inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

18 mai-s-a nascut Bertrand Russell, filosof

0 Comentarii



18 mai 1872 - s-a nascut Bertrand Arthur William Russell, filosof, logician si matematician englez, unul dintre principalii reprezentanti ai filosofiei secolului XX, dar si un observatoral numeroaselor subiecte la ordinea zilei, indiferent de incarcatura emotionala sau politica a acestora, de la chestiuni grave pana la intrebari ce pot parea superficiale. In spiritul traditiei familiale Russel nu a ezitat sa se implice in viata politica, fiind un declarat liberal si in egala masura un activist anti-razboi. Chiar daca opiniile si luarile de pozitie asupra anumitor teme au fost adesea deosebit de controversate, Bertrand Russel a reprezentat pentru multi un model al vietii creative si rationale.


 


Ca unul dintre cei mai cunoscuti si admirati intelectuali ai lumii, Russel avea o autoritate morala imensa,  parerea sa fiind ceruta de admiratori si nu numai in diferite subiecte. A fost un inversunat militant anti-razboi, a sustinut necesitatea dezarmarii nucleare. In 1950 a primit Premiul Nobel pentru Literatura, ca o recunoastere a operei si influentei pe care Russel a avut-o asupra gandirii secolului XX.


 


Bertrand Russell s-a nascut pe 18 mai 1872 la Trellech, Monmouthshire, Tara Galilor, intr-o familie aristocratica engleza. Bunicul din partea mamei, John Russell, fusese prim ministru al Marii Britanii in deceniul al patrulea si al saselea al secolului XIX.  Mama viitorului scriitor, Kate (nascuta Stanley) provenea la randul ei dintr-o familie aristocratica. Parintii lui Russell erau nu doar personalitati puternice, dar si neconventionali - tatal sau, ateu declarat, a fost de acord ca mama lui Bertrand sa aiba o relatie amoroasa cu profesorul particular al copiiilor, biologul Douglas Spalding. Mai mult, cei doi erau in favoarea planificarii familiale, ceea ce era scandalos in acea epoca. John Stuart Mill, celebru filosof, avea sa fie nasul lui Bertrand.


 


Russell a avut un frate - Frank, cu aproape sapte ani mai in varsta - si o sora - Rachel, cu patru ani mai mare. In doar doi ani copiii si-au piardut  ambii parinti.  Frank si Bertrand sunt crescuti de bunici, figura dominanta a copilariei si adolescentei filosofului fiind astfel bunica, Contesa Russel. In ciuda conservatorismului religios, aceasta era neobisnuit de deschisa si chiar liberala in multe privinte, acceptand chiar darwinismul si necesitatea unei auto-guvernari pentru irlandezi, subiecte tabu ale epocii. Influenta pe care a avut-o aceasta bunica asupra viziunii lui Russel despre justitia sociala si necesitatea unor principii nu poate fi negata. Cu toate aceste elemente distincte, atmosfera generala in casa bunicilor era marcata de rugaciuni dese, reprimarea sentimentelor si emotiilor, un formalism sufocant. Dar in timp ce Franz nu ezita sa protesteze, Bertrand a preferat sa ascunda ceea ce simtea si gandea.


 


Adolescenta filosofului a fost marcata de singuratate, iar Bertrand a fost adesea pe malul prapastiei.. In autobiografia sa scria ca la acea varsta era interesat doar de sexul opus, religie si matematica, iar dorinta de a deveni un bun matematician l-a tinut in viata. A avut mai multi profesori particulari si si-a petrecut zile intregi in biblioteca ramasa de la bunicul sau. Descoperirea lui Euclid, cu ajutorul fratelui sau Frank, a fost revelatia care avea sa ii schimbe viata.


 


Russel a castigat o bursa la Trinity College, Cambridge University, si si-a inceput studiile in 1890, fiind influentat de Alfred North Whitehead. In scurt timp s-a impus ca un matematician si filosof de elita, terminandu-si studiile in 1895.


Russell a cunoscut-o la varsta de 17 ani pe Alys Pearsall Smith, o tanara americana. S-a indragostit in scurt timp de Alys, si chiar daca familia lui nu a fost de acord, cei doi s-au casatorit in decembrie 1894. Dar casnicia lor s-a terminat practic in 1902, cand Russel a inteles ca deja nu isi mai iubeste sotia. Pana la divort aveau sa mai treaca insa nu mai putin de 19 ani, timp in care Russel a avut nenumarate alte legaturi. Alys a continuat insa sa il iubeasca, si avea sa o faca pana la sfarsitul vietii.


 


Russell si-a facut debutul publicistic in 1896 cu "Social Democratia germana", un studiu de proportii care se va dovedi doar primul pas al interesului sau pentru viata politica. In acelasi an incepe sa tina un curs cu acest subiect la London School of Economics. Din 1908 face parte din the Royal Society. Publica in 1910 primele trei volume din "Principia Mathematica", scrise in colaborare cu Whitehead, si care il vor transforma pe tanarul filosof intr-o celebritate a lumii matematicii. In 1911 il cunoaste pe studentul austriac Ludwig Wittgenstein, pe care il considera de-a dreptul genial si pe care il va vedea ca un succesor in domeniul logicii matematice. Wittgenstein a petrecut zile intregi discutand cu Russell despre fobiile si crizele de depresie ale acestuia, care il consumau interior. Prietenia dintre cei doi a continuat mult timp, Russel incurajandu-l in 1922 sa publice "Tractatus Logico-Philosophicus".


 


In perioada primului razboi mondial Russell a avut activitati pacifiste, iar in 1916 a fost exmatriculat din aceasta cauza. Nu peste mult timp a facut si sase luni de inchisoare, pe care insa nu le-a regretat niciodata, nedorind sa renunte la idealurile sale anti-razboi. In 1920 Russell a calatorit in Rusia, facand parte dintr-o delegatie oficiala care investiga efectele revolutiei. Iubita lui Russel din acea perioada, Dora Black, a vizitat Rusia in aceeasi perioada - dar daca ea a fost entuziasmata de ce vazuse, Russell a fost dezamagit, chiar daca in trecut avusese simpatii de stanga. Ulterior Russell a predat timp de un an filosofia la Beijing, insotit de Dora. Dar in perioada petrecuta in China Russell s-a imbolnavit de pneumonie, iar presa nipona s-a grabit sa ii anunte moartea. Mai tarziu Russell avea sa refuze interviurile cu ziaristii japonezi, pentru ca acestia il "ucisesera".


La intoarcerea in Anglia Dora era deja insarcinata, iar Russell s-a grabit sa divorteze de Alys si sa se casatoreasca rapid cu iubita sa. Cei doi au avut doi copii, un baiat si o fata. Russell si-a intretinut familia publicand carti cuprinzand studii de fizica, etica si educationale.  In 1927 infiinteaza impreuna cu sotia sa  o scoala experimentala, Beacon Hill School, care va functiona sub conducerea acesteia pana in 1943.



 


Relatia cu sotia sa, Dora, este tot mai tensionata, iar cei doi ajung sa se separe,  aceasta incepe o relatie cu un jurnalism american, ruptura fiind astfel definitiva. Russell se recasatoreste si el, de data aceasta pentru a treia oara.  Fiul lor, Conrad Sebastian Robert Russell, va deveni mai tarziu un important istoric si politician.


 


In vara lui 1939 Russell se muta in Santa Barbara pentru a preda la University of California, Los Angeles. Este numit profesor la New York, dar din cauza opiniilor sale "radicale" numirea este anulata in urma unor proteste publice. Numerosi intelectuali ii iau apararea lui Russell, care devine un "caz". De fapt, totul pornise de la mama unui student, care fusese respins de la cursul de logica matematica tinut de Russell. Filosoful nu s-a lasat prea mult afectat de incidente. Se alatura Fundatiei Barnes si incepe sa tina o serie de conferinte vor fi fundamentul pentru "O istorie a filosofiei occidentale".


 


Se intoarce in Marea Britanie in 1944 pentru a preda la Trinity College. Pana in anii '50 Russell tine mai multe conferinte si discursuri la BBC, pe cele mai variate teme. Era deja o celebritate mondiala chiar si in afara cercurilor academice. Frecvent apareau in presa articole despre el, i se cerea opinia privind cele mai ciudate subiecte, fiind un personaj in lumea intelectuala, comparabil cu Albert Einstein, care ii era si un prieten apropiat. In 1949, Russell primeste decoratia Ordinul de Merit, iar in anul urmatorul Premiul Nobel pentru Literatura.


 


www.artline.ro


18 mai 2006


 



 



Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline