Numele Krumlov este un derivat al germanului Krumme Aue, care ar putea fi tradus prin "pajiste ingusta". Denumirea se potriveste foarte bine topografiei naturale a orasului, fiind cel mai probabil inspirat de meandrele complicate ale Vltavei. In documentele scrise in latina orasul este numit Crumlovia sau Crumlovium.
Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1253, cand Krumlov se numea Chrumbonowe. Vltava a fost parca dintotdeauna o cale naturala de a ajunge in aceasta regiune. Cea mai veche asezare de pe cursul Vltavei dateaza din epoca pietrei. Ulterior au aparut asezari de mari dimensiuni, cum s-a intamplat in Epoca Bronzului sau cum au fost asezarile celtice din Epoca Fierului sau cele slave din secolul VI e.n. Slavii erau reprezentanti de doua triburi - Boletice si Doudleby. Familia Witigonen era originara din Roma, fiind inrudita cu familia Ursini, despre care se povestea ca ar fi locuit pe muntele Mons Rosarum, in apropiere de Roma. Dupa ce orasul a fost jefuit de hoardele conducatorului vizigot Totila in 546, familia a parasit Roma. Unul dintre membrii acesteia, pe nume Vitek (in germana Witigon) a calatorit spre nord, a traversat alaturi de sotie si copii Dunarea si s-a stabilit in sudul Boemiei. Acolo a luat totul de la inceput, lasandu-le celor cinci fii mai multe domenii mostenire. Fiecare descendent a primit o armura cu sigla unui trandafir cu cinci petale, cate una pentru fiecare domeniu.
In 1251 Premysl Otakar II, regele Boemiei, a dobandit mai multe teritorii austriece in urma casatoriei cu Anna Maria de Bamberg. Regele Premysl Otakar II a dus o politica de colonizare, incercand sa populeze regiunea pustie Sumava, de langa granita austro-ceha, pentru ca in acest fel sa uneasca domeniile din Boemia cu cele din Austria. Eforturile sale au starnit insa conflicte cu cea mai puternica familie aristocratica din tara, Vitkovici. Originile acestor conflicte sunt diverse si in parte invaluite in legenda, cum a fost fondarea in 1263 de catre rege a orasului Ceske Budejovice sau a Manastirii Zlata Koruna (Coroana de aur). Acest lacas de cult ar fi trebuit sa diminueze influenta in regiune a Manastirii Rosenberg, fondata in 1259 de Peter Wok von Rosenberg in 1259.
Conflictele si confruntarile armate intre Premysl Otakar II si membrii diferitelor ramuri ale familiei Vitkoveci au dus in final la slabirea puterii regelui Boemiei. In 1302 ramura Krumlovia a familiei Vitkovci s-a stins, iar potrivit legilor domeniile acesteia treceau in proprietatea regelui. In acel moment mostenirea era alcatuita din mai multe castele si domenii, surse de venituri importante.
Un membru al altei ramuri puternice a familiei, Jindrich von Rosenberg, i-a cerut regelui Vaclav II sa cedeze mostenirea familiei Krumlovia catre Rosenberg, regele acceptand. Ulterior Krumlov a devenit resedinta familiei Rosenberg. Sub conducerea acestora orasul s-a dezvoltat si a prosperat. Au fost construite noi locuinte impunatoare, au fost incurajate mestesugurile si comertul, iar orasul a primit numeroase privilegii, precum cel de a avea mori, distilerii de bere, dreptul de a organiza targuri. La fiecare doi ani era organizat un targ de mari dimensiuni, la care participau supusi din intreaga regiune. La un recensamant sumar facut in 1376 orasul avea deja 96 de case.
Un reper il constituie si conducerea lui Josef Adam. Krumlov a reusit atunci sa depaseasca barierele patriarhale, devenind prin intermediul arhitecturii, dezvoltarii economice si culturale una dintre cele mai importante resedinte aristocratice din Europa Centrala. Aristocratii din Krumlov incercau sa impuna si aici standardele stabilite de Curtea Imperiala de la Viena. In secolul XIX Krumlov si-a pierdut statutul de resedinta aristocratica, iar dezvoltarea ulterioara a fost mult mai lenta.
La jumatatea secolului XIX populatia orasului era de 5000 de locuitori, construindu-se doua scoli - una de muzica si una de meserii, destinata orfanilor. In oras existau in acel timp doua fabrici de bere, doua fabrici de hartie, o fabrica de textile. Noul secol adusese si schimbari arhitecturale importante. Zidurile care imprejmuiau orasul au fost daramate. Aceeasi soarta au avut-o si vechile porti, cu exceptia uneia, numita Budejovicka.
La sfarsitul secolului XIX au fost deschise minele de grafit si o noua fabrica de hartie. Traditia minelor de grafit continua si astazi si odata ajunsi in Krumlov printre toate cumparaturile facute ca suvenir nu trebuie uitate creioanele.
De la jumatatea anilor '60 s-au facut eforturi deosebite pentru a pastra orasul istoric, acesta fiind trecut in 1992 pe lista oraselor protejate de UNESCO. |