de care au dat dovada artistii anonimi.
Musee Grobet-Labadie : un loc aparte, ce recreeaza atmosfera unei vile de secol XIX, aici fiind reunite colectiile a doi iubitori ai artei, muzicianul Louis Grobet si Marie Louise Labadie. De la sculptura si pictura la grafica, desen, mobilier si tapiserii, este un muzeu mai putin cunoscut, dar unul dintre cele mai interesante din Marsilia.
Musee de la Moto : fireaasca prezenta acestui muzeu intr-un vechi oras industrial. Gazduit in cladirea unei vechi mori, exemplu interesant de arhitectura industriala de la sfarsitul secolului XIX, aici puteti descoperi pas cu pas schimbarile, tehnologiile si inventiile diverse din secolul trecut pana in prezent.
Memorial / Musee des Camps de la Mort : este considerat unul dintre cele mai bune muzee dedicate Holocaustului si lagarelor de exterminare. Distrugerea vechilor cartiere din Marsilia, deportarile, exterminarile, atmosfera din lagarele mortii sunt prezentate prin intermediul documentelor, fotografiilor, extraselor, obiectelor personale ale detinutilor. Muzeul are si un bogat fond documentar, esential pentru cercetatori.
Musee de la Mode : desi un muzeu dedicat modei ar putea parea frivol pentru cei interesati mai curand de artele plastice, institutia din Marsilia este un adevarat spectacol, cea mai interesanta si valoroasa expozitie permanenta fiind dedicata modei in anii '30. Alaturi de stralucirea si originalele creatii ale acelei perioade, vizitatorii pot admira expozitii monografice si prezentari ale ultimelor tendinte si idei din moda contemporana. O experienta unica pentru pasionati si nu numai, este de ani buni unul dintre cele mai populare muzee din Franta.
Musee d'Arts Africain : Muzeul Artelor Africane are o colectie foarte bogata, adunata in timp, cu migala si pricepere. Doua donatii - J.P. Guerre si Gastaut - au imbogatit colectiile cu sculpturi, masti si artefacte, multe dintre ele de o surprinzatoare valoare a executiei.
Musee Cantini : acest muzeu se gaseste intr-o vila de secol XVII, iar vizitatorii vor avea surpriza sa descopere aici una dintre cele mai bogate colectii de arta fovista si suprarealista, alaturi de lucrari de arta postbelica. Numele prezente aici sunt impresionante : Bacon, Dufy, Ernst, Le Corbusier, Leger, Matisse, Masson, Miro, Picabia, Derain, Giacometti, Dubuffet, Tapies si altii.
Muzeul de Istorie Naturala : in caldirea Palatului Longchamp poate fi vizitat unul dintre cele mai bune muzee de istorie naturala din lume, cu o sectiune speciala dedicata descoperirilor facute in regiune. De interes este si biblioteca stiintifica a muzeului.
Musee des Beaux Arts : este una dintre cele mai importante institutii culturale din Marsilia, situata din 1869 in aripa stanga a Palatului Longchamp. Aici se gasesc numeroase lucrari ale scolilor franceze, italiene si flamande, intre care creatii de Rubens, Courbet, Carrache, precum si o mica selectie de sculpturi. O sectiune aparte este expozitia permanenta dedicata Scolii Provensale, unde se gasesc lucrari din secolele XVII - XIX.
Musee d'Art Contemporain : cu cei peste 4000 de metri patrati destinati expozitiilor permanente si temporare, Muzeul de Arta Contemporana din Marsilia este o "completare" a Musee des Beaux Arts, surprinzator prin varietate si originalitatea pieselor expuse. Foarte des aici au loc expozitii importante, foarte apreciate de critica si cunoscatori.
Centre de la Vieille Charite : un edificiu masiv si spatios, ce gazduieste mai multe institutii si organizatii culturale - Muzeul de Arheologie Mediteraneana, Muzeul de Arta Africana, Oceanica si Amerindiana si Comitetul de Administrare al Muzeelor din Marsilia.
Muzeul de Arheologie Mediteraneana : colectia de arta si artefacte egiptene este cu siguranta impresionanta, dar cel putin la fel de interesante sunt colectiile de obiecte galice si celtice.