In luna decembrie, Cinemateca Astra Film incheie anul capitalei culturale cu alte 15 documentare, dintre care 10 filme care au ca subiect romanii şi realităţile din Romania. Nu vor lipsi nici recentele producţii Război pe calea undelor a lui A. Solomon sau Vampirul decăzut a lui Florin Iepan. Intalnire cu Ultimii ţărani Unul dintre filmele de forţă propuse de Cinemateca Astra Film este, cu certitudine, seria in trei părţi realizată de Angus Maqueen -Ultimii ţărani - care va rula in prima săptămană a lunii decembrie.
Filmul urmăreşte destinul a trei familii de romani, a căror viaţă este marcată de realităţiile emigrării. Satul Budeşti din Maramureş reprezintă o lume a trecutului, cu căruţe trase de cai şi cu oameni care trăiesc in vechile lor credinţe. Tinerii din sat care nu văd nimic romantic intr-o asemenea experienţă, şi-au indreptat privirile către Occident. La Budeşti fiecare familie are pe cineva plecat ilegal, la momentul respectiv, la muncă in străinătate. Un film despre problemele cu care se confruntă emigranţii, diferenţa dintre aşteptările şi speranţele varstnicilor şi cele ale tinerilor in satul romanesc de azi, efectele emigrării asupra comunităţii locale şi, in ultimă instanţă, agonia culturii rurale care incearcă cu ultima suflare să reziste in faţa noului. Observaţional, atent şi impresionant, filmul evidenţiază schimbările petrecute in comunităţile rurale ca urmare a căderii comunismului şi a deschiderii către Occident. Cand viaţa bate filmul Alte două filme care impresionează prin detaşarea şi sinceritatea cu care sunt realizate, programate tot pentru prima săptămană, sunt Mămăliga te aşteaptă a lui Laurenţiu Calciu şi Sălaşul lui Gheorghe Sfaiţer.
Filmul aduce in prim-plan greutăţile şi bucuriile unei familii sărace de rromi din Moldova. Părinţii au făcut eforturi greu de imaginat ca să-i ţină la şcoală pe toţi cei zece copii. Cinci dintre ei au reuşit chiar să intre la facultăţi au rămas la oraş, alţii au fost nevoiţi să renunţe, intorcandu-se la sat pentru a munci pămantul.
Rutina zilnică e intreruptă de certuri ocazionale cu o mamă epuizată de atata muncă şi de micile bucurii ale gospodăriei, cand se naşte un viţel sau cand ies din ouă bobocii de gască. Un film care nu vorbeşte despre ţigani şi sărăcie in maniera obişnuită; o mămăligă care dă ritmul filmului, pentru că numeroşii copii sunt tot timpul infometaţi şi mama lor e extenuată, căci tot timpul trebuie să facă de mancare, un film cu poveşti umane fără resentimente sau lamentări. In Sălaşul lui Gheorghe Sfaiţer vedem o altfel de rutină cotidiană de la ţară; cea a unei bătrane, care trãieşte retrasã intr-o gospodãrie modestã in munte, departe de satul ei natal.
Printr-o excelentã abordare antropologicã, autorul urmãreste subiectul cu multã sensibilitate, scoţand in evidentã greutãtile pe care femeia le are de trecut singurã, in fiecare zi. Aspecte etnografice precum coptul painii, mulsul oilor sau clãditul căpiţelor, işi găsesc locul in film fără ostentaţtie şi fără a intrerupe firul poveţii. Zilele şi anotimpurile se scurg domol. Din cind in cind, apar, ca un contrapunct, veşti aduse din sat de fiul bătrinei. Un film care vorbeşte despre singurătate, bătraneţe şi puterea de a rezista. Intr-un ritm lent şi captivant totodatã, descoperim o lume total diferită de realitatea agitată din jurul nostru. Tinutul unde pamantul era viu?
Romania lui Vincent Froehly Un documentar de 94 de minute, programat pentru 17 decembrie, plin de contraste puternice intre obiceiurile străvechi şi cele dobandite in ultimii ani, de la tăiatul barbar al porcului pană la comentariile politice rudimentare din faţa televizorului, filmul transmite senzaţii copleşitoare, contradictorii. Filmat intr-un sat din nordul Maramureşului, filmul analizează noile mutaţii aduse de perioada tranziţiei in viaţa rurală, care, pană nu demult, urma cursul domol al altor secole. Oamenii lucrau pămantul fără alt ajutor decat acela al animalelor, apa trebuia scoasă din fantană, iar mersul vieţii avea regulile şi ritualurile vechi de secole. Astăzi, privirile se indreaptă spre modernizare, spre schimbare şi către Uniunea Europeană. Filmul observă cu fineţe impactul schimbării asupra vieţii unei familii. Desigur că lumea veche va dispărea, pentru ca una nouă să-i ia locul, cu un alt mod de viaţă, modern şi mai confortabil. Preţul pe care il vor plăti oamenii in schimbul avantajelor modernizării este greu de anticipat.
Umilinţa rugăciunii din biserica satului Laschia, plictiseala slujbei din duminicile din preajma Crăciunului lui 2000, aşteptarea postaşului care aduce o pensie de 6 euro, in timp ce factura de curent costa 1,2 euro, slujba pe care ajutorul de preot, inapoiat mintal, o ţine la troiţa de la marginea satului, curg in filmul lui Froehly natural, fără ?sforţări?. Sătenii din Laschia injură fără patima bolnăvicioasă a celor de la oraşe, cu o sărăcie relativă, acceptată ca o stare ce ţine de spirit, şi cu un fel de a fi pe care Vincent Froehly reuşeşte să il surprindă din perspectiva observatorului a cărui prezenţă este aproape total ignorată. Ca un laitmotiv al coloanei sonore, ?C-aşa-i romanul!? răsună la aproape fiecare faid-out, crescand in intensitate şi diversitatea interpretării - dacă la inceput cantecul este interpretat la clarinet de un copilandru imbrăcat in costum popular, la sfarşit, auzim şi cum sună ?C-aşa-i romanul? la chitară electrică.
Dincolo de detaliile tehnice ale filmării, care dau din plin savoare - unghiuri surprinzătoare, sunete inedite, prim-planuri dramatice - filmul lui Froehly marchează prin naturaleţe. 2 Cinemateca Astra Film continuă Unul dintre cele mai consistente şi consecvente proiecte din cadrul Programului Sibiu Capitală Europeană 2007, după cum remarca cotidianul central Romania Liberă, Cinemateca Astra Film va continua şi anul viitor, atat la Sibiu cat şi la Bucureşti, la Clubul Ţăranului Roman din cadrul Muzeului Ţăranului Roman. Acestă bogată arhivă de filme de autor, documentare care prezintă viziuni personale, care de obicei nu incap in tiparele televiziunii de gen, oferă fiecăruia posibilitatea de a decoperi o lume nouă sau de a o inţelege mai bine pe cea in care trăieşte.
Program de vizionare: LUNI-VINERI ora 14.00 Studioului de film ASTRA :Sala de proiecţii Piaţa Huet 12, Sibiu Tel. 026/ 210.134 www.astrafilm.ro Programul filmelor 06.12.07 - Ultimii tarani - Tentatii (Angus Macqueen) 07.12.07 - Ultimii tarani Nevasta cea buna (Angus Macqueen) 10.12.07 - Dhobighat (Giorgio Garini) 11.12.07 - Razboi pe calea undelor (Alexandru Solomon) 12.12.07 - Cheia (Dan & Noit Geva) 13.12.07 - La drum (Dumitru Budrala) 14.12.07 - Obligati sa se casatoreasca (M. Namik Ugur & Mustafa Saglam)