S-a nascut pe 2 mai 1729 (dupa calendarul Gregorian si 21 aprilie dupa Calendarul Iulian).
Caterina, tarina a Rusiei timp de mai mult de trei decade din 1762 pana la sfarsitul vietii, a jucat un important rol in politica europeana. In timpul sau granitele Rusiei s-au extins cu aproximativ 500.000 km2.
Printesa germana, verisoara a lui Gustav al II-lea al Suediei, se numea Sophia inainte de a se crestina ortodox.
A preluat puterea din mainile sotului, Petru al III-lea si s-a dovedit un abil conducator in politica, iubitoare a artelor, o Minerva asa cum i-a placut sa fie reprezentata de pictorii si sculptorii vremii.
A continuat cu succes procesul de integrare a Rusiei in Europa. A realizat prima reforma a administratiei in Rusia in 1775.
A scris piese de teatru, poezii, a corespondat cu scriitori, oameni de arta, de stiinta sau i-a adus la curtea ei. In acest sens pot fi mentionate nume remarcabile: Voltaire, Diderot, d'Alambert sau Leonard Euler.
Eleganta franceza a aranjarii meselor patrunde in palatul Caterinei cu comanda pe care o face in 1776 la Sevre pentru un serviciu de masa de 60 de persoane (744 piese). Caterina a cerut sa se schimbe culoarea tourquoise cu un "bleu celeste". De opt ori au fost redecorate farfuriile pana ce imparateasa s-a declarat multumita. Acesta va fi primul serviciu de masa in stil neoclasic iesit de la Sevre.
Va pune bazele Manufacturii Imperiale Ruse de portelan de la St Petersburg, care in 1784 va executa primul serviciu de portelan rusesc.
Josiah Wedgwood, mester englez in confectionarea vaselor de pamant, un pamant special de culoare bej, a primit de la Caterina comanda pentru un serviciu de masa.
A instituit ordine si decenta la mesele ei. Este amuzant de amintit cele zece reguli de conduita care trebuiau respectate la masa Caterinei. Printre acestea figurau: sa nu se ridice tonul si sa nu se vorbeasca mult incat vecinii de masa sa nu fie deranjati; invitatii sa manance si mai ales sa bea cu moderatie pentru a se putea folosi de propriile picioare cand se va termina petrecerea; sa se bucure, dar cu moderatie incat sa nu se ajunga la batai, spargeri de obiecte; orice discutie contradictorie sa ramana in spatele usilor inchise; sa existe consideratie pentru ceilalti meseni, rang; palaria si aroganta sa fie lasate la usa inainte de intrare.
Cine nu respecta regulile era pedepsit cu obligatia de a bea un pahar de apa rece si a recita trei versuri din poemul "Telemachida" (aventurile lui Telemacus, fiul lui Odiseu), poem considerat extrem de greoi. La repetate incalcari ale regulilor nu i se mai permitea vinovatului sa ia parte la nici un banchet in prezenta Caterinei.
Coroana regala pe care a purtat-o la incoronare cantareste 2.3 kg; are 75 de perle, 2500 de diamante si alte 5012 pietre pretioase.
Ecaterina s-a bazat in conducerea imperiului pe trei mari prieteni: Contii Alexei si Grigory Orlov, Generalul Potemkin. Continuand opera lui Petru I, a ridicat Rusia la nivelul de mare putere politica in lume.
Bustul Caterinei, executat de sculptorita franceza Marie-Anne Collot (1748-1821) cu ocazia implinirii varstei de 40 de ani a Caterinei, a fost oferit lui Voltaire in 1769. Collot este comisionata si pentru executia bustului lui Diderot care trebuia sa fie gata inainte de 1772, cand Diderot urma sa viziteze Rusia. Bustul a tronat in cabinetul Imparatesei in timpul lungilor ei conversatii cu scriitorul. Prietena ei, contesa Ecaterina Daskova, o femeie culta si care a vizitat mult Europa, a fost numita de tarina Presedinta Academiei de Arte din Rusia, fiind prima femeie ce a condus o academie de arte.
Caterina a II-a a scris si un manual de educatie pentru copii, bazat pe conceptele lui John Locke si a infiintat Institutul Smolny, o scoala pentru fete din categoria instarita a societatii. Aceasta scoala a devenit una dintre cele mai bune de acest gen din Europa. Sediul cladirii scolii a fost sediul central al lui Vladimir Lenin in timpul Revolutiei din Octombrie.