De la inceputurile istoriei si pana in zilele noastre, vestimentatia a parcus multe etape, iar in urma lor s-au tesut povesti si fapte memorabile precum cele de mai jos:
1. Termenul american “jeans” provine de la pantalonii din bumbac purtati de marinarii genovezi, cunoscuti local sub numele de “genes”.
2. Grecii antici isi imbunatateau conditia fizica prin exercitii fara a purta haine. De aici am mostenit “gimnastica”; “gimnos” in greaca veche si moderna inseamna “gol”.
3. Cele 4 capitale ale modei mondiale sunt New York, Londra, Milano si Paris. Fiecare oras gazduieste show-uri de moda de doua ori pe an, in februarie si septembrie.
4. Pana la Primul Razboi Mondial femeile nu aveau voie sa poarte pantaloni scurti in public
5. Prima “revista de moda” a fost publicata in Germania in anul 1586
6. Cea mai veche incaltaminte o constituie sandalele, care dateaza de aproximativ 9000 de ani.
7. Cele mai intrebuintate materiale pentru imbracaminte sunt inul, bumbacul, poliesterul si celofibra.
8. Industria modei genereaza un venit mediu de 20 de miliarde de dolari anual
9. Dovezile arheologice referitoare la vestimentatie trimit 100,000-500,000 de ani in urma.
10. Bichinii au fost denumiti dupa o insula pe care armata americana testa bombe in timpului celui de-al Doilea Razboi Mondial. Creatorul lor, Louis Reard, a fost convins ca noul accesoriu vestimentar avea sa genereze un soc la fel de mare ca o bomba atomica.
11. Imbracamintea pentru copii a fost identica cu aceea a adultilor pana la jumatatea secolului al XIX, abia apoi a inceput sa se individualizeze ca stil.
12. In epoca medievala culoarea hainelor oferea indicii asupra rangului unei persoane in societate. Astfel, in unele tari din vestul Europei, rosu era culoarea nobilimii, maro si gri culorile taranilor iar verdele culoarea negustorimii.
13. In Roma antica, imbracamintea purpurie era rezervata doar imparatilor si magistratilor.
14. Imbracamintea vintage reprezinta o categorie de haine realizate acum 20-100 de ani iar imbracamintea retro cuprinde articole recente croite in spiritul altei epoci.
15. Pana pe la inceputul secolului XX, in cultura chineza piciorul mic a fost un simbol al frumusetii. Exista chiar un obicei prin care talpile fetelor se legau de la o varsta frageda pentru a impiedica cresterea. Desi practica era limitata doar la cei bogati, femeile sufereau atat de mult incat aproape ca isi pierdeau capacitatea de a merge.
I. C.
editor artline.ro